При отглеждането на грозде за свежа консумация и вино е много важно да се намери балансът между оптималния добив и високото качество. Добрата комбинация от качествено и балансирано торене с добра технология е ключът към успеха.

Лозята са чувствителни на засоляване, предпочитат слънчеви терени, добре дренирана почва със средно съдържание на органично вещество и почти неутрална почва с рН 5,5-7,0. При почви с рН над 8,0 трябва да се прави редовно листно хранене с микроелементи. Това се прави и при киселите почви.

Да припомним кои елементи хранят гроздето и как лозите ги консумират.

Азотът е един от основните хранителни елементи, управляващи добива. Износът на азот от лозите е 2-7 кг/дка. Той е ключов компонент на ензимите, витамините, хлорофила и други градивни елементи на клетката, незаменими за растежа, развитието на лозата и формирането на гроздовете. Азотът е необходим в най-големи количества по време на цъфтежа на лозата и формирането на гроздовете.

При недостиг на азот по листата се появяват неправилни светло жълти петна, които преминават през по-ярко жълто до кафяви некротични петна. Почвените и листните анализи са много важни за съставяне на правилната програма за торене с азот.