Със затоплянето на времето идва сезонът на разходките сред природата и вкусните обеди и вечери на открито. Трудно е да си ги представим без месо, печено „на жив огън“, но само с шишчета и пържоли не става. Ще трябва да помислите и за гарнитурите, които чудесно ще допълнят основното ястие. Именно те ще направят трапезата разнообразна. Не се ограничавайте просто в рязането на зеленчуци, има толкова много вкусни ястия, които да опитате.
Маса на открито с барбекю
Когато решите със семейството да отидете на пикник, планирайте менюто. Все пак готвенето на открито не е толкова лесно, колкото у дома. По-добре е да изберете ястия, които изискват минимални усилия и време, или да се погрижите за подготовката им още от дома. Направете примерен списък, който може да включва: месо; закуски; гарнитура; сос; напитки; хляб; дребни хапки.
Помислете какво да приготвите предварително в къщи и какво можете лесно да направите на място.
Салатата ще бъде идеално допълнение към скарата. Тъй като месото е по-трудноусвоима храна, не е добра идея да го допълните от също така тежка гарнитура. В природата искате да се движите, но след обилен обяд движението няма да ви носи удоволствие. Друг плюс на салатата е лесното й приготвяне. Можете да я нарежете, докато месото се пече върху въглените. Докато я сервирате, ще има време да поеме ароматите и да стане още по-вкусно.
Салата към кебапа
Пикантно, сочно, ярко - така може да опишете накратко ястието. Не забравяйте да изберете зрели и месести домати. Те ще разкрият пълния си вкус. Избирайте еднакви по размер плодове. Така те ще поемат дресинга равномерно.
Продукти: За салатата: 4 домата, връзка пресен копър, 2 глави червен лук, 4 скилидки чесън.
За дресинга: 1 супена лъжица ябълков оцет (може да го замените с балсамов), 3 суп. лъж. зехтин, 0,5 чаени лъжички морска сол, ? ч. л. черен пипер, 1 ч. лъж. захар.
Метод за готвене: Изплакнете и обелете зеленчуците. Нарежете лука на полумесеци, а чесъна – на ситно. Накълцайте копъра. Доматите нарежете на големи филийки.
Прехвърлете доматите на дъното на купата и поръсете с копър и чесън. Украсете отгоре с лук.
Смесете съставките за дресинга и разпределете равномерно върху салатата. Оставете за 30 минути. Преди сервиране разбъркайте внимателно, за да запазите резенчетата домати.
Скарата не е само за месо
Опушеният вкус допълва перфектно много продукти. Ето защо, когато мислите какво да подготвите за барбекюто сред природата, не се страхувайте да покажете въображение. Опитайте да направите поне веднъж традиционните месни ястия от зеленчуци. Те могат да бъдат вкусна гарнитура или основно ястие. Ако се окаже, че някой от компанията не яде месо, винаги ще имате добра алтернатива.
Стек от карфиол
Ястието изглежда доста впечатляващо, а приготвянето му не отнема много време. Рецептата винаги може да бъде адаптирана към вашия вкус. Например, заместването на зехтина с топено масло ще направи пържолата с по-изразени млечни нотки.
Състав: 1 глава карфиол, 3 супени лъжици зехтин, 2 скилидки чесън (можете да ги замените с равна чаена лъжичка сух чесън), 1 ч. лъж. смес от провансалски билки, ? ч. лъж. сол.
Приготвяне: Изплакнете зелето, подсушете и нарежете на филии с ширина около два сантиметра. Смесете зехтина с билките, чесъна и солта. Подправете бъдещите стекове с получената марината и ги оставете да престоят няколко минути.
Печете на решетка до златисто кафяво.
Гъбени шишчета
Предлагаме ви лесна рецепта, предложена от един от нашите читатели. Тук има няколко важни точки. Първо, заквасената сметана трябва да е с гъста консистенция, но не непременно мазна. Тази дресинг няма да капе по време на печенето. На второ място, гъбите трябва да бъдат добре изплакнати. Така те ще се наситят с влага и да запазят сочността си.
Продукти: 10 гъби (печурки), 2 суп. лъж. заквасена сметана, 1 суп. лъж. доматено пюре, 1 ч. лъж. сол.
Приготвяне: Изплакнете гъбите и ги почистете. Смесете заквасената сметана, доматеното пюре и солта и с получената смес намажете с гъби. Обърнете специално внимание на съединяването на пънчето с шапчицата, тази част трябва да се намаже обилно. Останалия сос разпределете върху шишчетата. Печете на скара на дървени въглища, докато омекнат.
Сезонни зеленчуци на скара
Друга гарнитура, която може да се предложи като самостоятелно ястие са печените зеленчуци. Основното нещо е да не се страхувате да печете зеленчуци, докато не направят коричка. Изгорената горна част можете в последствие да я отстраните, но някои храни може да не се изпекат, ако се свалят рано от скарата. И все пак не бързайте да поставяте зеленчуците на скарата. Оставете огъня да прегори и да останат само горещи въглени.
Продукти: 4 патладжана, 6 домата, 4 чушки (по-добре вземете различни цветове), 2 люти чушки, 1 праз, 1 глава червен лук, 1 глава чесън, 4 връзки пресни зелени подправки, 2 суп. лъж. растително масло, щипка сол и черен пипер.
Метод на готвене: Изплакнете и подсушете зеленчуците. Наредете ги върху решетката на скарата (без зелените подправки) и печете, докато кожата се овъгли. Свалете от огъня и оставете леко да се охладят. Обелете кожата на зеленчуците, докато са още топли и нарежете меката част на парчета (от праза ви трябва само бялата част). Прехвърлете в купа.
Нарежете пресни билки на ситно и поръсете салатата. Подправете и разбъркайте добре. Сервирайте веднага, за да избегнете пълното охлаждане на зеленчуците.
Коментари