България е първата страна в Европа, в която започва жътвата на маслодайната култура

Цените на рапицата на зелено в Добружда са на път да минат 1000 лв./т. През миналата година тя се търгуваше за около 680 лв./т. Според експертите на "Байер" прогнозната цена на маслодайната култура през август дори ще бъде 534 евро/т. Така фермерите, които са заложили на повече рапица тази година се очаква да имат доста добри печалби от нея.

За отбелязване е, че България е първата страна в Европа, която започва жътва на рапица в края на юни - началото на юли - ние даваме така необходимата суровина за преработва в Европа, коментира Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Едва след прибиране на реколтата у нас започва кампанията на европейските производители.

Експерти припомнят, че прозорецът за търговия с рапица е кратък, само два до три месеца. Затова за по-голямата част от производителите маслодайната култура е „бързи пари“.

Най-вероятно по-голямата част от фермерите по света веднага ще продават рапица, което ще доведе до голямото й предлагане на пазара и може леко да намали цената. Но като се има предвид, че повечето търговци оценяват производството на маслодайни семена като ниско, не трябва да се очаква рязък спад.

Повишаването на цените на соята и петрола на борсата в Чикаго доведе до ново вдигане на цените на рапицата, след което форуърдните цени в Украйна се повишиха до рекордни нива. Там котировките на рапицата със съдържание на базово масло от 42% и доставка до пристанище през юли-август се увеличиха с $ 20-30/т до $ 650-660/т.
Сега вниманието на търговците е насочено към Канада, където сеитбата на рапица е завършена и времето е благоприятно за развитието на културите. Подобна е ситуацията и в Австралия, което в дългосрочен план може да увеличи натиска върху цените. Австралийското бюро ABARES повиши прогнозата си за производство на рапица през 2021/22 г. от 3,5 на 4,2 милиона тона в сравнение с очакванията от март.

Още за цените на зърното и маслодайните култури – в новия брой на в. "Български фермер" от 21-27 юни