Броят на живородените прасенца се покачва, а ветеринарните разходи спадат на 22 евро/брой, споделя опита си фермерът Херман Хустерт от Варендорф, Германия

Когато човек прекрачи прага на сградата за свине-майки на Херман Хустерт от Варендорф, област Мюнстер, в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия, там ухае на ливада с билки, коприва и ароматна бира. Вече от 18 години производителят на малки прасета

използва фуражна добавка, която съдържа различни билки

между които листа от коприва, скилидки чесън, семена на детелина и бирена мая. Билките трябва да регулират трайно (дългосрочно) процесите при обмяната на веществата при свинете майки, като предизвикват дефекация и стимулират обмяната на веществата в черния дроб - цитира стопанинът описанието на продукта от добавката на билки. Преди да използвам билки, ваксинирах животните, като това помагаше, за да се запази здраво стадото.

Хустерт си спомня, че преди да започне с билките, е плащал на ветеринарния лекар повече от 65 евро/свиня майка за година за живите ваксини срещу микоплазми, коли бактерии, парвовироза, червенка, инфлуенца и репродуктивен и респираторен синдром. Тъй като не може дълго време да плаща тези разходи, той търси друго решение, за да стабилизира здравословното състояние на стадото. След напрегнат разговор със специалист по хранене фермерът се решава за първи път да използва билки като добавка към фуража за бременни и кърмачки. През първите 3 месеца той добавя по 4 кг билки/тон смеска. През следващата половин година намалява количеството на билките на 2 кг/тон, а след това на 1 кг/т - количество, което влага и до днес.

Билките премахват шлаките и отровите от организма на свинете майки. За да се отложат в организма на свинете достатъчно ценни витамини и микроелементи, след 9 месеца употреба

количеството на билките не бива да превишава 1 кг/тон

споделя своя опит фермерът. Той дава по 25 г билки, като топ подправка към фуража, когато отделни свине имат проблеми и примерно след опрасване не искат да се хранят. Важното е, че фуражът за свине е с груба структура. Затова го меля с големина на ситото 5 мм, пояснява още той.

Едновременно с използването на билки фермерът се отказва и от ваксинацията срещу коли бактерии. А половин година по-късно приключва дори с ваксинирането срещу инфлуенца и репродуктивния и респираторен синдром - продължава да ваксинира прасетата срещу микоплазми. Въпреки внезапното "отсъствие" на ваксинациите, в стадото не избухва никакво заболяване. А от 7 години насам няма съмнения за неговото стадо - по-рано при някои изследвания все още отделни свине са били с позитивен, респективно повишен титър.
Чрез отказа си от ваксинации Хустерт намалява разноските си за ветеринарни лекарствени препарати. Днес

разноските за ветеринарен лекар са около 22 евро/свиня/година

Ваксинациите срещу микоплазми и правените отскоро при малките прасета ваксинации срещу Circo не са калкулирани, тъй като тези пари той получава от клиентите.

Докато разноските за ветеринарен лекар спадат, продуктивността се подобрява. Например още през първите 6 месеца след използването на билки

броят на живородените прасета се покачва от 25 на 27,4

И благодарение на понижената смъртност при бозайничетата Херман Хустерт има възможност да отбие 3,7 прасета повече, отколкото предното полугодие. Той отдава това подобрение при продуктивността на по-добрия здравен статус на животните вследствие на билките.

Подобрява се и оползотворяването на фуража

Тъй като билките активират обмяната на веществата, то и свинете оползотворяват по-добре хранителните вещества от фуража. Благодарение на това има възможност да спести 0,18 тона фураж/свиня за година, съобщава Хустерт, който се нуждае всяка година от 1,32 тона фураж за свиня вкл. фуража за подрастващите животни.

За 100 кг добавка от билки стопанинът заплаща 384 евро

По този начин годишният разход на билки в размер на 1,3 кг/свиня му струва почти 5 евро. Тези разноски се покриват от икономисания фураж в размер на 180 кг.

Наред с използването на билки за стабилизиране здравето на своето стадо Херман Хустерт взема и други мерки. Той промива всяка седмица по веднъж водопроводната инсталация с лимонена киселина. В това време питейната вода достига до рН 5,2. Отделенията измива с топла вода при 50-55 градуса С. След това не прави дезинфекция. Тя само би унищожила естествената микрофлора, от която се нуждаят животните, убеден е фермерът. В същото време отдава значение на доброто качество на фуража, което, според него, се гарантира най-добре с вентилация през вратата, пояснява германският свиневъд.
Освен това фермерът залага големи надежди за ремонта на своето стадо свине DLxDE. Той се решава на

реципрочно кръстосванe с подбрани топ нерези

При отглеждането на подрастващите животни се съсредоточава в отглеждането най-вече на силни и здрави животни. Подрастващи женски, които през този период са боледували и по тази причина лекувани, отиват на кланицата при живо тегло 120 кг, въпреки че са подходящи като ремонтно стадо. Но Хустерт не иска да развъжда никакви болни животни. Жизнените показатели на неговите свине му дават право да продължава с нестандартното отглеждане. Свинете постигат средно 7,2 прасила - добро доказателство за стабилно здраве, смята германският фермер.

И накрая, да не пропуснем и другия фураж, който използва свиневъдът. Това е

бирената мая – ползата от дрождите

Дрождите имат високо съдържание на протеин (> 47% DM) с висока биологична (3,6% лизин) и смилаема стойност (> 85%), като по този начин намаляват разходите за фураж.

Маята е богата на витамини от група В,

особено на биотин и фолиева киселина (освен витамин В1, В2, В6, В12, РР, В5) и на витамин D, със съдържание от 2000 - 5000 IU/g DM.
Съдържанието на фосфор в дрождите е до 0,8-1,3%. Маята насърчава работата и здравето на животните. Освен това подобрява качеството на трупа.

Практическа препоръка - два хидравлични резервоара са необходими от хигиенни съображения. Маята се влошава много лесно, не използвайте продукта, съхраняван в продължение на 2 дни, съветва фермерът.

Необходимо е да се деактивира („убие”) маята преди транспортирането и използването й във фермата. Следователно трябва да се използват автолизирани дрожди. Маята е доста сезонен продукт и не може да се съхранява. Той обаче може да се добавя към смеси за силаж като алтернатива, за да се избегне влошаването му.

(По информация на Topagrar)

Докато разноските за ветеринарен лекар спадат, продуктивността се подобрява. И още през първите 6 месеца след използването на билки броят на живородените прасета се покачва от 25 на 27,4.
Докато разноските за ветеринарен лекар спадат, продуктивността се подобрява. И още през първите 6 месеца след използването на билки броят на живородените прасета се покачва от 25 на 27,4.
Хранителните стойности на копривата варират в зависимост от етапа на растежа й. Затова е важно тя да се събира и суши правилно, за да се гарантира добра хранителна стойност.
Хранителните стойности на копривата варират в зависимост от етапа на растежа й. Затова е важно тя да се събира и суши правилно, за да се гарантира добра хранителна стойност.