Природата на страната на изкуството

Графитите с мъх, наричани още еко-графити или зелени графити. Те заместват спрейовете с бои, направени от токсични химикали, с боядисване с четка и „боя“ от мъх, която може да расте сама.

Човечеството става все по-екологично. Така идеята да се създават живи, дишащи графити се превръща в зелен творчески обект за графити художници, който може да се счете за форма на „партизанско градинарство“.

Нужни материали: 

* Една или две бучки (около една малка шепа) мъх

* 2 чаши кисело мляко (може да се използва веган кисело мляко)

* 2 чаши вода

* 1/2 ч. ч. захар

* Царевичен сироп (по избор)

Как се прави в 6 лесни стъпки

1. Съберете толкова мъх, колкото можете да намерите. Но не растящ в дивата природа, а по възможност от огради, тротоари, влажни тухлени стени и циментови пътеки, за да сте сигурни, че ще се прихване и на вашата стена. Ако решите да купите мъх, попитайте кой от предлаганите сортове ще е най-добър за стена.

2. Измийте го, за да изчистите колкото се може повече пръст от корените. Използвайте гевгир, за да не загубите част от мъха.

3. Начупете на парчета и го поставете в блендер. Пасатор също ще ви свърши работа.

4. Добавете мътеница или кисело мляко, вода (бира) и захар. Смесете всичко, докато стане напълно гладка смес. Целта ви е да направите текстура, подобна на боя.

Ако сместа е с консистенция, която като че ли ще капе, добавете царевичен сироп, докато се постигне желаната гъстота. Ако пък е много гъста, разредете с вода. Ако няма да боядисвате веднага, може да поставите сместа в хладилник, максимум до седмица.

5. Изберете груба или пореста повърхност (като тухли и камъни), която получава само частична слънчева светлина - от 2 до 6 часа на ден. Използвайте четка за рисуване, за да нанесете мъховата боя върху повърхността, върху която искате да расте вашият дизайн.

Тази боя е много вкусна за охлюви. Започнете да рисувате доста над нивото на земята, за да не се изяде картината ви. Помогнете си с модел от картон. Ако някъде сте сбъркали, може да изчистите с гъба и предварително направена лимонена вода.

6. В първите дни пръскайте редовно с вода. Проверявайте седмично, за да напръскате еко-картината с вода (за да насърчите растежа на мъха, особено ако живеете в суха среда) или да нанесете повече боя с мъх.
Източници: www.wikihow.com и www.instructables.com