Една от най-важните зелени резитби е филизенето.

Състои се в премахване на излишните леторасли (филизи). Смята се дори за най-важната от майските операции, тъй като с нея се прави корекция на допуснатите грешки при резитбата.

През пролетта покарват леторасли от очите на чеповете и на плодните пръчки, както и от спящите пъпки по старите части на лозата (лакомците).
При достигане на дължина 15-20 см. се премахват всички лакомци, тъй като те черпят резервни хранителни вещества, зашумяват, пречат на достъпа на въздух и светлина до ресите, затрудняват обработката на почвата и борбата с болестите и неприятелите.

Зашумяването се подсилва и от факта, че много очи дават по два леторасъла. Единият от тях, който е по-слаб или безплоден, се премахва.
Внимание! Върху лозата се оставят безплодни леторасли и лакомци само тогава, когато това е необходимо за следващата резитба.

При винените сортове филизене върху кордоните не се извършва, а се избягва чрез умело регулиране на натоварването при резитбата.
При десертните сортове е задължително да се отстранят всички израстъци от спящи пъпки.

Операцията се прави ръчно. Да се знае, че ако има прекалено много леторасли, премахват се не само безплодните, а и някои от тях.

При стъблено отглежданите лози обаче да се отстраняват всички леторасли.

Филизи се преди цъфтежа
Филизи се преди цъфтежа