С правилен подбор на видовете градината лесно ще стане прекрасна

Харесахме си темата за издръжливите цветя, затова ще я доразвием. Повечето градинари вярват, че многогодишните цветя (хортензия, ехинацея, брунера, ириси и др.) не могат да се похвалят с продължителен цъфтеж, но това не е съвсем вярно. Има и такива, които не се спират пред нищо. И точно за тях ще ви разкажем в следващите редове.

С правилен подбор на видовете градината ще бъде прекрасна през по-голямата част от годината.

Ако пък искате да украсите само лятото, заложете на едногодишните красавици (газания, тагетес, импатиенс, лобелия, петуния и т.н.).
За всеки случай ще напомним, избирайте цветята според условията, с които разполагате, а не обратно! Само така ще се радвате на безгрижие и прелестни, здрави растения. Ето 5, които обожават слънцето и ще цъфтят до първи слани.

Пенстемон превзема сърцето на градинаря 

Модерен само от няколко години и все по-комерсиален, пенстемон се представя в няколко краски. Цветовете му най-често са двуцветни. Освен това са трайни и ще красят градината месеци наред. Пчелите ги обичат, но не само те.

Този красавец се справя отлично както в градината, така и в саксия на балкона. Обича слънчеви местенца, плодородна почва и редовни умерени поливки. В зависимост от сорта, достига височина от 50 до 90 см.

Може да се размножи от семенца, но по-лесно и бързо става с резници през лятото. Съветваме ви, ако решите да се сдобиете с пенстемон, наистина да се опитате да го размножите, защото има вероятност, макар и малка, някои от растенията да не презимуват успешно.

Салвия предлага много 

Разказвали сме ви колко много и различни салвии има. Лечебните са особено ценени, но и чисто декоративните не отстъпват по красота. Едногодишни, многогодишни, във всякакви размери, форми и цветове.
Общото между повечето от представителките е, че се развиват отлично на слънце, цъфтят от средата на лятото да късната есен, предпочитат леки почви с добър дренаж.

Красавицата „Горещи устни“ например ще грабне вниманието не само на градинарите, но и на посетителите.

Едно от най-позитивните качества на салвиите е, че привличат полезни насекоми и опрашители в градината. Вие отглеждате ли салвия и коя точно? Използвате ли я за друго, освен за естетика?

Гераниум цъфти под склопа 

Ако се чудите кое цвете да засадите под плодни дървета или асмата, то помислете за гераниумите. Не всички, но голяма част от тях са издръжливи и цъфтеливи растения, които ще се чувстват добре именно там, в сянката на гигантите.

Повечето представители на семейството цъфтят месеци наред. Един от най-декоративните е Geranium pretense. Цветовете му са сини, розови, пурпурни или бели и много нежни. Красят градината от април-май до първите снегове.

Достига височина до 50 см и спокойно може да покрие големи площи, ако си хареса мястото и му се даде възможност. Може да се контролира и провокира към по-обилен цъфтеж чрез резитби.

Разкошната гаура с пеперудите 

Има растения, които колкото и да занемаряваме, напук цъфтят и хубавеят. Гаурата е едно от тях, бъдете сигурни.

Тя ще се впише чудесно в по-дива и натуралистична обстановка, но и в модерните градини не отстъпва по красота. Цветовете й са наредени в дълги цветоноси и много наподобяват дребни пеперудки. Могат да бъдат бели, бледо розови или наситено цикламени.

Гаурата е деликатна на външен вид, но силна и корава по характер. Издръжлива на засушаване и колебания във водния режим, студоустойчива и трайна. Напъва се да цъфти още с първите по-топли дни, а ако прецъфтелите стъбла се отстраняват редовно, ще ви радва до късна есен.

Градински карамфили 

Знаем, че много хора свързват карамфилите с тъжни поводи и не искат и да чуят за тях. Но помислете! Червеният карамфил с дългата дръжка не е единственият представител.

Споменавали сме често мини карамфилчетата. Изтъквали сме тяхната устойчива природа, изключителното разнообразие от цветове и аромати, продължителността на цъфтеж и пак се намира някой, който да ги заклейми.

Искаме да ви уверим, няма да намерите друго многогодишно цвете, което да цъфти толкова обилно и продължително.

Всички градински карамфилчета обичат слънце и редовни поливки, отплащат се на подхранване и своевременно почистване на прецъфтелите цветове.