Кога и срещу кои вредители се третира

Здравейте,

Бих искала да задам два въпроса от името на баща ми, който е ваш редовен читател.

Въпросите са:

1. През кой месец се формира короната на кайсията, за да се измести периода на плододаване?

2. Може ли да дадете съвети за пръскане и напояване на питомните лешници?

Благодаря ви от мое и от негово име:

Мариана Стоилова

Отговор 1 

Формирането на корона цели да се регулира плододаването на овощните дървета. Тя се извършва през невегетационният период, т.е. когато те са в покой. Обикновено това се прави към края на зимата, но преди да е започнало сокодвижението.

С резитбата не може да се повлияе на времето за плододаване. Това е сортов признак, който е генетично заложен.

Отговор 2

Относно опазването на лешника от вредители, то третирания се извършват, ако има основания за това. По принцип от болестите значение има брашнестата мана, а от вредителите – лешников хоботник, лешников пъпков акар и някои др.

По-важни агротехнически грижи и растителнозащитни практики са:

* След листопада се съберат и унищожат опадалите листа, а след това почвата се прекопава. Така се унищожава инфекцията от брашнеста мана, която зимува в опадалите листа, както и ларвите на лешниковия хоботник, които зимуват в почвата.

* За да се ограничи лешниковия хоботник, през лятото редовно да се събират червивите плодове.

* През пролетта (при появата на листа) се провежда пръскане с фунгицид за борба с брашнестата мана. При нужда третирането се повтаря.

* При появата на възрастни насекоми на лешниковия хоботник също се пръска. Препоръката е да се направи по време на масовия летеж на бръмбарите, както и през есента след прибиране на реколтата.

Напояване 

Препоръчително е в насаждението с лешници да се изгради капкова система за напояване. Това е най-съвременният метод, с които водата се подава точно тогава, когато има нужда от нея, а също така е с най-икономичен разход.