Съдържат различни макро- и микроелементи

Минералните торове представляват соли с много характеристики. Те се прилагат в промишлените производства, защото дават добър резултат за кратко време, и се съчетават успешно с обработките на почвата или с поливките.

Минералните торове се разделят на прости и сложни в зависимост от съдържанието на елементите в тях.

Простите съдържат само едно вещество, а сложните - няколко макро- и микроелементи. Едни торове са водоразтворими, а други се разтварят в почвени киселини (основно фосфорните).

Според физичното си действие се делят на кисели, алкални и неутрални. Формите, в които се предлагат на пазара са течна и твърда - гранулирана или прахообразна.

Калият е за по-високо захарно съдържание

Подобрява усвояването на N и Р

Калият е третият незаменим хранителен елемент за зеленчуковите растения. Елементът подобрява усвояването на азот и фосфор. Калият участва във фотозинтезата, повишава оводнеността на тъканите и тургорното състояние на листата, влияе върху плодообразуването.

Недостиг на калий при пипер
Недостиг на калий при пипер

При оптимална запсеност с елемента, растенията са по-устойчиви на краткотрайни засушавания, подобряват се качеството и съхраняемостта на продукцията, повишава се захарното съдържание в плодовете и се подобрява устойчивостта на растенията към гъбни заболявания, ускорява се зреенето.

Недостиг на калий при картофи
Недостиг на калий при картофи

Недостигът на калии не се отразява толкова върху количеството продукция, колкото върху качеството й. Липсата на калий прави листата синьо-зелени, матови, а често и с бронзов отенък. Покафеняване и некроза се наблюдават по върховете и краищата на листата.

Недостиг на калий при зеле
Недостиг на калий при зеле

Дефицит може да има на песъчливи почви, но се компенсира с внасяне на калиев хлорид или сулфат (в зависимост от чувствителността на културата към хлор), корн-кали и хортизул.

Азотът отговаря за добрия растеж

Не бива да се внася едностранчиво

Азотът е основният хранителен елемент за растенията като цяло. Той отговаря за растежа и развитието на растенията и взема участие във всички физоилогични процеси. Основно се набавя от почвения разтвор под формата на азотна киселина, амоняк, амиди и аминокиселини.

Само бобовите култури могат да усвояват азот от въздуха чрез симбиозата си с грудковите бактерии.

В оптимални условия азотът се усвоява бързо от растенията и предизвиква буен растеж, наситено оцветяване на листната маса, здрав вид на растенията, допринася за повишаване количеството и качеството на продукцията.

При излишък този елемент предизвиква отлагане на цъфтежа и формирането на плодове или окапването им. При по-късно внасяне на азот се удължава вегетацията, както и зреенето на плодовете, влошават се вкусовите качества и съхраняемостта на продукцията. При недостиг на елемента зеленчуковите растения страдат, развиват се бавно, имат светлозелен цвят и болнав вид. Симптоми се забелязват най-вече по листната маса. Листата пожълтяват от нерватурата към останалата прилежаща част на петурата. Може да придобият жълти, оранжеви и червени нюанси. Следващият етап е завиване на краищата и некроза по връхчетата или петна по цялата повърхност. Листата може да опадат преждевременно,а плодовете остават дребни, добивите са ниски, а вкусовите качества са влошени.

Азотен дефицит може да се наблюдава на всякакъв тип почва, в началото на вегетацията, при ниски температури на околната среда.

Най-често глад за азот изпитват растения, засадени в почви бедни на хумус или с високо съдържание на пясък.

Торовете, с които се компенсира недостига на азот са амониева селитра, карбамид, калциево-амониева селитра, амониев сулфат, челска селитра и течна азотна тор.

Фосфорът помага срещу лоша среда

Стимулира развитието на корените

Фосфорът има важни физиологични функции в растителния организъм. Съдържанието му е най-високо в нарастващите части на растенията - връхчета, плодове и семена, както и в клубените. Фосфорът стимулира и развитието на кореновата система. Оптималното съдържание на елемента повишава устойчивостта на растенията към неблагоприятни условия на средата.

Недостигът предизвиква забавяне в развитието и растенията остават дребни. Симптомите се изразяват в тънки стъбла, листата променят цвета си и придобиват бронзов или виолетов отенък, периферията им се завива. Появяват се кафяви или пурпурни напетнявания по листната повърхност, които с течение на времето отмират, а листата окапват преждевременно. Цъфтежът и узряването се забавят, а качеството и количеството на продукцията е незадоволително.

Недостигът на фосфор не може да се компенсира с внасяне през вегетацията. Поради факта, че фосфорните торове са слабо разтворими, те трябва да се доставят предварително.

Фосфорен дефицит се наблюдава най-често на кисели почви или на карбонатни. Дефицитът се компенсира с внасяне на суперфосфат, фосфоритно брашно, костено брашно или с комбинирани торове с калий и азот (NPK) в зависимост от нуждите.