Здравейте! Сдобихме се с дворче и побързахме да го преобразим. Избрахме растения за сянка, защото можем да се радваме на слънчеви зайчета за по час-два на ден. Бихте ли ни дали синтезирана информация какво да очакваме в бъдеще и как да се грижим за градинката? Растенията са: туи, лавровишни, хортензии, хости, рододендрони, кампанули, звъники а откритата част засяхме с трева. Поливна система няма (засега).
Сем. Петкови, Дупница

Отговор: Първо, честита градинка! Получило се е прекрасно с този горски привкус. Ето и сериозната част:

Грижа за тревния чим: 

До поникване почвата се поддържа постоянно влажна. Не бива да се допуска засушаване на зони, защото кълновете загиват лесно. След масово поникване се коси по-високо (7-8 см) и се валира, защото коренчетата все още не са толкова силни, че да задържат семенцата в почвата и лесно се изскубват в следствие на косенето.

През цялата топла част от годината почвата се поддържа влажна. Следващи коситби се извършват на 5-6 см, като никога не се отстранява повече от 1/3 от височината на тревата.

През 10-14 дни се прави подхранване с комбинирани торове със съдържание на NPK в съотнощение 15:15:15. Не е добре да се внасят торове с високо съдържание на азот.

Наесен, когато застудее трайно, тревата се засушава и се коси за последно. По този начин се приспива за зимата. Преди последните поливки се внася тор с високо съдържание на фосфор и без азот. Торовете нямат видим ефект, но подсилват кореновата система.
Следващата пролет, преди да започне растежа се прави грапене (с гребло се почистват отмрелите и пожълтели листенца). Започва се с поливките и подхранването по същата схема.

Добре е пролет и рано през есента да се извършва аериране (внасяне на кислород в почвата чрез обувки с шипове, хоби аератор или друг инструмент.

Грижа за туите: 

До прихващане се поливат редовно без да се допуска почвата да се преовлажнява и да се задържа вода. Месец-два след засаждането може да започне подхранване, но не е задължително. Наесен се внасят торове с високо съдържание на фосфор.

През пролетта се прави оформяне, ако се налага (засадените видове не изискват редовни резитби). Хубаво е да се правят предпазни третирания с фунгицид.

Задължително се извършва своевременно прочистване, ако има пожълтяване във вътрешността. През зимата се почиства снега от клоните или растенията се връзват, защото в противен случай се обезформят, а може и да се пречупят цели клони.

Стелещите туи да се подрязват така, че да не се разпростират прекалено.

Грижа за лавровишните и цъфтящите видове: 

Лавровишните не изискват нищо специално. Прави се резитба за оформяне веднъж годишно, ако е необходимо. Третират се инсектицид превантивно, защото доста често се нападат от листогризещи насекоми.
Хортензии и рододендрони се подхранват със специални торове за ацидофилни растения. Цветовете се отстраняват след прецъфтяване, за да се поддържа изряден вид. Не са необходими специални резитби.
Прецъфтелите цветове на кампанулите се почистват своевременно.

Друго не е им необходимо. Дано сте се спрели на многогодишни видове.

Звъниката се подрязва напролет, защото новите събла се развиват от основата, а презимувалата листна маса губи цвета си.