За пълнене е най-добре да вземете малки тиквички с мека, тънка кожа. Тогава зеленчуците не трябва да се белят.

1. С месо във фурната 

Продукти: 4 тиквички, 400 г кайма, 1 глава лук, сол и смлян черен пипер на вкус, 2-3 домата, 150 г твърдо сирене или кашкавал, няколко супени лъжици растително масло.

Приготвяне: Разрежете тиквичките на две по дължина и внимателно с лъжичка издълбайте вътрешността. Омесете каймата, заедно с нарязания лук, солта и черния пипер. Нарежете доматите на големи парчета, а сиренето настържете на едро ренде.

Поставете ладиите от тиквичките в намазнена с олио или покрита с хартия тава за печене. Подправете зеленчуците със сол и черен пипер. Напълнете ги с каймата и наредете отгоре парчетата домат. Поръсете със сирене.

Печете на 200 ° C за около 40 минути. Ако сиренето започне да прегаря, покрийте с фолио.

2. С пиле, гъби и сирене 

Продукти: 1 глава лук, 200 г гъби, 200 г варено пилешко филе, 1 пак. топено сирене (90-100 г), 1 морков, 2-3 скилидки чесън, няколко клонки копър, 4 тиквички, няколко супени лъжици растително масло, сол и смлян черен пипер на вкус, 100 мл сметана, 100 г твърдо сирене или кашкавал.

Приготвяне: Нарежете лука, гъбите, пилешкото месо и топеното сирене на малки кубчета. Настържете морковите на едро ренде. Накълцайте чесъна и копъра.

Нарежете тиквичките напречно на кръгчета с дебелина 4-5 см. Издълбайте сърцевината и поставете „чашките“ в намазана с масло тава. Подправете със сол и черен пипер.

Загрейте олио в тиган и, като разбърквате от време на време, задушете лука, докато омекне. Добавете морковите и задушавайте още няколко минути. Добавете гъбите и чесъна и запържете за 2-3 минути. Добавете пилето. Подправете със сол и черен пипер. Разбъркайте и сипете сметаната. Оставете още няколко минути на котлона.
Отстранете тигана от котлона, добавете топеното сирене и копъра и разбъркайте добре. Напълнете тиквичките с пълнежа и поставете във фурната, загрята до 180 ° C за 50 минути. Поръсете тиквичките с настърган кашкавал и печете още 10 минути.

3. С месо и пържени в галета 

Продукти: 1 филия бял хляб, 300 г кайма, сол и смлян черен пипер на вкус;, глава лук, 1 тиквичка, 2 яйца, 100-150 г галета, няколко супени лъжици растително масло.

Приготвяне: Накиснете хляба в хладка вода за 10-15 минути. Омесете каймата със сол, черен пипер, ситно нарязания лук и накиснатия хляб.
Нарежете тиквичката на филийки с ширина около 1 см и изрежете средата. Напълнете пръстените с кайма. Хубаво притиснете, за да се задържи месото в ринга.

Разбийте яйцата със сол. Потопете тиквичките в яйчената смес и оваляйте в галета. В тиган загрейте олиото и пуснете в него тиквичките. Пържете на умерен котлон, няколко минути от всяка страна, докато станат златистокафяви. Извадете и поставете върху домакинска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.

4. С извара 

Продукти: 350 г извара, 1 връзка копър, 4-5 скилидки чесън, сол и смлян черен пипер на вкус, 2 яйца, 3 тиквички, 150 г твърдо сирене (кашкавал).

Приготвяне: Смесете изварата, нарязания копър, ситно нарязания чесън, сол и черен пипер. Добавете яйцата и разбъркайте добре.
Разрежете тиквичките на две по дължина и издълбайте сърцевината. Подправете получените лодки със сол и черен пипер. Напълнете ги със сместа от извара и поставете върху покрита с хартия тава за печене.
Поръсете тиквичките с настърган кашкавал и печете при 180 ° C за 45 минути.

5. С домати и запечени

Продукти: 1 тиквичка, сол и смлян черен пипер на вкус, 2-3 домата, 80 г твърдо сирене (кашкавал),

Приготвяне: Нарежете тиквичките на филийки с дебелина около 1 см. Издълбайте сърцевината, без да стигате до дъното. Наредете зеленчуковите „чашки“ в покрита с хартия тава за печене. Подправете със сол и черен пипер.

Нарежете доматите на малки кубчета и напълнете с тях тиквичките. Поръсете с настърган кашкавал и поставете във фурна, загрята до 180 ° C за 20-25 минути.

6. Пържени, с пиле 

Продукти: 500 г пилешко филе, сол и черен пипер на вкус, четвърт чаена лъжичка смлян кориандър, ? - 1 чаена лъжичка хмели сунели (писали сме за тази грузинска подправка, но можете да я замените със сушени подправки по ваш вкус), половин връзка зелен лук, 5 скилидки чесън, 3 яйца, 2 тиквички, няколко супени лъжици растително масло.

Приготвяне: Смелете пилешкото месо на кайма или просто си набавете пилешка кайма. Добавете сол, черен пипер, кориандър, хмел сунели, нарязан лук и накълцан чесън. Разбъркайте, прибавете 1 яйце и отново разбъркайте добре.

Нарежете тиквичките на филийки с ширина около 1 см. Изрежете средата, така че да получите пръстени. Напълнете пръстените с каймата.

Разбийте останалите яйца със сол. Потопете тиквичките в сместа и ги пуснете в тиган с предварително загрято олио. Повторете отново с потапянето в яйчната смес и отново пържете на умерен огън за по няколко минути от всяка страна. Тиквичките трябва да станат златистокафяви.

7. Задушени 

Продукти: 3 тиквички, глава лук, 1 морков, няколко супени лъжици растително масло, 500 г смляно свинско месо, 1-2 чаени лъжички подправки за месо (по ваш вкус), сол на вкус, 2 супени лъжици брашно, 2 супени лъжици доматено пюре, 1 литър вода, връзка копър.

Приготвяне: Нарежете тиквичките на 2–4 парчета. От получените трупчета издълбайте сърцевината. Запазене част от меката част (без семето) по-късно за пълнежа.

Нарежете лука на малки кубчета, а морковите настържете на едро ренде. Задушете леко лука в тиган със загрято олио. След това добавете морковите и продължете да задушавате до златисто кафяво.
Към каймата добавете подправката за месо, сол, запържените зеленчуци и 3-4 супени лъжици ситно нарязана сърцевина от тиквичките. Разбъркайте добре и с получената смес напълнете тиквичките. Поставете ги изправени в голяма тенджера.

В чист тиган загрейте 1-2 супени лъжици олио и при разбъркване от време на време запържете брашното до златисто кафяво. Добавете доматеното пюре и разбъркайте добре. Сипете вода и, като разбърквате от време на време, оставете соса да заври.

Сипете доматения сос върху тиквичките, така че да ги залеят почти до ръба. Изчакайте да заври на умерен котлон и намалете силата на огъня. Оставете зеленчуците да къкрят, под капак, за 40 около минути. Пет минути преди да свалите от котлона, поръсете с наситнен копър.

8. С месо и ориз 

Съставки: 100 г ориз, 1 морков, глава лук, няколко супени лъжици растително масло, 300 г кайма, сол и черен пипер на вкус, 2 тиквички, 100 г твърдо сирене (кашкавал).

Приготвяне: Сварете ориза. Настържете морковите на средно ренде, а лука нарежете на ситно. Запържете лука в сгорещено олио, след това добавете морковите и задушавайте до златисто кафяво.
Омесете каймата с охладения ориз и запържене. Подправете със сол и черен пипер. Разрежете тиквичките на две по дължина и издълбайте средата. По желание към пълнежа може да се добави ситно нарязаната сърцевина.

Поставете ладиите от тиквички в намазнена тава за печене. Напълнете ги и ги поръсете с настърган кашкавал. Печете във фурна, загрята до 190 ° C за около 40 минути.

9. С билки и сирене 

Продукти: 3 тиквички, няколко супени лъжици растително масло, няколко клонки копър, няколко клонки магданоз, няколко пера зелен лук, ? връзка спанак, 2 супени лъжици галета, 2 яйца, сол и черен пипер на вкус, 1-2 чаени лъжички италиански билки или други подправки по ваш избор, 80-100 г твърдо сирене (кашкавал).

Приготвяне: Нарежете тиквичките на няколко парчета с дебелина 4-5 см. Издълбайте сърцевината, така че да не стигате до края. Получават се тиквени „чашки“. От издълбаната зеленчукова маса махнете семките, а месото нарежете на малки кубчета. Смесете със ситно нарязаните зелени подправки и разбъркайте старателно.

Намажете „чашките“ с масло, наредете ги в тава за печене и печете 15 минути при 180 ° С.

Запържете пулпата и билките в тиган със загрято масло. Добавете галетата и разбитите яйца и гответе, като разбърквате от време на време, докато яйцата се стегнат. Добавете към пълнежа сол, черен пипер, италианските билки и настърган кашкавал. Запържете, при непрекъснато разбъркване, докато сиренето се разтопи.
Разпределете плънката върху изпечените тиквички и поставете във фурната, загрята до 180 ° C за още 20 минути.

10. С ориз и зеленчуци и задушени в домати 

Продукти: 200-300 г ориз, 3 моркова, 2 глави лук, ? връзка магданоз, няколко супени лъжици растително масло, сол и млян черен пипер на вкус, 3 тиквички, 700 мл вода, 2 супени лъжици доматено пюре.

Приготвяне: Сварете ориза. Настържете морковите на едро ренде, нарежете лука на малки кубчета, а магданоза накълцайте на ситно.
Загрейте олиото в тиган и леко запържете лука. Добавете морковите и гответе още няколко минути. В купа смесете ориза, задушените зеленчуци и нарязания магданоз. Подправете със сол и черен пипер.

Нарежете тиквичките на няколко равни пънчета. Издълбайте срдната част, оставяйки тънко дъно. Напълнете зеленчуците и ги поставете изправени в голяма тенджера.

В друга тенджера кипнете вода, добавете доматеното пюре, сол и черен пипер и разбъркайте. Изсипете соса върху тиквичките и оставете да заврат на умерен огън. Намалете котлона до минимум и оставете зеленчуците да къкрят, покрити, още 40-50 минути.