Падат изкупните цени на пшеницата, съобщи Георги Радев, председател на Сдружение на зърнопроизводителите от Сливен "Хаджи Димитър", цитиран от БТА. Радев обработва близо 12 хиляди декара в землищата на сливенските села Жельо войвода и Камен.

Миналата седмица зърното се е изкупувало по 360 лева за тон, сега е 320 лв, а следващата седмица цената се очертава да бъде под 300 лв за тон, посочи Радев. По думите му, това ще се отрази зле на зърнопроизводителите, защото при горивата има ръст в цените около 30 процента, високи са цените на торовете и препаратите.

Стопаните подозират картелно споразумение от страна на износителите на пшеница.

Жътвата на пшеницата в областта е започнала в началото на седмицата, жъне се и рапица. Почти е приключила жътвата на ечемика, като средният добив е около 500 кг/дка. Очертават се по-високи добиви при зърнените култури в сравнение с миналогодишните, когато имаше голяма суша и добивите на места стигаха 50 кг/дка.

Според Георги Радев пшеницата към момента е с добро качество и ако синоптичните прогнози за слънчево време се сбъднат, се очаква качеството на реколтата да се запази. Земеделците се надяват на средни добиви от над 500 кг/дка.

По данни на МЗХГ засетите площи с пшеница в област Сливен са 38870 ха, а с ечемик - 4066 ха.

При прогнозата за по-високи добиви цената от 380-400 лв., колкото се търгуваше тон зърно при зелените сделки преди време, няма да се запази, коментира  и председателят на Областния съюз на земеделските кооперации в Добрич Кирил Комитов.