В Холандия фермерите прилагат „умни” софтуерни приложения, екологични инструменти и ефективни решения за подобряване на здравословния статус на животните

Ефективното свиневъдство днес е немислимо без прилагане на иновации в практиката. Кои нови продукти променят холандското свиневъдство представят Ерик Орделман и Кийс ван Дорен от Pig progress.

1. Две в едно: Спринцовка за ваксинация и маркиране на прасета

Холандските свиневъди вече могат да използват във фермите си продуктите на фирма, създадена от студенти. Те разработват спринцовка за едновременно ваксиниране на поголовието и маркиране. За целта добавят пулверизатор към спринцовката Henke-Sass-Wolf. Иновативният продукт струва 200 евро, като в комплекта е включен и контейнер с маркираща течност.

2. Приложение за мониторинг на теглото на прасетата

Холандска фирма за информационни технологии предлага приложението за контрол на теглото на прасета Agrisyst. От компанията обясняват, че с този тип продукти е възможно да се записват данни, без да се увеличават разходите за труд.

Чрез използването на цифрови техники е възможно да се проследи и запише цялостното развитие на всяко отделно животно. Възможна е регистрация както на данни на обособени групи животни, така и на отделни прасета.

3. Мобилно приложение за всекидневна регистрация

Мобилното приложение PigVision Mobile регистрира всички необходими дневни операции в свинефермата. Иновативният продукт се свързва с програмата за управление на свине Pig Manager и алармира на смартфона на фермера или на управителя на свинефермата, ако регистрира стойности, които се отклоняват от нормалните.

Приложението може да се ползва както онлайн, така и офлайн. Чрез сканиране на баркода на картата за свинята всички данни се появяват на екрана.

4. Хладилни торови ями

Холандските свиневъди вече могат да използват във фермите си хладилна яма за тор, съвместно производство на Intercontinental и R&R Systems. Първият производител е осигурил торовата яма, а вторият - хладилната система. Продуктът позволява торът с максимално равнище 12 см да не се нагрява повече от 15 градуса. За целта е необходимо ежеседмично отстраняване на тора, уточняват производителите.

Това техническо решение позволява редуциране на 85% от амоняка в торовите ями, които се предлагат в различни рамери.

5. Млечна помпа за прасета- сукалчета

Pump'n grow представлява допълнителен автоматичен дозатор за мляко за прасета сукалчета. Продуктът съдържа контейнер, помпа и поилка за пиене с вентил и струва между 25 и 45 евро на дозатор.
Продуктът е много рентабилен, тъй като с ниски разходи се осигурява много по-ефективен растеж и по-лесно отбиване на прасенцата.

6. Безжичен скенер за свине-майки

Бежичният скенер работи както с Wi-Fi, така и с Bluetooth и може да прави: сканиране за установяване на бременност, записва сканирани изображения; разчита цифровите ушни марки и измерва дебелината на задната част на гърба на свинете.

Скенерът се предлага с iPad.

7. Устройство за хуманно евтаназиране на прасета

Друга иновация е метод на евтаназиране на нежизнеспособни прасенца, включващ газообразен азот в сапунени мехурчета. Животните се слагат в клетка, в която е и устройството. То може да се използва при животни до 25 кг.

8. Устройство за евтаназиране на прасета с въглероден диоксид

Устройството за евтаназия "CO2 box-500" може да се използва за животни до 5 кг. Процесът е напълно автоматизиран.

Мобилното приложение PigVision Mobile регистрира всички необходими дневни операции в свинефермата
Мобилното приложение PigVision Mobile регистрира всички необходими дневни операции в свинефермата