Наблюдавайте редовно лозите за евентуално нападение от акари. Жълтият лозов акар е много малък, но поразиите му са много големи. За да го видите, ще ви трябва лупа. Иначе е почти незабележим. Чак когато този неприятел се намножи, повредите стават видими и с просто око, и то отдалеч.

Какви са признаците?

Нападнатите леторасли потъмняват, покриват се и с тъмнокафяв налеп. Стават крехки и чупливи, по тази причина често загиват. Акарите се настаняват и по листата, най-вече младите. Вследствие на това листата пожълтяват още през юни, което се дължи на множеството убождания от смученето на сок. Повредените зелени части още през лятото потъмняват и също могат да загинат.

За съжаление акари вече има във всички лозарски райони на страната ни. Те са започнали да снасят яйцата си през май и излюпените неприятели са се разпълзяли към младите крехки леторасли, листа, а после по ресите и гроздето. Следете редовно, защото до есента им предстои да развиват 6-8 поколения.

Изключително важен момент в борбата с лозовия акар е почистването и изгарянето на старата кора по лозите, където я има. Това може да сведе числеността му под прага на икономическа вредност. Ако и това не помогне, прибягва се до някой от акарицидите.