С балсамов оцет и мед 

Рецептата много ще се хареса на онези, които харесват сладкия плод, но просто им е омръзнало да ядат „просто череши.

Продукти: 1 кг череши

За марината: 250 мл балсамов оцет, 200 г мед, 500 мл вода, сол на вкус.
Освен това ще са ви нужни 2 дафинови листа, кориандър, канела, черен пипер и портокалова кора на вкус.

Приготвяне: Подгответе предварително продуктите. По желание можете да замените меда със захар – получава се също невероятно вкусно.
Измийте черешите, подсушете ги и отстранете костилките. Срежете ги внимателно с остър нож на половинки.

Разпределете подправките в предварително подготвените и стерилизирани буркани (най-добре е да изберете малки бурканчета от 250 мл). Количеството канела и дафинови листа и кориандър определяте по ваш вкус. Наредете отгоре половинките от черешите.

В тенджера смесете водата, балсамовия оцет, сол и мед (или захар). Поставете маринатата на котлона и изчакайте да заври. Нека къкри 5 минути. Залейте черешите с гореща марината, така че плодовете да са напълно покрити.

Поставете кърпа на дъното на широка тенджера с гореща вода. Уверете се, че температурата на водата в тенджерата е като тази на сместа в бурканите. В противен случай рискувате те да се спукат. Наредете бурканите в тенджерата, като водата трябва да стига един пръст под гърлото на бурканите. Покрийте с капак и изчакайте водата да заври.

Намалете огъня и стерилизирайте 5-8 минути. Извадете бурканите и затворете с винтови капаци.

Обърнете бурканите с дъното нагоре и покрийте с топло одеяло. Оставете да изстинат.

Можете да сервирате маринованите череши със сирена, пастет и месни ястия.

Сос за ястия с патица 

Почитателите на френската кухня почти със сигурност са срещнали рецепта за приготвяне на патица със сос от череши. Сладко-киселият вкус хармонично допълва вкуса на птицата. Сосът може да се приготви по различни рецепти. Понякога за основа се използват пресни череши, понякога замразени и консервирани. Въпреки това, всички тези рецепти са лесни за изпълнение и ви позволяват да пренесете вкусната френска кухня у дома.

* Класическата рецепта

Продукти: 150 г череши без костилки, 20 г захар, 60 мл балсамов оцет, 250 мл пилешки бульон, 100 г масло

Приготвяне: Черешите се почистват, изплакват и им се маха ципата.
В тенджера разтопете половината от маслото и добавете захарта. Запържете захарта за 2-3 минути, след което сипете балсамовия оцет. Прибавете черешите и пилешкия бульон. Варете в продължение на 2-3 минути, след което с помощта на решетеста лъжица извадете плодовете. Варете соса докато се сгъсти.

Върнете черешите и останалото масло в соса и разбъркайте. Пасирайте соса още докато е горещ на котлона. Подправете със сол и черен пипер.

Полейте със соса предварително приготвената и нарязана на порции патица и я сервирайте на масата.

* С консервирани плодове

Продукти: 400 г консервирани череши без костилки (в собствен сос), 100 г червен лук, 5 г лимонова кора, 2 клонки мащерка, 80 мл червено вино, 20 мл балсамов оцет, 120 мл пилешки бульон, 60 г масло.

Приготвяне: Сиропът, в който са били черешите, се отцежда в отделен съд. Обелете лука и го нарежете на малки кубчета, Нарежете мащерката.

Смесете пилешкия бульон със сока от череши и балсамовия оцет.
В дълбок тиган разтопете маслото, използвайки около 40 грама, и запържете в него лука, докато омекне.

В тенджера сипете лимоновата кора и мащерката и добавете виното. Прибавете лука и след 2-3 минути полейте с бульона, смесен със сироп и оцет. Оставете да заври, намалете котлона и варете до желаната консистенция.

Сипете плодовете от черешите в получилия се сос и задушете за 5 минути.

Прибавете останалото масло, разбъркайте. Загрейте за 2-3 минути и свалете от огъня. Пасирайте.

Сосът е ароматен и перфектно допълва вкуса на печената патица.

Шоколадови мъфини 

В сезона, когато черешите се появяват на рафтовете на магазините, тази рецепта за шоколадови мъфини със сигурност ще ви бъде полезна. Тя е лесна за приготвяне, малките сладкишчета са много деликатни на вкус, а шоколадът и черешите са перфектната комбинация.

Продукти: 2 чаени чаши брашно, 1 ч.ч. Захар, 1 ч.ч. череши без костилки, 200 г заквасена сметана, 100 г масло, 3 яйца, 3 супени лъжици растително масло, 3 суп.лъж. какао, 2 ч.л. бакпулвер, ванилова захар.

Приготвяне: Разбийте яйцата със захарта до побеляване. Добавете бакпулвера, растителното масло, разтопеното масло, заквасената сметана и ваниловата захар. Разбъркайте добре и прибавете какаото и брашното.

Накрая добавете черешите и разбъркайте внимателно.

Полученото тесто разсипете в подготвените форми за мъфини.
Печете 30 минути на 180 градуса. По желание полейте мъфините с шоколадова глазура или поръсете с пудра захар.

Пудинг 

Продукти: 200 г череши, 200 г крутони, 60 г масло, 2 суп. лъж. захар, 3 яйца, 1 ч. чаша прясно мляко, 1/2 ч. чаша галета, лимонена кора на вкус.

Черешите се почистват от костилките. Крутоните се накисват в прясното мляко, изстискват се и се прекарват през едра цедка. Маслото се разбива със захарта до получаването на кремообразна маса. Добавят се черешите, разбитите жълтъци, претритите крутони, прясното мляко, настърганата лимонена кора и разбитите на сняг белтъци. Полученото тесто се прехвърля в тава за печене, която предварително е намазана с масло и поръсена с галета. Пече се в предварително загрята фурна до готовност.

Мус 

Продукти: по 200 г череши и вишни без костилки, 2 суп. лъж. течен мед, 100 г орехови ядки.

Вишните и лъжичка мед, се разбиват с миксер. Изсипват се в подходяща салатена чиния, по края като пръстен. Черешите се разбиват с останалия мед и с тях се запълва средата на вишневия кръг. Поръсва се със смлените орехи и се оставя в хладилника за 30 минути.