Поскъпват транспортните разходи

Не е изненадващо, че румънския и руския произход бяха избрани от Египет на търга за пшеница. Френският произход се оказа неконкурентоспособен, а спадът на цените в Черноморския регион беше по-силно изразен.

За пореден път Румъния допринася за търговете за пшеница GASC. Вчера от 240 хиляди тона бяха закупени от египетския държавен купувач, 180 хиляди тона са от Румъния и 60 хиляди тона от Русия. Румънското зърно се предлагаше на цена от 237 $ / т FOB.
Освен очевидната конкурентоспособност на Румъния, този търг на GASC показва и увеличение на транспортните разходи

Разходите за транспорт между пристанище Констанца и египетското пристанище са 32,7 долара на тон, което е почти 100% повече от миналата година.

Освен това има перспективи за изобилна реколта в Черноморския регион , но и за влошаване на качеството на реколтата в Западна Европа, поради твърде влажното време.

Цените на рапицата спаднаха рязко

поради очакваните валежи в Южна Канада. Това може да ограничи влошаването на качеството на посевите от рапица, страдащи от значителен недостиг на вода. В същото време палмата поскъпва в Куала Лумпур, което ограничава потенциала на маслодайните семена да поевтинеят.

Доларът остава стабилен на ниво 1,1870 спрямо еврото и 73,20 спрямо рублата. Петролът се повиши до 76,70 долара за барел, тъй като вчера страните от ОПЕК + не успяха да се договорят за увеличение на производството за следващите няколко месеца.

През изминалата седмица цените на културите отбелязаха ръст в Северна и Южна Америка и спад в Европа. При FOB цените на пшеницата диференциацията нарасна -

много евтина европейска пшеница и скъпа американска

През седмицата цената на австралийската пшеница с доставка през юли се повиши с 4.25 USD/тон до 288 USD/тон FOB.
Пазарът на пшеницата ще се движи от Черноморски регион и ЕС, отбелязват анализатори. Първите добиви показват, че реколтите ще са отлични.

През 2021 Китай ще внесе до 12 млн. тона пшеница, което е с над 40% повече от 2020 и е най-високо ниво за последните 25 години. Това е свързано с нарастващото потребление на пшеница за фуражи в страната и многото валежи влошили качеството на реколтата

Аржентинската царевица поскъпна с 20 USD/тон, но отново остава много по-евтина от тази на конкурентите.
Бразилската царевица се повиши с 20.75 USD/тон до 254.75 USD/тон FOB доставка през август, т.е. нова втора реколта.
Пазарът ще зависи от царевицата и Китай. Определено пшеницата ще тегли надолу и то много, отбелязват експерти.

През 2021 Китай ще внесе до 12 млн. тона пшеница

което е с над 40% повече от 2020 и е най-високото ниво за последните 25 години. Това е свързано с нарастващото потребление на пшеница за фуражи в страната и многото валежи, влошили качеството на реколтата.

Първите данни са за много добри добиви от ечемика у нас. Цената от производител леко се понижи - до 340 - 350 лв/тон, която според анализаторите е отлична и те съветват да се продава веднага.