За да разберете колко грозде ще може да изхрани вашата лоза, трябва да вземете предвид нейния потенциал.

Пример: Използваме за модел една плодна пръчка със средна жизненост и дължина 140–160 см, с 14–20 листа и общо покритие на листата от 25–35 кв. см. Тя може да изхрани 400–500 грама плодове, не повече.

Следователно, за да се получат по-големи гроздове и навреме, е необходимо да се приложат онези агротехнически методи и грижи за гроздето и за листната маса, за които говорим.

Съвет: За начинаещите лозари ще препоръчаме да оставят не повече от един-два грозда на леторасъл, ако нямат капково напояване.

Ако имат сорт с много големи гроздове от рода на 1,5 кг или повече, тогава може да се наложи да оставят и един грозд.

При десертните сортове за добра реколта се смятат 4 кг грозде на квадратен метър. По този начин, при схема за засаждане 2х2 метра, трябва да получите 16 кг реколта. Всеки начинаещ лозар трябва да се стреми към този показател.

Винаги трябва да се опазват само най-добрите гроздове. Когато се избират тези, които ще се наложи да се премахват, трябва да се вземе предвид не само размера им, но и качеството на опрашването. На този етап, а именно в края на юни, е възможно да се определи дали зърната са били опрашени или не.