Л-форма ще предпази зеленчуците от почвата, без риск те да се прекършат

Доматите са по-здрави, плодовете остават по-чисти и има по-малко загуби от вредители и гниене, събирането на плода е по-лесно. Това са основните причини защо да отглеждаме повдигнати от земята безколовите домати.

Начините за това са няколко и всеки има свои собствени трудности. Клетките, направени от мрежа за ограда или арматура, задържат необузданите в растежа си домати, но те скриват най-узрелите в центъра. Решетките тип плосък жив плет пък изискват повече материал и все пак рискувате да имате счупени клони, когато растат твърде дълго, преди да бъдат вплетени в мрежата.

Конструкцията в Л-форма всъщност използва собственото тегло на доматите. Тя се състои от четири крака и свързваща летва, точно като стойката, която наричаме “магаре”. Със сигурност бихте могли да използвате стара люлка, но може да бъде трудно да се сдобиете с ея, пък и да я приберете извън сезона.

Използвайте следните инструкции, за да изградите своя собствена сгъваема дървена рамка. Всяка е с височина малко над 2 метра и осигурява достатъчно място за две до три растения.

Материали:

* 5 дървени летви с размер 5 см x 10 см x 2,40 м

* свързващи болтове от неръждаема стомана (ок. 7 см) с гайки и шайби

* Канап

Ще са ви нужни и следните инструменти: молив, рулетка, комбиниран квадрат, ъгломер (по избор), трион, пробивна машина, длето за дърво (25 мм), чук.

Подгответе краката

Изберете коя ще е вътрешната повърхност на двете летви, които ще свържете с болтовете. Измерете 40 см от горния им край и в центъра на вътрешното лице отбележете къде ще е дупчицата. Ако имате бормашина може да я използвате, за да я направите (ако не - директно с винтоверт). Внимавайте бургията да остане под прав ъгъл спрямо дъската. Повторете и на другата дъска.

Поставете болта в дупката и с помощта на чук се уверете, че главата на болта захапва дървото. Закрепете с шайбата и гайката.

Преди да свържете двете дъски, на противоположния им край, на 15-20 см към вътрешността, с помощта на прав ъгъл отбележете коса линия на изрязване така, че да имате остър крак. Изрежете с трион.
Повторете горните стъпки с втория чифт крака. Оставете настрани.

Метод на закрепване без пирон 
На горната летвата, която ще свърже двата крака на конструкцията, маркирайте с молив 10-ия и 15-ия сантиметър от единия край към вътрешността на широката част (която е 10 см). Измерете от ръба (от ъгъла с късата страна на летвата) към средата 5 см. Свържете всяка точка и ще получите квадрат с по 5 см всяка страна (снимка 08-3-1).
С длетото ще отстраните дървесината вътре във формата на клин. Преди това, с помощта на трион внимателно направете разрез на двете маркирани линии под ъгъл до дъното на късата страна на летвата. Направете още няколко разреза вътре. Използвайте длето и чук, за да разчупите внимателно останалата дървесина. Изгладете основата с длетото и направете втори клин на противоположната страна, между 15-и и 20-и сантиметър от края на летвата.

Повторете този процес, като направите така, че всичките четири клиновидни среза да споделят една и съща къса повърхност на летвите.

За сглобяването потърсете помощ 

Разтворете първия комплект крака, така че да са на разстояние на около 50 см. един от друг и ги вкопайте. Поставете внимателно горната летва върха на първите, така че клиновете да се разположат върху късите страни на летвите. (Може да се наложи да попреместите краката така, че да съвпадат с изрезите.) Повдигнете другия край на хоризонталната летва във въздуха, за да уцелите къде трябва да бъде поставен втория чифт крака. Поставете краката здраво в почвата.
Засадете равноверно разсада отдолу и завържете с канап всяко растение.Той трябва да е достатъчно дълъг, за да достигне земята. Използвайте инструмент, за да поставите свободния край на канапа в почвата в основата на всяко растение. Увивайте канапа около стъблото, докато растат доматите.