Как да защитим зърното от влага, плесенясване, насекоми?

Прибирането на реколтата е важен етап в сложния път на зърното до потребителя. Обаче еднакво важен е и престоят му (по-дълъг или по-кратък) в силози и складове. Известно е, че комплексите за съхранение гарантират качеството на зърнената продукция и успешната ѝ реализация на пазара. Този факт трябва да имат предвид в днешно време всички, които планират закупуването на големи количества с цел запасяване, включително и държавата. Същото, разбира се, се отнася и за фермерите, които се подготвят за новата зърнена реколта. И едните, и другите трябва да проверят състоянието и изправността на силозите, както и съоръженията, устройствата, системите за управление и контрол на работните процеси, т.е. цялото оборудване за опазване на качеството и здравето на зърното.

Доказана от практиката истина е, че само една брънка от сложната верига за сигурност в силозно стопанство или зърнобаза да не сработи,

опасността от срив

в съхранението е напълно реална. Под заплаха се поставя и количеството, и качеството, и пазарната стойност на зърното, което отрицателно ще рефлектира върху значителните финансови вложения. От друга страна, това изискване се отнася и до личната безопасност на зърнопроизводители и оператори, обслужващи огромните силозни цилиндри и конуси, или както ги наричат „баки“ с капацитет от 1000 до 20 000 и повече тона.

Във в. „Български фермер“ неведнъж сме подчертавали нуждата от технологична грижа за зърнохранилищата и продукцията в тях. От какво конкретно да се пази зърното и с какво да се пази? На българския агропазар се предлагат високотехнологични силози от световни марки, съдържащи гъвкави решения на проблема. Сложните комплекси обхващат разнообразно оборудване за пълнене и изпразване, поддръжка и почистване, сушилни и други елементи от логистиката за съхранение на зърно от различни култури. Комплектовани са с дигитално оборудване: компютри за управление и контрол, както и подходящи платформи и сървъри за приложение на най-нови технологии. Един от основните работни компоненти за експлоатация на силоза е

пълнещо-разтоварващото устройство

съставено от транспортьори, макари и сензори, монтирани в силозния покрив. Вертикалното му позициониране се контролира от електрически лебедки от външната страна на силоза. Спецификациите му включват още: мощни вентилатори, разтоварващи тръби и врати за достъп, термометрични сонди. Проверките за състоянието на вътрешността на силоза се извършват и от външни ревизионни стъклени люкове, вентилационни вентили и т.н.

Лазерни сензори измерват точно нивото и състоянието на зърното. От техните данни произтичат и мерките за безопасност, които трябва да се спазват безусловно. Хората от обслужващия екип се движат в опасна среда на въртящи се валове и високоскоростни транспортьори, лебедки, вентилатори, раздвижващи и разрохващи зърното устройства, като т.нар. разрохващо колело, което „копае“ през уплътненото зърно. Използват се и специални свредели, вкарвани в зърнената маса с цел разрохкване и вентилиране. Ясно е, че всички тези системи и механизми в силоза трябва да са в пълна изправност, за да пазят и качеството на зърното, и човешкия живот.

При експлоатация на силозна база действат няколко модула - управление на комплекса, контрол върху различните съоръжения, безопасност на персонала. Те обикновено са свързани в сървър с електронни програми с широк обхват. Чрез тях командните центрове и контролните панели могат да наблюдават и

управляват по няколко силоза

Важен компонент в комплекта съоръжения са аераторите-вентилатори, които проветряват и зърното, и самите „баки“. Употребяват се обикновено аксиални центробежни вентилатори и нагреватели за аерация и сушене. При по-дългосрочно съхранение, каквото се очаква при закупуване на зърно от държавата, вентилационните системи се пускат често, за по няколко часа, когато е необходимо. Това е особено важно през първите няколко дни на съхранение. Обичайната норма е средно 12 часа за денонощие при използване на хладен и сух въздух. Известно е, че хладно съхраняваните семена запазват своята жизнеспособност за по-дълъг период от време. Контролът трябва да е постоянен, да се прави и когато има специализирана електрическа вентилационна система, защото това е основният начин да се предпазят хората, които влизат в „баката“.

За да се избегнат щети по зърното и нещастни случаи, в силозите се монтират гама от измервателни и контролни уреди: безжичен контролер за данни от целия силоз, измервателни кабели за температурата на зърното и влагата, сензори за СО2, датчици за измерване на налягането, както и пленум сензори за измерване на температура и влага преди зърното да влезе в силоза. Електронни приложения се използват за отчитане на количеството и налягането на продукта в реално време. Отвън на корпуса се поставя

мини климатична станция

за наблюдение на времето и състоянието на въздуха.

Специалисти и ползватели сочат, че за успешна защита на житото от влага, насекоми, повреди трябва да се играе по строги правила:

* добра хигиена на фермерското стопанство;

* работа с херметично затворени силози;

* наслагване на нова върху стара реколта е недопустимо;

* съхранява се само сухо и чисто зърно, проверено с влагомер;

* аериращата система поддържа температура на зърното до 20 °C;

* използва се сух, студен въздух;

* избягва се влага от конденз под студен покрив;

* недопустимо е съхранение на зърно с примеси от чужди семена и плевели, проникване на вода през теч, намножаване на гризачи.

Когато влажността е под 12% и липсват насекоми, повишаването на влажността в горните слоеве на зърното ще бъде незначително т.е. ще бъде в норма и няма риск от плесенясване или от покълване. Обаче, когато има насекоми влагата се повишава и провокира създаването на опасен влажен слой върху горната част на зърното, което може да го повреди безвъзвратно, с тежки щети за собственика. Как да се реши този, често срещан, силозен проблем?

Отговорът е известен - чрез фумигация

Зърното в херметичен силоз може да бъде защитено чрез добавяне на две таблетки, генериращи фосфин на тон капацитет на силоза. Фумигира се веднага, след като силозът се напълни, за да се ограничи и ликвидира наличието на насекоми, създаващи влага. Важното е процедурата да не се пропуска...

В силозите се употребяват и вакуумни машини за товарене, разтоварване и обръщане на зърно във всякакъв вид стационарни силози. Такива са вакуумите на финландската фирма Rivakka и на канадската марка Brandt. Те засмукват зърното, товарят го или го обръщат с цел премахване на влага, като го правят лесно подвижно и оптимално запазват неговата цялост. При работа достигат и най-трудно достъпни места - ъгли и колони в плоски складове и дъна на силозни корпуси. Имат капацитет от 10 до 250 т/час, за различните им варианти. И още една препоръка за безопасност дават експертите: ако диаметърът на силоза е по-голям, покривът се подсилва със специални греди.

Силоз преди пълнене със зърно
Силоз преди пълнене със зърно
Схема на елементи от оборудването за сигурност на силоза
Схема на елементи от оборудването за сигурност на силоза
Пълнещо-разтоварваща система, монтирана на покрива на силоза
Пълнещо-разтоварваща система, монтирана на покрива на силоза
Аератор-вентилатор
Аератор-вентилатор
Силозна система за аерация, която се вгражда в основата на силоза в първия етап на строителството
Силозна система за аерация, която се вгражда в основата на силоза в първия етап на строителството
Вакуумната машина Rivakka с капацитет 10+ т/час сн. Андрей Белоконски
Вакуумната машина Rivakka с капацитет 10+ т/час сн. Андрей Белоконски
Марката Brandt е по-мощен аналог на Rivakka - до 250 т/час
Марката Brandt е по-мощен аналог на Rivakka - до 250 т/час