Ще изискват повече подхранване, особено в райони с по-бедна почва

Пролетните дъждове донесоха доста опасения на фермерите. Сред тях са и лозарите, които вече имат немалко притеснения за насажденията. Освен, че е много по-голям рискът от поява на летните зарази, болести и неприятели, които при повече влажност се развиват по-благоприятно, има опасност и от изгладняване на растенията. Което естествено води и до снижаване на захарността на гроздето.
Немалко стопани сигнализират, че се забелязват различни признаци по листата и летораслите, които не знаят как да тълкуват – като болести, или като някакъв недостиг.

Да, възможно е да се появяват повече дефекти, които са следствие, характерно за по-прохладната и по-влажна пролетна атмосфера.
Според специалистите, към които се обърнахме, в повечето случаи просто става дума за проявата на липса на някои елементи. Техният недостиг може и да е бил факт години наред, но в един подобен момент да се проявява. Най-силно и ярко се забелязва това по листата, и на следващо място – по летораслите.
За какво може да става дума? Ще обясним по-долу.

Домашно хитро торене  Преовлажнените лози може да започнат да гладуват, първият сигнал са листата

Преовлажнените лози може да започнат да гладуват, първият сигнал са листата

Лозите са от трайните насаждения, които изискват редовно и обилно подхранване с основните торове. А тези торове са още по-ефикасни, когато са обогатени с всички видове елементи. Имайте предвид това, когато ги купувате.

В двора и на вилното място стопаните могат да ги подпомогнат и с едно бързо, така да го наречем домашно подхранване, което използва някои битови отпадъци от довакинството.

Някои хитринки ни помагат в такива случаи.

Например при дефицит на калций, фосфор и бор, при леко окопаване около лозите с мотика (когато го правите, за да разбиете почвената кора след дъжд), можете да разхвърлите и заровите събрани черупки от пилешки яйца. Добре е да се внесат една-две шепи на един път.

При липса на калций ще подейства доста ефикасно и внасянето в почвата на натрошени кости от домашни животни и риба.

Това няма да навреди, но със сигурност ще помогне, дори и малко. Освен за лозите, това се отнася и за други дворни растения.

Как да познаем какво липсва  Черупките от яйца са полезни за растенията в двора

Черупките от яйца са полезни за растенията в двора

* Когато на лозовите растения им липсва елемента бор, което често се случва, започва да се блокира растежът на летораслите. Това се случва още след появата на първите 5-6 или десетина листа, но продължава и по-нататък. Те придобиват вид на съвсем леко изгорени.
При по-значителен дефицит на бор оплождането на цветовете става видимо затрудно или въобще не се случва.

Корените на такива лози, макар че не ги виждаме, остават по-слабо развити и дори могат да започнат да страдат силно от ниските температури през зимата.

* При недостиг на един от основните градивни елементи – азот, листата още в ранен етап от вегетацията започват да стават светлозелени. Възможно е да ви направи впечатление и това, че листата са станали по-малко на брой.

В по-напреднал етап на липсата на елемента те започват рано и ненавреме да падат, което наподобява на есенния листопад.

Погледнете и дръжките им – при дефицит на азот те започват да се оцветяват в рубинено червено и растежът става видимо отслабен.
Забелязва се и преждевременно стареене на летораслите.

Ситуацията може да бъде поправена, освен чрез торене, и с добавянето на хмел към лозовия храст. Трябва да се направи разтвор с вода в съотношение 1:10 и да се полее над корените.

Желязото и калият често не стигат  Разтвор на хмел доставя азот на лозичката

Разтвор на хмел доставя азот на лозичката
  Пепелта също е полезна за лозите
Пепелта също е полезна за лозите

Недостигът на елемента желязо е най-често срещан при лозичките. Тогава те или асмата започват да плододават по-слабо и гроздето става по-малко.

Спокойно всеки стопанин може да използва разтвор на железен сулфат - слагат се 500 грама на 15 литра вода.
Липсата на достатъчно калий пък се отразява най-силно на значителна част от корените. Дори при по-силен дефицит някои от тях могат да започнат и да отмират. Това не се вижда, но го разпознаваме по отслабения растеж.

Като калиево торене за лозите може да се използва пепел. Освен калий, пепелта съдържа и фосфор, калций, желязо, цинк, сяра, магнезий, манган и други микроелементи и е доста полезна за подхранване.

Но трябва да се използва разумно – да е съхранена в сух вид, а когато дойде време да се внесе в почвата, 500 грама от нея да се разтворят в 10 литра вода. Полива се с този разтвор върху кореновата система, това се прави преди зреенето на гроздето.

А в края на август и началото на септември или октомври със същия разтвор лозата се подсилват преди зимата.

Една от важните задачи на лозаря е да може и сам да усети по вида на листата и летораслите от какъв вид глад страда неговата лоза. Не бива да отдаваме всяко избледняване, петно или изжълтяване на болести. Защото в много от случаите става дума за дефекти, които са поправими, ако се действа навреме.

Плевелите избуяват  Тук не достига калий

Тук не достига калий

При такива условия, като сегашните, окопаването на лозите и асмите е задължително след като валежите приключат. То се практикува, защото плевелната растителност също е силно избуяла и трябва да се отстрани навреме. Но не е достатъчно само да отсечем с мотиката упоритите плевели. След това трябва да ги съберем и да ги изнесем далеч от лозето.
Само когато са хубаво накълцани и добре наситнени, остатъците от бурените биха могли и да ни послужат – например за компост. Но чак през пролетта догодина, за да сме сигурни, че са унищожени семената им.


Тук не достига калий
Тук не достига калий
Плевелите могат да се наситнят и да послужат за компост
Плевелите могат да се наситнят и да послужат за компост