Въпрос изпратен от: krista
Цветя
Кога се пресаждат стайните теменужки?Български фермер отговаря: Те трябва да се пресаждат веднъж годишно. Препоръчително е това да се прави през пролетта или есента. Необходимо е при пресаждането да се спазва дълбочината на засаждане. Плитко засадените растения са изключително нестабилни и не цъфтят добре, а дълбоко засадените могат да изгният. Растение с пъпки не трябва да се пресажда, тъй като това значително ще забави цъфтежа.
Въпрос изпратен от: greticia
Овошки
Търся да купя колонна ябълкаБългарски фермер отговаря: От няколко години вече разсадниците у нас предлагат т. нар. колонни овощни видове. Най-често това са сортове ябълки и круши, но има и праскови, сливи и др. Съветът ни е да потърсите разсадник близо до мястото, където живеете или където искате да засадите дръвчето.
Колонният тип се характеризира с това, че овощното дърво не нараства много, тъй като почти не образува корона. То наподобява палмета, но е много по-компактно и по-слабо разклонено. Ориентировъчно достига размери около 60 см в диаметър и до 2.5-3 м височина. Плодовете се образуват на разклоненията в близост до основното стъбло.
Тези дръвчета са много подходящи за малки градини и дворове. От тях може да се направи и редица от няколко на брой дръвчета, които се засаждат близо едно до друго.
По принцип тези овошки могат да се засаждат и в саксия, но при нашите условия има вероятност корените да измръзнат, тъй като се намират в по-малък обем почвена среда.
Въпреки че не се различават много от обикновените овощни видове, колонните дръвчета трябва да се обгрижват много внимателно от стопаните си.
Засаждането се прави през есента или пролетта, както и при останалите овощни видове.
Няколко са акцентите, на които трябва да се обърне внимание:
Мястото трябва да е топло и добре осветено. Ако се засади на сенчесто място, върхът може да се изтегли прекалено.
Дръвчето се полива и тори редовно, тъй като кореновата му система е разположена в плиткия почвен слой, заради слабата подложка, на която е присадено.
Редовно се преглежда за поява на болести и неприятели и при нужда се третира.
ОСИГУРЕТЕ ОПРАШВАНЕ!
Ако решите да си засадите колонно дръвче, не бива да забравяте за опрашването. Затова задължително се информирайте от консултантите в разсадника, кой сорт го опрашва и си купете и от него, ако го нямате в градината.
Въпрос изпратен от: Georgieva
Овошки
Може ли да ми препоръчате разсадник, от който да закупя облепиха за засаждане?Български фермер отговаря: Доста разсадници предлагат облепиха. Потърсете информация в интернет и преценете от кой от всички ще ви е най-изгодно и най-удобно да закупите растението. Ние не препоръчваме, тъй като не сме запознати с мястото, условията и изискванията на почвата, където искате да я отглеждате, а и не е коректно да го правим. Затова е най-добре сами предварително да си проучите и да решите. Препоръчваме ви да се консултирате с агроном или с опитни овощари край вас.
Въпрос изпратен от: Gi4eva
Овошки
Предава се от 4 поколения праскова в моя род. На коя организация, институт или личносг да изпратя снимки и описание? Търся наименованието и вида й. Възможности за серифициране и производство на фиданки М Гичева, ВарнаБългарски фермер отговаря: Потърсете мнение от специалистите от Института по овощарство в Пловдив.
Само по снимка и описание обаче, те едва ли могат да дадат точен отговор. Определянето на сорт става въз основа на много характеристики, които са свързани с всички растителни части - корона, листа, цветове, плодове и т. н.
Координатите са:
0887704975
Е-мейл: instov@abv.bg
Въпрос изпратен от: Hitko
Овошки
Здравейте! Намерих една прекрасна статия за един чудесен български сорт круша - Кюстендилска масловка, но нищо повече! За съжаление, не открих никъде градина, в която се отглеждат или място от където мога да си купя единични бройки. Смятам, че само вие ще можете да ми помогнете и ще ви бъда много благодарен ако успея да обогатя колекцията си С уважение, Христов!Български фермер отговаря: Съветът ни е да потърсите съдействие от Института по земеделие в Кюстендил. Институтът предлага и посадъчен материал, така че оттам ще могат да ви ориентират най-добре. Търсете и в овощните разсадници из страната.
Контакти с института в Кюстендил: https://iz-kyustendil.org email: iz_kn@abv.bg
Телефон: централа:(+35978) 522 612
Въпрос изпратен от: Bojka
Овошки
Преместих фиданка саморасляк от много стар сорт череша. Вече 4 години не цъфти Има ли шанс за в бъдеще? Старата череша новите собственици я отрязаха.Български фермер отговаря: Ако черешата не цъфти, причините могат да са от различно естество.
Тъй като дръвчето е семеначе, добре е да направите облагородяване. Това обаче не е причина за липсата на цъфтеж. Възможно е мястото да не е подходящо. Добре е да направите и листно подхранване по време на вегетацията, за да стимулирате образуването на плодни пъпки.
Въпрос изпратен от: mitaka_49
В лозята
Здравейте! Бяло вино от Мускатоотонел около 100 л. Направено при спазване на технологията за бели вина. След третото претакване се избистри, с добър аромат, но сладни. Предпочитам бяло сухо вино. Бихте ли ми посъветвали. Поздрави!Български фермер отговаря: Сега е късно да предизвиквате ферментация. Температурите падат и под 0 градуса, а за тази цел трябват 15-20 градуса. Може би за догодина ще ви бъдат полезни тези съвети:
Трудната ферментация се характеризира с това, че при определени случаи тя спира и виното остава сладко.
Причините за трудната ферментация са няколко:
Многото захар в гроздето е проблем и е причина за трудна ферментация
На първо място сред причините за трудно ферментиране е високото захарно съдържание на гроздето. Когато гроздето е със захарно съдържание над 26 об.% при нормална ферментация се получават над 14,6 об.% алкохол.
При провеждането на ферментацията с дивите дрожди, които се намират по зърната, те трансформират захарта до алкохолно съдържание на виното от 13,5 до 14 об.%, след което именно алкохолът убива дрождите и виното остава сладко.
Затова при високо съдържание на захар в гроздето може да се използуват селекционирани дрожди които се купуват от специализираните магазини.
Тези дрожди могат да ферментират захарите до 16-16,5 об.% алкохол, при което цялото количество захар се трансформира до процента, който търсим.
Продават се различни видове дрожди - както универсални за вина с отличен ароматичен профил, така и за вина от всички видове, произвеждани при трудни условия /ниска температура, висок потенциален алкохолен процент, избистрена мъст и др./. Има и такива за производството на свежи, ароматни качествени бели вина.
Друга възможност, която имаме е да намалим захарното съдържание в гроздовата каша.
Това става чрез добавяне на грозде с по-ниско захарно съдържание или чрез добавяне на мека питейна вода до достигане на 24-25 об.% захари.
Ниската температура прави доста бели, защото също спира процеса на ферментиране
Друга причина за трудна ферментация на гроздовата каша е ниската температура. А още през месец октомври температурите вече често падат рязко, особено през нощта и мнозина от стопаните не отчитат това.
Те обаче трябва да знаят няколко важни правила
При температури на кашата под 17 градуса ферментация изобщо не започва.
Тогава е необходимо част от сока, източен от кашата леко да се подгрее, за да достигне температура най-малко 20 градуса.
След това вече трябва да се внесат селекционирани дрожди за трудна ферментация - те могат да се купят от специализираните магазини.
Тези дрожди могат да провеждат ферментация при 12-13 градуса и след възбуждането й тя вече да протича докрай.
Знаете, че ферментацията се разделя на два етапа: бурна и тиха.
През бурната се отделя повече топлина отколкото се губи и температурата достига до 25-26 градуса.
Освен това при бурния процес ферментират част от захарите, но с натрупването на алкохол над 7-8 об.% той започва да затруднява работата на дрождите и скоростта на процеса чувствително се забавя.
При тези условия количеството на отделената при ферментацията топлина става по-малко от топлината, която се губи през стените на пластмасовите съдове и затова температурата спада често под 15 градуса. Именно тогава ферментацията спира - заради ниската вече температура на кашата.
И в този случай трябва да се поставят дрожди за трудна ферментация и да се покрият бидоните със стари дрехи или одеяла, за да не се губи топлината на сместа.
И топлината спира процеса
Спирането на ферментацията може да бъде причинено и поради висока температура.
Когато бурната ферментация се провежда с големи количества грозде в голяма дървена каца при висока температура на гроздето /при гроздобера над 26 градуса/ се получава затрудняване на ферментацията.
Когато температурата надхвърли 32-33 градуса процесът спира, защото се блокира - просто дрождите измират от високите градуси
В този случай температурата на кашата трябва да се свали до 24-25 градуса.
Ако при две отделни замервания на захарта в сока тя ви показва, че не спада, тогава трябва да се засее отново със закупените селекционирани дрожди и да се внимава температурата да не става твърде висока.
За да се охлади по-лесно кашата, може да се прави претакане на виното през хладните сутрешни часове.
Прекаляването със серен двуокис е фатално
Употребата на серен двуокис все по-често се среща при домашното производство.
Високата му доза обаче - над 150 мл за 100 кг грозде, също е честа причина за спиране или незапочване на ферментацията и дори води до обезцветява сока при червеното грозде
При тези случаи се прави претакане на сока, за да излети серният двуокис и чак тогава се засява със селекционирани дрожди, които могат да издържат на по-високи дози серен двуокис.
Съветът е преди ферментацията стопаните да добавят не повече от 80 мл 6%-серниста киселина, а при добро качество на гроздето дори да не го правят.
При ферментацията почти 100% от серния двуокис излита. След източване на младото вино, особено, ако е бяло, задължително се поставя серниста киселина-6% в доза 80 мл.
Освен това е редно майсторите да си водят ферментационен дневник и всеки ден, като разбъркват кашата да измерват със захаромер захарното съдържание на сока, както и тепературата.
Ако установят, че 2-3 дни захарността не пада и температурата е ниска или висока, веднага да вземат мерки.
Въпрос изпратен от: Zoiaa12
Овошки
Засадих си ябълка от семка преди 4 години, без идея, че трябва опрашване, нямах никакъв опит тогава, то и сега нямам кой знае какъв опит с овошките... Не зная и какъв сорт е самото дръвче. Само е, около него няма други овошки и до момента не е дало цвят. Има ли някакви начини и изобщо шанс да даде плодове през следващите години? Благодаря!Български фермер отговаря: Периодът, в който ябълково дръвче започва да цъфти и да дава плод, зависи от сорта, условията на отглеждане и качеството на почвата. Средно дървото започва да цъфти на възраст 5-6 години.
За голямо съжаление повечето сортове ябълки са хибридизирани и те не могат да се отглеждат по „стандартния метод“ от семка. Възможно е вашият случай да е такъв.
За да даде плод, дръвчето трябва да се облагороди със желания сорт.
Въпрос изпратен от: ivankaynarov
В лозята
Здравейте , моят въпрос е : Коя комбинация от препарати е най добра за последно пръскане на лозята ? Тук искам да уточня няколко неща. В момента нямам видими болести по лозето, нямам десертни сортове и последно съм пръскал преди 10 дни със Синстар + Топсин + Децис. Благодаря Ви предварително за разбирането и очаквам Ващия отговор !Български фермер отговаря: През август при по-късните сортове лози е добре да продължите растителнозащитните пръскания срещу причинителя на брашнестата мана (оидиум ). Това е правилно да се прави до прошарване на зърното.
При време като сегашното, когато са налице и чести превалявания, използвайте системни фунгициди с предпазно и лечебно действие като Топаз 100 ЕК - 0,03% (14 дни), Строби ДФ-0,02% (35 дни), Фалкон 460 ЕК – 0,03% (14 дни), Бампер 25 ЕК -0,02% (30 дни), Шавит Ф 72 ВДГ - 0,2% (20 дни), Фоликур 250 ЕВ / Хоризонт/ – 0,04% (21 дни), Флинт Макс 75 ВГ-0,016% (14 дни) и др.
Внимание! Вече има повишен риск и от сиво гниене, особено при лозите, претърпели повреди от гроздови молци и брашнеста мана. По-уязвими са сортовете със сбити гроздове.
Срещу сивото гниене е добре да се проведат две пръскания. Първото – когато започва прошарването на зърната, и второто – към края на месеца. Подходящи са Суич 62,5 ВДГ- 0,08% (35 дни), Шавит Ф 72 ВДГ - 0,2% (20 дни), Топ Плюс 70 ВП – 0,1% (35 дни), Топсин М 70ВДГ – 0,1% (14 дни),Фолпан 80ВДГ – 0,15% (20 дни).
Ако сте установили заразявания и с трите болести - оидиум, сиво гниене и мана, или искате да направите и сега една защита срещу трите, изберете фунгицидите, които са регистрирани у нас за едновременна борба срещу тези икономически най-важни болести - Куадрис 25 СК – 0,075%, Кабрио Топ – 0,2% (28 дни), Шавит Ф72 ВДГ- 0,2% (20 дни).
Унесени в борбата с болестите, не пропускайте да проверите има ли вредна дейност на шарения гроздов молец, който и през август не я е прекратил.
Гъсениците нападат зреещите и узрели гроздови зърна, а какавидите им после отиват да зимуват под кората на стъблата и главините или в основата на чеповете.
Пръскане се прави само ако видите, че има 6-8 гъсеници на 100 грозда за десертните сортове и 10-12 гъсеници за винените. Ако е така, използвайте инсектицид с подходящ карантинен срок. Изберете измежду Децис 2,5 ЕК – 0,3% (7 дни), Вазтак Нов 100 ЕК – 0,0125% (14 дни), Карате Зеон – 0,02% (10 дни), Релдан 40 ЕК – 0,12% (14 дни), Сумицидин 5 ЕК – 0,025% (14 дни), Ранер 240 СК – 0,04% (7 дни десертно, 14 дни винено грозде).
Въпрос изпратен от: jJanaPetkova
Растениевъдство
С какво да пръскаме зелетоБългарски фермер отговаря: Въпросът ви е зададен много общо. При зелето има различни болести и вредители, за които са регистрирани и разрешени различни препарати. Ако ви интересува нещо конкретно, най-точна информация може да получите в агроаптеката наблизо.