Най-полезните съвети за целта
Едни от домашните майстори на виното си го произвеждат и биха искали да го запазят за по-дълго време, за да се хвалят с производството си, а други си купуват бутилирано и също желаят да го съхранят за по-дълъг период от време.
Получихме нколко запитвания и от едните, и от другите за това как вината да бъдат запазени в домашни условия за най-дълго и какви са изискванията им откъм условията на средата.
Трябва да се знае, че виното е продукт, в който дори и в бутилка протичат процеси на промяна на вкуса и аромата и това води до изменения.
По тази причина то изисква да се съхранява в подходящи условия, които да благоприятстват развитието му.
Как да съхраните бутилките за по-дълго време

Ако е купешко, трябва да знаете какво вино ще купувате, от какъв сорт и реколта и дали ще е годно да отлежава.
Наклонете бутилката наобратно и вижте дъното - проследете дали няма утайка.
Друго на което трябва да се обърна внимание е покупката на бутилки от склад.
Не винаги прашните бутилки носят достойнства
Възможно е те да са стояли изправени и да са претърпяли множество климатични и температурни колебания - ако тапата е изсъхнала, може виното почти да си е заминало.
Много зависи и от това колко бутилки ще съхранявате.

Ако са до няколко десетки, би могло и да се закупи хладилник за съхранение на вино. Те варират в различни обеми и брой бутилки.
Другият вариант, и най-добрият е да има вкъщи място, което да отговаря на няколко основни изисквания
Те са следните&
Температурата на помещението да варира между 13 и 16 градуса С и да няма колебания в стойностите.
Трябва да може да се наредят стелажи, които да бъдат високи 70-90 см.
Много е решаващо влажността в помещението да бъде 75-85%.
5 са изискванията за една добра колекция
Напитката във винен шкаф не губи от свойствата си, напротив
Няма спор, че идеалното място за съхранение и съзряване на виното е специалната винена изба.
Но този въпрос може да бъде много трудно решен при градското жилище.
В такива случаи винените климатични шкафове могат да бъдат решение
Те вече се произвеждат в различни разновидности, но са направени така, че да бъдат модел на класическата винена изба.
Този т.нар. от някои винен хладилник може да съхрани виното, така както го иска един колекционер.
5 принципа трябва да бъдат спазени при съхранението - независимо дали в такъв хладилник, или в подземна изба.
Трябва да са налице топлоизолация, автоматичен температурен контрол, поддържане на специално ниво на влажност, естествена вентилация, да няма никакви вибрации.
Има шкафове, които са моно- и мултитемпературни.
Първите наподобяват условията на избите, които се използват за продължително съхранение на вина и температурата в тях винаги е от 10 до 14 градуса.
Кое вино каква температура изисква
Температурата в мултитемпературния шкаф пък се сваля постепенно от горните към долните лавици.
Най-често температурата отгоре е около 18 градуса и подхожда за съхранението на издържани червени вина, по-надолу е 14 -16 градуса - за млади червени и розови вина, още по-надолу - 10-12 градуса - за благородни бели вина, 8-10 градуса е за млади бели вина, а в дъното - 6-8 градуса - за пенливи вина.
По правило съхранението на бутилките трябва да става в лежащо положение, за да може тапата да има съприкосновение с виното и да не изсъхва.
В шкафовете, които се продават има различни вариации на разположението на лавиците.
Виното иска тъмнина, затова вратите трябва да не са прозрачни.
Изолацията е важна и за това, че виното е доста възприемчиво към страничните аромати.
Климатичните шкафове са много удобни и могат да се поставят навсякъде у дома.
В домовете в САЩ, Великобритания, Франция те могат да се видят масово.
Така че, ако колекционирате вино или производството е ваше хоби, задължително ви трябва винен шкаф.
Под земята е най-сигурно
Там напитката се запазва отлично
Повечето помещения за съхранение на вино се изграждат под земята.
На такива места най-добре се запазва постоянна температура, без стопаните да полагат някакви специални усилия.
Едно такова помещение може да бъде избата в къщата на село, но не и избата в блока или килера на апартамента.
В такива помещения е топло и не би могло дълго време да се съхранява от направеното или купено вино.
В случая се изисква подходящо подземно помещение, в което положението на бутилките винаги да бъде в хоризонтално или леко наклонено пложение, така че
да се допира виното до тапата
Добре е през половина година да се завъртат бутилките - и то така, че ако се образува утайка, тя да не може да се залепи по стъклото.
Ако виното е устояло така година-две и след това решите да го отворите, трябва да оставите бутилката за 24 часа изправена.
След това внимателно да извадите тапата - без да се разклаща бутилката.
Виното се отваря половин час преди да се консумира, след това внимателно се прелива в декантер или друга бутилка.
Налива се на силна светлина и внимателно се следи момента, в който утайката достигне гърлото - тогава трябва да се спре, а това, което на дъното - не е за пиене.
Коментари