Какво се изисква и колко често зависи от породата

Доброто поддържане ще помогне на вашето куче да изглежда и да се чувства в най-добра форма. Рутинните груминг сесии също ви позволяват да изследвате козината, зъбите, очите, ушите и ноктите на любимеца си за признаци на проблеми. Колко често трябва да го правите зависи от размера, породата и вида козина.

Въпреки че добрите хигиенни навици са от съществено значение за едно здраво куче, за разлика от хората, повечето животни не се нуждаят от тях ежедневно. Например Афганската хрътка, Пуделът и Комондорът изискват редовно поддържане (но със сигурност си заслужават усилията), докато породите като Бийгъл, Ваймаранер и Боксер позволяват малко повече свобода в груминга. Хигиената като миене на зъби, почистване на уши, подрязване на нокти и четкане със сигурност е съществен аспект от редовните грижи за кучетата, независимо от породата.

Четкане 

Няколко сесии четкане седмично ще поддържат средното куче оформено и чисто, ежедневното внимание е още по-добро. Четкайте чак до кожата, оставяйки масажиращото действие да стимулира кръвообращението, да разрони и премахне люспите от пърхота.

Видът оборудване, от който се нуждаете, зависи от текстурата и дължината на козината на вашия любимец. Дългокосместите кучета се нуждаят от четки с щифтове от неръждаема стомана или хром.

Породите с късо, средно и някои с дълго покритие се нуждаят от четки с четина. Има и заглаждащи четки за премахване на сплъстените участъци и мъртва козина; гумени гребени за изглаждане на палтото и премахване на мъртвата козина; машинки за подстригване, сешоари и други инструменти за поддържане.

Когато четкате, винаги проверявайте за рани и сплъстявания, които най-често се образуват зад ушите и под мишниците, както и всякакви порязвания или ожулвания по самата кожа.

Всички кучета се скубят, макар че някои определено го правят повече от други. Редовното четкане ще ви помогне да държите този процес под контрол.

Къпане 

Вашето куче трябва да има редовни, но не чести бани, в зависимост от породата и козината си. Твърде честото измиване премахва естествените масла и кара козината да стане суха и груба.

Когато е необходимо, използвайте мек шампоан, формулиран за кучета. Поставете любимеца си във вана или леген и сложете памучни топки в ушите му и няколко капки минерално масло в очите му. Намокрете кучето с топла вода и нанесете шампоан от врата назад.

След насапунисване и изтъркване изплакнете обилно. Разтрийте енергично с кърпа (то ще ви помогне с енергично разклащане) и след това изсушете със сешоар, ако е необходимо. Разрешете с гребен или четка, ако има нужда.

Подрязване на ноктите 

Ноктите трябва да са къси, за да могат краката да останат здрави. Дългите нокти пречат на походката на кучето, правейки ходенето неудобно или болезнено. Те също могат лесно да се счупят. Това обикновено се случва в основата на нокътя, където са разположени кръвоносните съдове и нервите, и ускорява посещението на ветеринарния лекар. Ако можете да чуете щракането на ноктите по пода, те са твърде дълги.

За да ги подрежете, използвайте специално проектиран инструмент за кучета. Повечето имат предпазители, за да ви попречат да ги отрежете твърде много. Искате да отрежете само краищата без да засегнете живеца, който е кръвоносен съд вътре в нокътя. На бял нокът лесно се вижда къде започва той, но не и на тъмен. Подрежете само кукообразната част на нокътя, която се обръща надолу.

Много кучета не обичат да им се режат ноктите. Можете да го направите безболезнена процедура, като приучите любимеца си, още докато е пале. Започнете да подрязвате внимателно, един или два нокътя наведнъж и той ще научи, че няма да го нараните.

Ако случайно отрежете живеца, спрете кървенето с някакъв стиптичен прах. Ако ви се стори невъзможно да отрежете ноктите на кучето си, заведете го на ветеринарен лекар или грумер.

Почистване на уши 

Трябва да почиствате ушите на кучето си веднъж месечно или повече, ако то е предразположено към проблеми. Почиствайте само външната част на ухото, като използвате влажна кърпа или памучен тампон, напоен с минерално масло. Никога не насилвайте нищо в ухото. Някои кучета се нуждаят от скубане на козината точно в ухото, за да поддържат въздуха в циркулация. Попитайте ветеринарния си лекар дали това е необходимо за вашия любимец.

Почистване на зъбите 

Почиствайте често със специални четки за зъби и паста, предназначена за кучета. Ако вашият любимец се противопоставя на измиването на зъбите, накарайте го да свикне с него, като потъркате зъбите и венците с пръст. След това сложете малко от пастата за зъби на пръста си и го оставете да подуши и да я оближе; направете същото с четката за зъби. Не забравяйте да осигурите играчки за дъвчене, които ще помогнат за почистването на зъбите му. С порастването на вашето куче може да има натрупване на зъбен камък, което изисква специално почистване от ветеринарен лекар.

Какво да правя 

* Набавете правилните инструменти.

* Използвайте четка, която е предназначена за козината на вашата порода кучета.

* Четкайте през ден (дори късокосмести породи), за да премахнете мръсотията и остатъците, да предотвратите сплъстяването, да контролирате скубането и да създадете лъскава козина.

* Използвайте влажна кърпа, за да избършете всякакви замърсявания, кал, пясък, борови иглички или други открити отпадъци върху козината на вашето куче, ако е необходимо.

* По време на вашата груминг сесия проверявайте кучето си ежедневно за кърлежи или повече от веднъж на ден по време на сезона.

* Редовно проверявайте възглавничките на лапите на кучето си. Не само за чистота, но и за да се гарантира, че те не са сухи, напукани или наранени по някакъв начин. Прекомерната козина може да порасне между пръстите на любимеца ви. Може да се сплъсти или да причини други проблеми. Тя трябва да бъде подрязвана, за да бъде равномерна с възглавничките на лапите или да е малко по-къса. Това следва да се прави внимателно, за да се предотврати порязването на кучето.

* Поддържайте ноктите на кучето си подрязани.

* Преди да започнете да подрязвате ноктите, уверете се, че имате лесен достъп до продукт, който ще спре кървенето, ако се отреже прекалено на дълбоко.

* Дали вашето куче е порода с козина, която покрива очите му? Ако е така, почистете с влажна кърпа и подстрижете, като се уверете, че изрязването не причинява падане на косми в очите на любимеца ви и не ги дразни.

* Бършете вътрешността на ушите на кучето си седмично с влажен памучен тампон или мека кърпа. В същото време трябва да погледнете добре и да помиришете всяко ухо и ушен канал. Всякакви признаци на силно зачервяване, подуване, остатъци или отделяне (кафяво или жълто) или зловонна миризма може да са признак на инфекция и изисква посещение на вашия ветеринарен лекар. Това често се отбелязва малко след баня или плуване поради натрупването на влага. Важно е старателно да изсушите всяко ухо, след като се намокрят.

* Ежедневното миене на зъбите на вашето куче е най-доброто, но трябва да миете зъбите на кучето си поне няколко пъти седмично. Плаката започва да се натрупва след 48 часа. Можете също така да опитате да увиете пръста си с марля или кърпа. Избършете зъбите и масажирайте венците. Зъбните проблеми при кучета могат да доведат до други проблеми, включително сериозни здравословни сърдечни, бъбречни и други заболявания.

* Винаги използвайте одобрени от ветеринар хигиенни продукти за вашето куче.

Какво да не правя 

* Не използвайте човешки продукти за красота и хигиена като шампоан, балсам и паста за зъби върху любимеца си. Много човешки пасти за зъби съдържат ксилитол, който е токсичен за кучетата.

* Избягвайте да подрязвате ноктите на кучето си, освен ако не сте били научени на правилната техника, не се чувствате комфортно при това и не разполагате с подходящи инструменти.

* Ако забележите някакви наранявания или разкъсвания от какъвто и да е вид върху вашето куче, не се опитвайте да ги лекувате сами. Обадете се или уговорете среща с ветеринарен лекар.

* Не се опитвайте сами да подстригвате или бръснете козината на кучето си без подходящо обучение. Специалистите разполагат с инструментите и знанията за безопасно подстригване на чувствителни зони. Освен това те познават нуждите за поддържане на вашата порода.

* Дръжте домашните си ножици в чекмеджето, където им е мястото. Не се опитвайте сами да изрязвате сплъстявания от козината на кучето си. Едно грешно движение от нервно животно може да доведе до сериозно нараняване. Често най-добрият начин за премахване на сплъстяване е използването на пръсти, балсам за кучета, няколко различни вида гребени и много време и търпение.

* Не пръскайте любимеца си с неодобрени от ветеринарен лекар аромати като парфюм. Кучетата са далеч по-чувствителни към аромата от хората и много продукти съдържат опасни съставки. Ароматите могат да доведат до дихателни проблеми за чувствителните животни.

* При хладни или ниски температури не къпете кучето си на открито, тъй като това може да доведе до опасни спадове в телесната му температура.

* Ако забележите някакви чужди предмети в очите, ушите, носа, устата или лапите на кучето на кучето си, не се опитвайте да ги премахнете сами - винаги първо се консултирайте с ветеринарен лекар.

Почиствайте очите на кучето си с влажно памучно тампонче без да слагате нищо дразнещо в тях.