Вървят по 50 ст. за килограм

Търговията е в разгара си, най-търсени са сини, жътварки и "Стенлей"

Небивал урожай удържа цената на сливите за ракия почти колкото миналата година.

Между 50 и 60 стотинки върви килограмът, което е с 10-ина стотинки повече от миналата година, показа проверка на "България Днес" сред местни производители и тържищата за плодове у нас.

Въпреки голямата жега и безводието по места овощарите отбелязват невиждан от години урожай и дори счупени под тежестта на продукцията клони. Най-търсени и тази година са сините сливи, "жътварките" и сорт "Стенлей".

Производителка от Първомай се похвали с добив от над 20 тона, които продава на 50 стотинки. Освен за варене на традиционната домашна ракия, жената предлага сливите си също за компот, сладко и мармалад. На същата цена се предлагат сливи "Стенлей" и в Айтос.

Друга сливарка е обявила по-висока изкупна цена - 60 стотинки за продукцията си от овощната градина в Шумен. За сметка на по-високата сума дамата предлага безплатно мелене и отделяне на костилките.

Водени от социалистически лозунг "Да не оставим неодрусана слива в нашето село", немалко земеделци са обявили и цени по 70 и дори 80 стотинки за килограм продукция. Най-скъпи са сливите в Козлодуй, сочат стотиците обяви в социалните мрежи и различни онлайн платформи.

Специалистите съветват в съдовете за сливи да се слагат само узрели и здрави плодове. Не бива да се пускат там повредени, позагнили или сплути сливи, защото могат рязко да влошат качеството.

Опитните казанджии знаят как се прави добра сливова ракия
Опитните казанджии знаят как се прави добра сливова ракия

Съдът не бива да се препълва с плод, за да не излиза пяната навън. Добре е нивото на материала за ферментиране да бъде поне 10-15 см под отвора. А със захаромер се измерва захарността, която може да се покачва допълнително със захар и вода в съотношение 1:3.