Как да защитим зърното от влага, плесенясване, насекоми?
Прибирането на реколтата е важен етап в сложния път на зърното до потребителя. Обаче еднакво важен е и престоят му (по-дълъг или по-кратък) в силози и складове. Известно е, че комплексите за съхранение гарантират качеството на зърнената продукция и успешната ѝ реализация на пазара. Този факт трябва да имат предвид в днешно време всички, които планират закупуването на големи количества с цел запасяване, включително и държавата. Същото, разбира се, се отнася и за фермерите, които се подготвят за новата зърнена реколта. И едните, и другите трябва да проверят състоянието и изправността на силозите, както и съоръженията, устройствата, системите за управление и контрол на работните процеси, т.е. цялото оборудване за опазване на качеството и здравето на зърното.
Доказана от практиката истина е, че само една брънка от сложната верига за сигурност в силозно стопанство или зърнобаза да не сработи,
опасността от срив
в съхранението е напълно реална. Под заплаха се поставя и количеството, и качеството, и пазарната стойност на зърното, което отрицателно ще рефлектира върху значителните финансови вложения. От друга страна, това изискване се отнася и до личната безопасност на зърнопроизводители и оператори, обслужващи огромните силозни цилиндри и конуси, или както ги наричат „баки“ с капацитет от 1000 до 20 000 и повече тона.
Във в. „Български фермер“ неведнъж сме подчертавали нуждата от технологична грижа за зърнохранилищата и продукцията в тях. От какво конкретно да се пази зърното и с какво да се пази? На българския агропазар се предлагат високотехнологични силози от световни марки, съдържащи гъвкави решения на проблема. Сложните комплекси обхващат разнообразно оборудване за пълнене и изпразване, поддръжка и почистване, сушилни и други елементи от логистиката за съхранение на зърно от различни култури. Комплектовани са с дигитално оборудване: компютри за управление и контрол, както и подходящи платформи и сървъри за приложение на най-нови технологии. Един от основните работни компоненти за експлоатация на силоза е
пълнещо-разтоварващото устройство
съставено от транспортьори, макари и сензори, монтирани в силозния покрив. Вертикалното му позициониране се контролира от електрически лебедки от външната страна на силоза. Спецификациите му включват още: мощни вентилатори, разтоварващи тръби и врати за достъп, термометрични сонди. Проверките за състоянието на вътрешността на силоза се извършват и от външни ревизионни стъклени люкове, вентилационни вентили и т.н.
Лазерни сензори измерват точно нивото и състоянието на зърното. От техните данни произтичат и мерките за безопасност, които трябва да се спазват безусловно. Хората от обслужващия екип се движат в опасна среда на въртящи се валове и високоскоростни транспортьори, лебедки, вентилатори, раздвижващи и разрохващи зърното устройства, като т.нар. разрохващо колело, което „копае“ през уплътненото зърно. Използват се и специални свредели, вкарвани в зърнената маса с цел разрохкване и вентилиране. Ясно е, че всички тези системи и механизми в силоза трябва да са в пълна изправност, за да пазят и качеството на зърното, и човешкия живот.
При експлоатация на силозна база действат няколко модула - управление на комплекса, контрол върху различните съоръжения, безопасност на персонала. Те обикновено са свързани в сървър с електронни програми с широк обхват. Чрез тях командните центрове и контролните панели могат да наблюдават и
управляват по няколко силоза
Важен компонент в комплекта съоръжения са аераторите-вентилатори, които проветряват и зърното, и самите „баки“. Употребяват се обикновено аксиални центробежни вентилатори и нагреватели за аерация и сушене. При по-дългосрочно съхранение, каквото се очаква при закупуване на зърно от държавата, вентилационните системи се пускат често, за по няколко часа, когато е необходимо. Това е особено важно през първите няколко дни на съхранение. Обичайната норма е средно 12 часа за денонощие при използване на хладен и сух въздух. Известно е, че хладно съхраняваните семена запазват своята жизнеспособност за по-дълъг период от време. Контролът трябва да е постоянен, да се прави и когато има специализирана електрическа вентилационна система, защото това е основният начин да се предпазят хората, които влизат в „баката“.
За да се избегнат щети по зърното и нещастни случаи, в силозите се монтират гама от измервателни и контролни уреди: безжичен контролер за данни от целия силоз, измервателни кабели за температурата на зърното и влагата, сензори за СО2, датчици за измерване на налягането, както и пленум сензори за измерване на температура и влага преди зърното да влезе в силоза. Електронни приложения се използват за отчитане на количеството и налягането на продукта в реално време. Отвън на корпуса се поставя
мини климатична станция
за наблюдение на времето и състоянието на въздуха.
Специалисти и ползватели сочат, че за успешна защита на житото от влага, насекоми, повреди трябва да се играе по строги правила:
* добра хигиена на фермерското стопанство;
* работа с херметично затворени силози;
* наслагване на нова върху стара реколта е недопустимо;
* съхранява се само сухо и чисто зърно, проверено с влагомер;
* аериращата система поддържа температура на зърното до 20 °C;
* използва се сух, студен въздух;
* избягва се влага от конденз под студен покрив;
* недопустимо е съхранение на зърно с примеси от чужди семена и плевели, проникване на вода през теч, намножаване на гризачи.
Когато влажността е под 12% и липсват насекоми, повишаването на влажността в горните слоеве на зърното ще бъде незначително т.е. ще бъде в норма и няма риск от плесенясване или от покълване. Обаче, когато има насекоми влагата се повишава и провокира създаването на опасен влажен слой върху горната част на зърното, което може да го повреди безвъзвратно, с тежки щети за собственика. Как да се реши този, често срещан, силозен проблем?
Отговорът е известен - чрез фумигация
Зърното в херметичен силоз може да бъде защитено чрез добавяне на две таблетки, генериращи фосфин на тон капацитет на силоза. Фумигира се веднага, след като силозът се напълни, за да се ограничи и ликвидира наличието на насекоми, създаващи влага. Важното е процедурата да не се пропуска...
В силозите се употребяват и вакуумни машини за товарене, разтоварване и обръщане на зърно във всякакъв вид стационарни силози. Такива са вакуумите на финландската фирма Rivakka и на канадската марка Brandt. Те засмукват зърното, товарят го или го обръщат с цел премахване на влага, като го правят лесно подвижно и оптимално запазват неговата цялост. При работа достигат и най-трудно достъпни места - ъгли и колони в плоски складове и дъна на силозни корпуси. Имат капацитет от 10 до 250 т/час, за различните им варианти. И още една препоръка за безопасност дават експертите: ако диаметърът на силоза е по-голям, покривът се подсилва със специални греди.







Коментари