Тя може да привлече и птички в двора

Водата добавя ново измерение към всяка градина и подобно езерце е идеалното място за отглеждане на миниатюрни водни лилии и други малки водни растения у дома. Тази идея се реализира бързо и лесно и изисква минимални грижи.

Може да направите такова езерце от стари непотребни корита и умивалници, големи саксии и каквото още се сетите. (Ако контейнерът не е водонепропусклив, например стара саксия, ще ви трябва PVC фолио за изкуствено езеро/ басейни.)

Колкото по-голям е контейнерът, толкова по-впечатляващ е, въпреки че е най-добре да се ограничите до един-два добре подбрани вида растения.

Всяко езерце може да се превърне в място за хранене на птици, таралежи и прилепи - най-добрите природни средства за борба с вредителите в градината! Може да привлече и други диви животинки като жаби и водни кончета.

Изберете място, което да е в полусянка. Ако е на пряко слънце през целия ден, поради малкия си размер ще се нагрява много бързо и растенията биха загинали.

Можете да изкопаете дупка и да потопите контейнера, или просто да го положите отгоре.

Материали:  Мини водна градина от стар леген

Мини водна градина от стар леген

* Водоустойчив уплътнител;

* Тухли (шест);

* Средни пластмасови саксии (три);

* Субстрат за аквариумни растения;

* Водни растения (шест);

* Други растения (две);

* Измит дребен чакъл;

* Голям камък, малко по-висок от височината на контейнера.

Почистете съда 

Почистете старателно избрания от вас контейнер или съд и запечатайте всички дренажни отвори със силикон.

Поставете тухлите около ръбовете на контейнера, които да повдигат растенията на правилното ниво.

Ако използвате по-плитък съд, може да не са ви необходими тухлите. Ако пък саксиите са ви в различна големина, под някоя може да има повече тухли или камъни, под друга да няма.

Пригответе растенията 

Извадете разсада с водни растения от саксийките. Поставете слой от субтрата и/ или тежка глинена пръст в дъното на по-големите саксии за засаждане и позиционирайте растенията. Всяка саксия трябва да побира две до три растения.

Напълнете около корените с повече субстрат, като го притискате.

Полейте обилно, за да се утаи. Добавете слой чакъл по повърхността. Засадете всяка от кошниците по този начин.
Не на всяко водно растение обаче му трябва да е в пръст. Има видове, които изискват да не бъдат прикрепяни към дъното.

Сложете дъждовна вода 

Напълнете съда с две трети вода (по възможност дъждовна, тъй като чешмяната съдържа химикали). Спуснете внимателно кошниците във водата, като ги поставите върху тухлите.

Ако поставяте езерото така, че да го гледате от едната страна, поставете по-високите растения отзад. Ако го гледате от всички страни, поставете високите в центъра.

Долейте нивото на водата до около 2-3 см под ръба на съда. Може да добавите камък в езерото, който да придаде допълнително естествен вид и да бъде платформа за кацане на птици, които ще си пийват водица.

Не въвеждайте жаби, риби или дори вода от друг сладководен басейн, тъй като това може да разпространи зарази.
Най-подходящо време за направата на водно басейнче е през юни.

Източник: https://www.gardenersworld.com/