Всеки път, когато искате да обновите менюто на любимеца си, трябва да преминавате към новото постепенно

Може би ветеринарният лекар е предписал диета или просто сте решили да опитате нова марка. Каквато и да е причината, промяната на диетата на вашето куче е по-сложна от простото изсипване на новата храна в купата. Рязката смяна може да причини стомашно-чревни разстройства като повръщане, диария и намален апетит.

Всеки път, когато решите да обновите храната на любимеца си, трябва да преминавате към новата диета постепенно. Така давате време на храносмилателната му системата да се адаптира към промяната. В идеалния случай преходът се случва за 5-7 дни. През това време постепенно ще включвате все повече и повече от новата храна, като я смесвате с досегашната диета на кучето. За повечето животни добрият хранителен преход изглежда така:

* Ден 1: 25% нова храна и 75% стара храна.

* Ден 3: 50% нова храна и 50% стара храна.

* Ден 5: 75% нова храна и 25% стара храна.

* Ден 7: 100% нова храна.

Някои кучета с чувствителен стомах, хранителни алергии или други стомашно-чревни заболявания може да се нуждаят от повече време. Ключът към добрия хранителен преход е да се следи индивидуалната реакция на кучето. Ако то показва признаци като промяна в апетита, повръщане или диария, трябва да продължите по-бавно. Също ако сте преминали постепенно и любимецът ви все още изпитва стомашно разстройство, най-добре е да се консултирате с ветеринарен лекар. В някои случаи може да се наложи да изберете друга диета.

Нежелани реакции 

Нежелана хранителна реакция е общ термин, използван за описване на редица заболявания като хранителни алергии, непоносимост към храна и други стомашно-чревни заболявания. Тя може да се прояви със стомашно-чревни и/или кожни симптоми. Стомашно-чревните включват гадене, повръщане, диария и промени в апетита, а кожните - широк спектър от признаци като сърбеж, възпаление на кожата, косопад и много различни видове обриви. Има редица други заболявания, които могат да причинят подобни симптоми, така че е важно вашето куче да бъде прегледано от ветеринарен лекар, ако се появят.

При съмнение за нежелана хранителна реакция ветеринарят може да препоръча провеждането на елиминационна диета. Това означава, че вашето куче ще се храни само с предписаната хипоалергенна храна, без други източници на препитание, в продължение на поне осем седмици. Ако симптомите се облекчат по време на диетата, това може да е знак, че вината е била в храната. В края на осемседмичното изпитание, вашият ветеринарен лекар може също да извърши пробно предизвикателство, като въведе отново определени храни в диетата на кучето, за да види дали те провокират друга реакция. Всичко това ще помогне да определите точно кои храни са проблемни за вашия любимец, така че да ги избягвате в бъдеще.

Изберете подходящата диета 

Изборът на подходяща диета е сложен процес. Самият брой възможности за кучешка храна е поразителен. За съжаление няма диета, която да е „най-добра“ за всяко животно. Подобно на хората, кучетата са индивиди и техните хранителни нужди варират в зависимост от фактори като възраст, здраве и лични предпочитания.

За да стане процесът още по-сложен, в интернет има и много митове за кучешката храна. Много хора стават жертва на рекламни кампании или плашещи тактики, които ги предупреждават да се отдалечат от търговските храни за кучета. Разберете кои продукти са най-подходящи за вашия любимец и четете етикетите.

Намирането на най-добрата храна за вашето куче може да бъде дълъг процес, но с подходящите инструменти и постепенен преход може да се уверите, че смяната е успешна. По време на прехода не забравяйте да наблюдавате апетита, поведението и качеството на изпражненията на кучето си, за да определите дали новата диета е правилният избор за него. Както винаги, ветеринарният лекар е най-добрият ви ресурс за информация относно здравето и храненето на вашия любимец.

Най-добрият начин за наблюдение на храносмилането на вашето куче е да обърнете внимание на качеството на изпражненията. Въпреки че незначителните вариации в цвета и консистенцията са нормални, всички големи промени могат да сочат към проблем, който трябва да бъде решен.