Сдружаването на производители постига устойчиво местно развитие, научиха възпитаниците на ППСС - Нова Загора на посещение в лозарска кооперация в с. Брестовица

„В България има две изби, направени по класически френски модел – една от тях е „Винарска изба Брестовица“, изградена от френски инженери през 30-те години на ХХ век. А село Брестовица е българската столица на виното.“

С тези думи Красимир Патишанов, управител на Лозаро-винарска кооперация „Винарска изба Брестовица“, посрещна ученици от Професионална гимназия по селско стопанство – Нова Загора и младежи от Регионалният младежки център – Брезник“. Посещението им в кооперацията се случва благодарение на проекта „Младежко сътрудничество за обновяване на селското стопанство чрез образование – YOUCooperATE“, финансиран от Европейската комисия. Той се изпълнява в 5 страни, като партньор от страна на България е Националното сдружение на малките, семейни фермери и преработватели (НСМСФП), обясни Божура Фиданска, представител на сдружението.

Срещата беше интригуваща за младежите, защото разбраха тайни от бизнеса, които не биха могли да чуят или прочетат в учебници. Например как се управлява кооперативно стопанство с почти 500 членове, като същевременно запазва своята демократичност цели 113 години (кооперацията е създадена през 1908 г.). Какви са тънкостите на търгуването с Китай и други далечни страни и как да бъдем конкурентоспособни, обясни още г-н Патишанов на младежите.
Те посетиха и лозови насаждения, където технологът Георги Ташев разказа как се отглежда десертно грозде.

„Нашият район - селата в подножието на Родопите, така нар. „родоска яка“ - е известен лозарски район, но най-вече Брестовица. Жителите в съседното село Първенец са ми казвали: „Знаете ли къде е границата между Първенец и Брестовица? Там, където свършват шипките и започват лозята.“ Лозята са едни и същи, но те през годините ги изоставиха, но Брестовица продължава да обработва.“ С този ярък пример за местна инициативност г-н Патишанов изпрати младите си гости.