Красива е

Ехинацеята е красавица, няма спор. Цветовете й при някои сортове могат да достигнат над 10-12 см в диаметър. Те се извисяват на дълги дръжки над листната маса. Трайни са както във градината, така и във ваза с вода. В тях е заключено златното сечение на математиците, което само ги прави още по-дръзки, впечатляващи и мистични.

Разнообразие от багри и форми 

Е. purpurea е най-разпространена и позната сред видовете ехинацеи. Цветовете й, както подсказва името, са пурпурни. Красавицата обаче не се изчерпва само с това. Е. раradoxa е с впечатляващи жълти цветове например.

Сред сортовете и хибридите могат да се открият такива с кичести цветове, в различни нюанси на жълтото, прасковеното, оранжевото, розовото, и дори червеното и бялото.

Привличат полезни насекоми 

Продължителният период на цъфтеж и многобройните цветове пълни с нектар и прашец имат притегателна сила за пчелите, пеперудите и някои доста полезни хищни насекоми. Освен красива гледка и приятна музика за ухото присъствието на насекоми в градината е ясен знак, че опрашването при зеленчуковите култури също ще протича безпроблемно, а и че мястото е чисто от пестициди и замърсяване.

Кани пернати съюзници  Снимка: Chris Waits/Flickr.com/Commersial use & mods allowed

Снимка: Chris Waits/Flickr.com/Commersial use & mods allowed

След прецъфтяване ехинацеята образува множество семенца. Те са деликатес за птиците, а всички знаем колко полезни са те в борбата с неприятелите в грдината.

Съветваме ви, ако отглеждате растението, да не отстранявате прецъфтелите цветове с напредване на сезона. Можете спокойно да ги оставите на растението или да ги навържете на снопчета и изсушите.

Има лечебни свойства 

В рекламите за сиропи против кашлица и настинки ехинацеята се споменава често. Тя е незаменима билка в лечението на грип, проблеми с горните дихателни пътища, има антимикробно действие, оптимизира работата на имунната система, помага при кожни проблеми и ухапвания от насекоми.

Чудесна е за чай 

Ползите от ехинацеята като билка са познати от древни времена. Малко хора обаче се сещат да си наберат и изсушат листа и цветове от собствения двор. А всъщност, особено през студените сезони, едно чайче стимулиращо имунната система не е никак лоша идея. А най-сладко е, когато сте отгледали и набрали билето лично.

Отглеждането е детска игра 

С растението може да се сдобиете по много начини – семена, разсад, съседи, градински центрове и магазини. Хубавото е, че вече се предлагат и високи, и ниски форми, подходящи за всяка градина или балкон. Още по-хубаво е, че ехинацеята не е придирчива към условията, отглежда се лесно и се представя чудесно в повечето случаи. Единствен проблем могат да бъдат някои заболявания.

Сухоустойчива е и приспособима 

Защо сухоустойчивата й природа е предимство? На първо място, защото климатът се променя, от което следва, че водата ще става много ценна. На второ, защото много градинари нямат градина в града, а на вилата могат да ходят само през почивните дни.

Що се отнася до приспособимостта, красавицата обича слънцето, но се справя и на по засенчени местенца с поне 3 часа огряване, толерантна е към почвената характеристика, стига да е осигурен добър дренаж.

Размножава се лесно  Снимка: John Lodder/Flickr.com/Commercial use & mods allowed

Снимка: John Lodder/Flickr.com/Commercial use & mods allowed

Ехинацеята е многогодишна, но спада в графа растения с кратък живот. Трикчето да оцелее по-дълго време е да се подмладява и мести през няколко години. Заедно с това е удачно и да се размножава чрез делене.

Други методи за размножаване са чрез семена преминали стратификация и с коренови резници. В зависимост от метода се избира най-подходящ период за извършване на процедурата.

Причина №10 – Корените също са ценни 

E. angustifolia се използва най-често с лечебна цел, но и E. purpurea не отстъпва. Общо взето могат да се използват всички части на растенията. Корените се използвали още от индианците. Важно е растенията да са тригодишни, а подземните органи да се вадят в края на есента и началото на зимата. Могат да се изсушат, но най-често се използват за направата на тинктури. Свойствата им вече ги споменахме - засилване на имунната система, при настинки и грип, при кожни проблеми и др.