При високи температури естествената реакция е да се потим, а така тялото бързо губи течности

Дехидратацията е опасна не само за красотата, но и за здравето. Науката е доказала, че човешкото тяло се състои от до 70% вода и загубата на 6-8% течности може да има тежки последици за здравето, дори да доведе до припадък. За да избегнете това, преразгледайте лятното си меню. Има много вкусни и здравословни храни, които могат да ви помогнат. Говорим за пресни плодове и зеленчуци, които са с високо съдържание на влага. Имайте предвид, че след термична обработка - варене, задушаване, печене и т.н. - количеството вода в тези продукти се променя. Затова е по-добре да ги ядете пресни.
Добрата новина е, че всички тези храни са сезонни и лесно достъпни през лятото. И така, по-долу са десетте най-добри храни при дехидратация за лятното ви меню.

1. Диня 

Това е една от най-популярните летни храни и върши чудесна работа, за да доставите на организма си нужните течности. Динята съдържа 91% вода. Освен това тя е чудесен източник на ликопен, мощен антиоксидант. Динята е много вкусна, но освен това чудесно се комбинира и с други плодове. Може да се добавя към смутита, плодови салати и коктейли.

2. Краставици 

Тези зеленчуци са идеалната хрупкава лятна закуска, с високо съдържание на вода и хранителни вещества. Краставиците съдържат 96,7% вода. Освен това, сезонът им у нас започва много по-рано от този на дините, така че те са достъпни през цялото време на горещите месеци. Вкусният зеленчук може да се реже в салати, да се украсяват с него сандвичи, да служи като основа за зелени коктейли. В някои страни обичат да сервират краставици и чушки с хумус - оказва се страхотна лятна закуска, лека и пикантна.

3. Плодове 

Сочни, сладки, вкусни - мнозина чакат лятото, само за да се насладят максимално на пресните плодове. Ягоди, череши, вишни, малини, къпини, цариградско грозде, боровинки и накрая черно, червено и бяло френско грозде - всички те се вписват перфектно в голям брой ястия и десерти. Когато ви омръзне да ги ядете натурални, можете да ги добавите (нарязани или намачкани) във водата, киселото мляко, сокове, смутита, коктейли, салати, десерти или където другаде се сетите. Когато давате плодове на децата си, не забравяйте да се почерпите и вие. В крайна сметка тези летни подаръци ни осигуряват необходимото количество хранителни вещества и, разбира се, вода. Боровинките и ягодите съдържат най-много вода, така че те могат да се смятат за най-добрите "овлажнители" сред плодовете.

4. Грейпфрут 

Ако се опитвате да свалите няколко излишни килограма, заедно с разрешаването на проблема с дехидратацията в жегата, грейпфрутът е вашия плод. Освен че съдържа много вода, той е богат на вещества, които осигуряват добро изгаряне на мазнините. Грейпфрутът ще ви помогне да намалите холестерола и да стабилизирате кръвната захар. Вкусът на грейпфрута може да не допада на всички, но тези цитрусови плодове могат да се похвалят с фантастични ползи. Добавете ги към сокове и плодови салати. Опитайте да сервирате резени, обелени от ципите, като гарнитура към месни ястия.

5. Домати 

Доматите са може би най-популярният зеленчук у нас. Никоя салата не е пълна без домати. Освен това, прибавен към ястията, зеленчукът придава сочност и апетитен вид на храната. Доматите са полезни за костите, доказано имат положителен ефект за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания. Дори на тези, които страдат от акне, се препоръчва да увеличат консумацията на домати. Чери доматите, гарнирани с ядки или сирене, са вкусна и овлажняваща закуска по всяко време на деня.

6. Плодов сладолед 
Домашно приготвените плодови сладоледи могат спокойно да бъдат добавени към поредицата от средства за борба с жегата. Колкото и изненадващо да звучи, те са едно от най-добрите средства, които ви помагат да се справите с високите температури и да останете хидратирани. Ако пазарувате готови ледени лакомства, изберете тези с най-малко захар.

Най-добре е обаче да си ги приготвите самички у дома. Нямате представа колко е просто.

Замразете половин чаша плодове – цели или нарязани на парченца (череши, ягоди, касис, кайсии, цариградско грозде, киви, ябълки, грозде и др.). Замразете отделно и половин чаша мляко (прясно, кисело, айрян, сметана, вода, и т.н.). Сипете двете съставки в блендера и разбийте до получаването на хомогенна смес (оказва се много красив на цвят - розов, зелен, оранжев, в зависимост от плодовете, които сте използвали) Добавете няколко супени лъжици захар на вкус и разбийте отново. Най-вкусният и здравословен сладолед е готов.

7. Целина 

Безспорен факт е, че целината е богата на фолиева киселина, фибри, витамини А, С и К. Не е за пренебрегване и факта, че има високо съдържание на вода. Целината помага за неутрализиране на стомашната киселина и е чудесна за лечение на стомашни киселини. Не всеки с удоволствие похапва сурова целина. Ето защо кулинарните специалисти са принудени да прилагат различни трикове, за да овкусят пресния зеленчук. Например, американците съветват в такива случаи да се използва хумус, гуакамоле или фъстъчено масло. У нас често се ядат парчета целина, потопени в мед или в заквасена сметана. По-често зелените дръжки се нарязват на ситно и се добавят към салатата.

8. Зелена чушка 

Всъщност чушките от всички цветове са с високо съдържание на вода (както и витамин С). Зеленият пипер обаче, може да се похвали с 93,9% водно съдържание, както и с наличието на мощни антиоксиданти. Можете да похапвате от този зеленчук по всяко време - късно през нощта или преди обяд. Също така помага за укрепване на кръвоносните съдове и предотвратява образуването на кръвни съсиреци.

9. Спанак 

Първо, спанакът съдържа 91,4% вода. На второ място, той е с високо съдържание на калий, фолиева киселина, лутеин и фибри. На трето, но не на последно място, една порция спанак съдържа 15% от дневните нужди на организма от витамин Е, който се бори със свободните радикали. И накрая, листният зеленчук лесно се вписва в почти всяко всяко меню - успешно допълва (и украсява), както зеленчукови салати, така и сандвичи с месо.

10. Миниморкови 

Минисортовете моркови вече все по-често могат да бъдат открити по рафтовете на магазините ни. Със своите ценни качества те не отстъпват на обикновените моркови - съдържат много бета-каротин, витамин С, богати са на полезни минерали - мед, желязо, калий и калций. Но в тях се съдържа много повече вода, в сравнение с големите им събратя. Мини морковите съдържат до 90,4% вода. Освен това имат по-сладък вкус. Предложете ги на децата, на които им е трудно да пият повече вода в жегата. Добавете го към салати и гарнитури.