17° C, предимно ясно
  вторник, 15 юли, 2025 г.    
София
   
ВХОД   РЕГИСТРАЦИЯ
  • Новини
    • Кулинария
    • Домашен лекар
    • Времето
  • Агробизнес
  • Агротехника
  • Растениевъдство
    • Зеленчуци
    • Овошки
    • Цветя
    • В лозята
  • Животновъдство
    • Домашна ферма
    • Пчеларство
    • Домашни любимци
  • Въпрос на фермера
  • Обяви
  • Видео
Въпроси на фермера

Бяло вино


Въпрос изпратен от: mitaka_49

В лозята

Здравейте! Бяло вино от Мускатоотонел около 100 л. Направено при спазване на технологията за бели вина. След третото претакване се избистри, с добър аромат, но сладни. Предпочитам бяло сухо вино. Бихте ли ми посъветвали. Поздрави!

Български фермер отговаря: Сега е късно да предизвиквате ферментация. Температурите падат и под 0 градуса, а за тази цел трябват 15-20 градуса. Може би за догодина ще ви бъдат полезни тези съвети:

Трудната ферментация се характеризира с това, че при определени случаи тя спира и виното остава сладко.

Причините за трудната ферментация са няколко:

Многото захар в гроздето е проблем и е причина за трудна ферментация

На първо място сред причините за трудно ферментиране е високото захарно съдържание на гроздето. Когато гроздето е със захарно съдържание над 26 об.% при нормална ферментация се получават над 14,6 об.% алкохол.

При провеждането на ферментацията с дивите дрожди, които се намират по зърната, те трансформират захарта до алкохолно съдържание на виното от 13,5 до 14 об.%, след което именно алкохолът убива дрождите и виното остава сладко.

Затова при високо съдържание на захар в гроздето може да се използуват селекционирани дрожди които се купуват от специализираните магазини.

Тези дрожди могат да ферментират захарите до 16-16,5 об.% алкохол, при което цялото количество захар се трансформира до процента, който търсим.

Продават се различни видове дрожди - както универсални за вина с отличен ароматичен профил, така и за вина от всички видове, произвеждани при трудни условия /ниска температура, висок потенциален алкохолен процент, избистрена мъст и др./. Има и такива за производството на свежи, ароматни качествени бели вина.

Друга възможност, която имаме е да намалим захарното съдържание в гроздовата каша.

Това става чрез добавяне на грозде с по-ниско захарно съдържание или чрез добавяне на мека питейна вода до достигане на 24-25 об.% захари.

Ниската температура прави доста бели, защото също спира процеса на ферментиране

Друга причина за трудна ферментация на гроздовата каша е ниската температура. А още през месец октомври температурите вече често падат рязко, особено през нощта и мнозина от стопаните не отчитат това.

Те обаче трябва да знаят няколко важни правила

При температури на кашата под 17 градуса ферментация изобщо не започва.

Тогава е необходимо част от сока, източен от кашата леко да се подгрее, за да достигне температура най-малко 20 градуса.

След това вече трябва да се внесат селекционирани дрожди за трудна ферментация - те могат да се купят от специализираните магазини.

Тези дрожди могат да провеждат ферментация при 12-13 градуса и след възбуждането й тя вече да протича докрай.

Знаете, че ферментацията се разделя на два етапа: бурна и тиха.

През бурната се отделя повече топлина отколкото се губи и температурата достига до 25-26 градуса.

Освен това при бурния процес ферментират част от захарите, но с натрупването на алкохол над 7-8 об.% той започва да затруднява работата на дрождите и скоростта на процеса чувствително се забавя.

При тези условия количеството на отделената при ферментацията топлина става по-малко от топлината, която се губи през стените на пластмасовите съдове и затова температурата спада често под 15 градуса. Именно тогава ферментацията спира - заради ниската вече температура на кашата.

И в този случай трябва да се поставят дрожди за трудна ферментация и да се покрият бидоните със стари дрехи или одеяла, за да не се губи топлината на сместа.

И топлината спира процеса

Спирането на ферментацията може да бъде причинено и поради висока температура.

Когато бурната ферментация се провежда с големи количества грозде в голяма дървена каца при висока температура на гроздето /при гроздобера над 26 градуса/ се получава затрудняване на ферментацията.

Когато температурата надхвърли 32-33 градуса процесът спира, защото се блокира - просто дрождите измират от високите градуси

В този случай температурата на кашата трябва да се свали до 24-25 градуса.

Ако при две отделни замервания на захарта в сока тя ви показва, че не спада, тогава трябва да се засее отново със закупените селекционирани дрожди и да се внимава температурата да не става твърде висока.

За да се охлади по-лесно кашата, може да се прави претакане на виното през хладните сутрешни часове.

Прекаляването със серен двуокис е фатално

Употребата на серен двуокис все по-често се среща при домашното производство.

Високата му доза обаче - над 150 мл за 100 кг грозде, също е честа причина за спиране или незапочване на ферментацията и дори води до обезцветява сока при червеното грозде

При тези случаи се прави претакане на сока, за да излети серният двуокис и чак тогава се засява със селекционирани дрожди, които могат да издържат на по-високи дози серен двуокис.

Съветът е преди ферментацията стопаните да добавят не повече от 80 мл 6%-серниста киселина, а при добро качество на гроздето дори да не го правят.

При ферментацията почти 100% от серния двуокис излита. След източване на младото вино, особено, ако е бяло, задължително се поставя серниста киселина-6% в доза 80 мл.

Освен това е редно майсторите да си водят ферментационен дневник и всеки ден, като разбъркват кашата да измерват със захаромер захарното съдържание на сока, както и тепературата.

Ако установят, че 2-3 дни захарността не пада и температурата е ниска или висока, веднага да вземат мерки.


Ябълка от семка


Въпрос изпратен от: Zoiaa12

Овошки

Засадих си ябълка от семка преди 4 години, без идея, че трябва опрашване, нямах никакъв опит тогава, то и сега нямам кой знае какъв опит с овошките... Не зная и какъв сорт е самото дръвче. Само е, около него няма други овошки и до момента не е дало цвят. Има ли някакви начини и изобщо шанс да даде плодове през следващите години? Благодаря!

Български фермер отговаря: Периодът, в който ябълково дръвче започва да цъфти и да дава плод, зависи от сорта, условията на отглеждане и качеството на почвата. Средно дървото започва да цъфти на възраст 5-6 години.

За голямо съжаление повечето сортове ябълки са хибридизирани и те не могат да се отглеждат по „стандартния метод“ от семка. Възможно е вашият случай да е такъв.

За да даде плод, дръвчето трябва да се облагороди със желания сорт.


Пръскане на лозята


Въпрос изпратен от: ivankaynarov

В лозята

Здравейте , моят въпрос е : Коя комбинация от препарати е най добра за последно пръскане на лозята ? Тук искам да уточня няколко неща. В момента нямам видими болести по лозето, нямам десертни сортове и последно съм пръскал преди 10 дни със Синстар + Топсин + Децис. Благодаря Ви предварително за разбирането и очаквам Ващия отговор !

Български фермер отговаря: През август при по-късните сортове лози е добре да продължите растителнозащитните пръскания срещу причинителя на брашнестата мана (оидиум ). Това е правилно да се прави до прошарване на зърното.

При време като сегашното, когато са налице и чести превалявания, използвайте системни фунгициди с предпазно и лечебно действие като Топаз 100 ЕК - 0,03% (14 дни), Строби ДФ-0,02% (35 дни), Фалкон 460 ЕК – 0,03% (14 дни), Бампер 25 ЕК -0,02% (30 дни), Шавит Ф 72 ВДГ - 0,2% (20 дни), Фоликур 250 ЕВ / Хоризонт/ – 0,04% (21 дни), Флинт Макс 75 ВГ-0,016% (14 дни) и др.

Внимание! Вече има повишен риск и от сиво гниене, особено при лозите, претърпели повреди от гроздови молци и брашнеста мана. По-уязвими са сортовете със сбити гроздове.

Срещу сивото гниене е добре да се проведат две пръскания. Първото – когато започва прошарването на зърната, и второто – към края на месеца. Подходящи са Суич 62,5 ВДГ- 0,08% (35 дни), Шавит Ф 72 ВДГ - 0,2% (20 дни), Топ Плюс 70 ВП – 0,1% (35 дни), Топсин М 70ВДГ – 0,1% (14 дни),Фолпан 80ВДГ – 0,15% (20 дни).

Ако сте установили заразявания и с трите болести - оидиум, сиво гниене и мана, или искате да направите и сега една защита срещу трите, изберете фунгицидите, които са регистрирани у нас за едновременна борба срещу тези икономически най-важни болести - Куадрис 25 СК – 0,075%, Кабрио Топ – 0,2% (28 дни), Шавит Ф72 ВДГ- 0,2% (20 дни).

Унесени в борбата с болестите, не пропускайте да проверите има ли вредна дейност на шарения гроздов молец, който и през август не я е прекратил.

Гъсениците нападат зреещите и узрели гроздови зърна, а какавидите им после отиват да зимуват под кората на стъблата и главините или в основата на чеповете.

Пръскане се прави само ако видите, че има 6-8 гъсеници на 100 грозда за десертните сортове и 10-12 гъсеници за винените. Ако е така, използвайте инсектицид с подходящ карантинен срок. Изберете измежду Децис 2,5 ЕК – 0,3% (7 дни), Вазтак Нов 100 ЕК – 0,0125% (14 дни), Карате Зеон – 0,02% (10 дни), Релдан 40 ЕК – 0,12% (14 дни), Сумицидин 5 ЕК – 0,025% (14 дни), Ранер 240 СК – 0,04% (7 дни десертно, 14 дни винено грозде).


Зеле


Въпрос изпратен от: jJanaPetkova

Растениевъдство

С какво да пръскаме зелето

Български фермер отговаря: Въпросът ви е зададен много общо. При зелето има различни болести и вредители, за които са регистрирани и разрешени различни препарати. Ако ви интересува нещо конкретно, най-точна информация може да получите в агроаптеката наблизо.


Болести по доматите


Въпрос изпратен от: SPetrov4036

Зеленчуци

Здравейте, не мога да определя от какво точно боледуват доматените растения. Започва със завиване на листата в основата, после увяхва върха и се появяват кафяви петна по надлъжната част на стъблото и по плода. На върха листата на растенията изглеждат втрънчени и заострени като бодили. Това гъбно заболяване ли е или вирусно заболяване и с какво да третирам посевите срещу болестта?

Български фермер отговаря: Петната със сигурност са симптоми на картофена мана.

Завиването на листата по вероятно е резултат на неблагоприятни стресови условия. Едва ли е вирусно заболяване, тъй като то е придружено и с друга симптоматика.

Трябва да напръскате доматите със системен лекуващ фунгицид.


Проблем с прасковата


Въпрос изпратен от: mari_74

Овошки

Здравейте, в двора имам праскова, по зелените плодове забелязах черни петна като посипани със сажди,но тези петна не се изчистват,като ги потъркам.Каква може да е причината за това?Пръскам редовно със Скор,Топсин и различни инсектициди.

Български фермер отговаря: Описанието не е достатъчно, за да се определи на какво с дължи това.

Трябва да прегледате листата, а също и по-добре плодовете, за да установите дали се касае за болест или неприятел.

По принцип фунгицидите, които сте посочили, са подходящи за контролиране на болести по прасковата.


Райска ябълка


Въпрос изпратен от: jJanaPetkova

Овошки

Райската ни ябълка беше отрупана с плод, който започна да капе и сега останаха съвсем малко. На какво се дължи това и с какво да пръскаме дръвчето.

Български фермер отговаря: Райската ябълка е много влаголюбива култура. Най-големи са потребностите и от вода по време на наедряване на плодовете. Това е една от възможните причини за опадването на плодовете, в случай че точно тогава не сте поливали. Друга причина могат да са и високите температури тази пролет, които в съчетание с липса на почвена влага причиниха стрес и на други овошни видове.доведоха до стрес и други овощни видове.

Райската ябълка не се напада от болести и неприятели и не се налага пръскане. Есента след листопада направете основно торене на дървото с комбиниран тор, съдържащ фосфор и калий.


Измръзнали картофени растения


Въпрос изпратен от: Christova

Зеленчуци

Здравейте, В началото на седмицата имаше мраз и листата на картофените насаждения измръзнаха, за Германия става дума. Изглеждат като попарени с вряла вода. Има ли шанс да се оправят ида станат картофите или да ги вадя и садя нови? Благодаря Ви!

Български фермер отговаря: Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите.

Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.


пръскане на домати


Въпрос изпратен от: Marianka

Зеленчуци

Пръсках домата с Шавит и след това се появиха бледокафяви жълтеникави петна по листата. На какво се дължи това?

Български фермер отговаря: Петната може да се следствие на предозиране, както и на неправилна употреба на продукта, ако се предположи, че той е причината.

Петната могат да са причинени още от вредители, дефицит на хранителни елементи, неблагоприятни фактори и др.

Шавит не е регистриран за употреба при домати. Използва се основно при овощни и лозя.


Старо лозе


Въпрос изпратен от: RAYNA

В лозята

Здравейте! Опитвам се да поддържам старо лозе на около 40 г. Последните 2 години тръгва много добре, но след леко наедряване на зърната за много кратко време започват да изсъхват заедно с чепките. Напоследък го пръскам с РИДОМИЛ ГОЛД и НУРЕЛЕ против листозавивачката. Сега го изрязах душмански, пъпките започнаха да набъбват. Уместно ли е сега да го напръскам и с какъв препарат?

Български фермер отговаря: Смята се, че причина за съхненето по чепките е нарушеното съотношение между елементите калий, калций и магнезий. За да се намалят загубите от съхненето на чепките, лозите могат да се пръскат една седмица преди цъфтежа с Калциев хлорид - 0,5% или с Магнезиев хлорид - 0,5%. При спиране на растежа на леторастите и в началото на узряването лозите се пръскат с Магнезиев сулфат - 0,5%. С работния разтвор трябва добре да се напръскват листата и гроздовете. Третирането да се провежда рано сутрин, привечер или след дъжд, когато влажността на въздуха е по-висока. Пръскането на лозята срещу маната допринася за намаляване на загубите от съхненето на чепките и гроздето.


  • 02
  • 03
  • 04
Български Фермер
Най-четени Най-важни

Колко стъбла могат да се оставят на доматите?

Цените на прасковите в Испания падат с 22%, а в Италия и Гърция се повишават

Карамфил – цъфти и в жега и в студ

За да е ефективен контролът над листните въшки, той продължава през цялата вегетация

В сила е забраната за косене до 1 септември

ДФ „Земеделие" отваря втори прием по 4 интервенции в лозаро-винарския сектор

В пожароопасния сезон някои земеделски дейности ще се извършват само в ранните сутрешни часове

България запазва достъпа си до индонезийския пазар за пшеница

Видео

Бангладеш запазва традиционни технологии за отглеждане (Видео)

Copyright © 2025 - Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

  • За Нас
  • Абонамент
  • Реклама
  • Контакти
  • RSS
  • Условия за ползване
  • Партньори
  • 24 Часа
  • 168 Часа
  • България днес

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: [email protected], https://www.cem.bg/

Copyright © 2025 All rights reserved  森  This template is made with by Colorlib

  • Условия за ползване
Асеновград
Благоевград
Бургас
Варна
Велико Търново
Видин
Враца
Габрово
Добрич
Пазарджик
Перник
Плевен
Пловдив
Русе
Сливен
София
Стара Загора
Хасково
Шумен
Ямбол