Какви грешки допускат често хоби фермерите

За постигане на желания предпазен и лечебен ефект при растителната защита, на първо място най-важно е да се направи верен избор на качествена пръскачка.

Обемът на пръскачките е различен, в зависимост от тяхното предназначение и всеки хоби стопанин избира сам според предпочитанията и възможностите си. Тук най-важно е да се попита специалист, колега или съсед, или пък най-добре е да се изпробва видът уред преди покупката или смяната му. Много важно още е да се научи с какви дюзи да се правят пръсканията и те да могат да се сменят.

На второ място решаващо значение има правилното приготвяне на разтвора.

Знаете, че при преобладаващата част от препаратите за растителна защита, предназначени за масовия пазар и малките домашни градини, разходната норма обикновена е посочена на опаковката в проценти. Те показват съотношението между препарата и количеството на водата, в което той се разтваря.

Това често затруднява стопаните и води до допускането на грешки, защото според вида на препарата – течност, прахообразно или гранулирано сухо вещество, необходимото количество за разтвора трябва да се пресметне. Решаването на тази аритметическа задача често става грешно.

За улеснение на всеки, на когото се налага да приготвя разтвори за растителна защита или за подхранване на растения с листен тор, всяка година публикуваме табличка, по която стопаните да се ориентират.

Тъй като продължават да се задават въпроси и да се правят грешки, ще припомним как се определя количеството препарат в 10 литра вода, когато разтворът ви е предписан в проценти:

* При 0,05% се слагат 5 г или мл в 10 л вода

* При 0,015% - 1,5 г или мл

* При 0,075% - 7,5 г или мл

* При 0,15% - 15 г или мл

* При 0,1% - 10 г или мл

* При 0,2% - 20 г или мл

* При 1% - 100 г или мл

* При 2% - 200 г или мл в 10 л вода.

Ако сметките на процентите са ви трудни, следвайте посочените указателни данни

Спринцовка от аптеката или малка домакинска везна  Важно при избора на пръскачки е да са ни удобни и да им се сменят дюзите

Важно при избора на пръскачки е да са ни удобни и да им се сменят дюзите
Спринцовки, чашка или везна – важното е да се ползват само за препаратите, а не и в домакинството
Спринцовки, чашка или везна – важното е да се ползват само за препаратите, а не и в домакинството

За точното измерване на количеството течни препарати, от които ще приготвяте вашия разтвор, могат да бъдат използвани мерителни чашки или спринцовки, купени от аптеката.

За течните препарати спринцовката за еднократна употреба е много удобен измерител.

А за прахообразните химически препарати пък отлична работа ще ви свърши електронна везна за домакински цели. По магазините се предлагат вече и най-различни дигитални везни, които въобще не са скъпи. Те се изплащат, защото пръсканията, които ще правите в двора през годината ще бъдат немалко на брой.

Важно:

Не измервайте с везна, която се използва в домакинството, защото преобладаващата част от препаратите са силно токсични.

Последователността на смесване да се спазва 

При работа с течни препарати редът на смесването е важен и трябва да се спазва, което често стопаните не правят.

Правила:

В резервоара на пръскачката първоначално се налива около половината от определеното количество вода. След това се добавя отмереното количество препарат. И на трето място се излива останалото количество вода.

Да знаете, че за някои течни препарати се препоръчва първоначално да бъдат разбъркани с вода в отделен съд и след това да се изсипят в резервоара на пръскачката. Така се постига отлична смесимост.
Но при всички случаи е важно пръскачката да се разклаща енергично няколко пъти с цел пълното хомогенизиране на работния разтвор.
Прахообразните препарати задължително трябва да се разтварят предварително в малко количество вода - до образуване на рядка, хомогенна каша, без да има бучки в нея.

Тази каша след това се изсипва на тънка струйка в напълнената с половината вода пръскачка, а след това се долива и останалата вода.
В този случай се прави още по-енергично разклащане, за да се получи добро разбъркване и равномерно разпределение на веществото в разтвора.

Какви препарати ползваме  Прахообразният препарат първо разтворете във вода

Прахообразният препарат първо разтворете във вода

Препаратите за растителна защита, които ползваме, за да пръскаме нашите култури в двора или малкото стопанство, имат различни наименования по видове, които е добре да научим.

Срещу болестите се използват фунгициди, срещу насекомите – инсектициди, срещу акарите – акарициди, срещу плевелите - хербициди.

С изключение на хербицидите, при останалите 3 вида за приготвяне на разтвора количеството препарат се посочва по-често в проценти.
При хербицидите препоръчаните стойности по правило са дадени за декар площ, което произтича от характера на обработката.

Когато препаратите се използват за съвсем малко на брой растения, за няколко корена в малката градинка или на балкона, тогава е добре да се търсят за покупка най-дребните разфасовки, които съдържат по няколко грама или милилитра препарат. На някои от тях е написано и в колко вода трябва да се разтворят.
Казус:

В практиката е възприето, че за обработване на декар площ са потребни 50–60 л разтвор, т.е. около 4–5 гръбни пръскачки с вместимост по 10-12 литра.

Ако предписаната доза на препарата е 40 г/дка, да знаете, че това е количеството, което трябва да се разтвори в тези 50–60 л вода. За по-малки площи количеството на водата и препарата лесно се пресмятат.

Въпрос – отговор: 

Когато трябва да се комбинират препарати за растителна защита с листни торове, разтворът от препаратите се добавя последен в пръскачката.

Не забравяйте:  Разтворите да се изпръскват веднага след приготвянето им

Разтворите да се изпръскват веднага след приготвянето им

Разтворите трябва да се използват веднага след приготвянето им. След завършване на работа пръскачката трябва се измива веднага.

Акумулаторните пръскачки са доста търсени
Акумулаторните пръскачки са доста търсени