Време е за закаляване

Май е един от най-хубавите, романтични и цветни месеци. Без никакво съмнение и работата става все повече, но на какво точно да обърнем повече внимание? Ами... на всичко и всички.

Една от основните и най-важни задачки за месеца е да изнесем всички цветя окончателно навън. Време е за закаляване! Семеначетата, които сами сте си произвели, мушкатата и сакъзчетата, фуксиите, дипладенията, бугенвилията, цитрусите, дафина, зокума и всички други цветя, които са презимували успешно на закрито. За тях е време да се настанят в градината и на балкона трайно и до есента.

Все пак бъдете внимателни! Миналата година до късно падаха слани в някои райони на страната.

Самото закаляване е интересен процес. Малко по малко трябва да направим така, че цветята да свикнат с условията навън.

Оттук нататък спокойно можете да купувате големи количества цветя и да ги слагате в лехите, бордюрите около алеите, а също и в балконните оазиси в бетонните пустини.

Покупки с разум и мярка 

Когато купувате цветя, първо обърнете внимание на здравния им статус. Огледайте листата и цветовете добре. Не пропускайте долната повърхност и пазвите на листата, основата на растението, кореновата система – всичко.

Бъдете предпазливи! Поставете новодомците под карантина, далеч от останалите ви цветя за няколко дни. Така ще бъдете сигурни, че няма да си сложите беля на главата.

Пазарувайте разумно и с мярка. Първо преценете колко и какво ще ви е необходимо, защото ако засаждате прекалено гъсто растенията, ще си имате проблеми в бъдеще.

Засаждане и разсаждане по учебник 

Винаги, когато засаждате или пресаждате цветя в градината се уверявайте, че почвата не е прекалено студена. Особено през пролетните месеци.

Ако работите със собствен разсад или такъв от магазин, не разрушавайте кореновата система, а просто извадете от едната саксийка и прехвърлете в друга с предварително приготвена дупка. Добавете още субстрат или почва, уплътнете и полейте.

Съобразете почвата или субстратът в саксиите с изискванията на растенията. Например азалиите, рододендроните, цитрусите имат нужда от кисела почва.

Винаги се водете от размерите на растенията в бъдеще. Ако прекалите с бройката на единица площ, ще си имате неприятности.

Смяна на местата  MissMessie/Flickr

MissMessie/Flickr

Пролетните луковични цветя вече ще прецъфтят, но не бързайте да ги вадите. По-добре сред тях засадете други цветя. Хем ще бъде красиво, хем луковиците ще успеят да се поохранят добре.

Ако ви е направило впечатление, че първенците не са цъфтели, проверете дали луковиците им не са потънали прекалено дълбоко в почвата.

Ако още не сте засадили далиите и гладиолите, време е! Не чакайте повече. Отредете им слънчеви места в градината. Осигурете им веднага опорки, ако сортовете са високи. Тях също може да наместите сред морето от прецъфтели лалета например.

Отсега за догодина  dsa66503/Flickr

dsa66503/Flickr

Може би си мислите, че сеитбите приключиха за тази година, но това съвсем не е така. Още могат да се засяват семената на многогодишни цветя. Е, ще разцъфтят малко по-късничко, но пък тъкмо ще удължите сезона.

От друга страна, засяването на двугодишни (теменужки, парички, незабравки, напръстници и др.) може да започне още сега, та чак до септември.

За да не губите място, съветваме ви да ги настаните сред зеленчуците. Така ще спестите и време за поливане и плевене. Не забравяйте, че цветята са чудесни компаньони в зеленчуковите лехи.

Снимки – Pixabay.com и Flickr.com
Снимки – Pixabay.com и Flickr.com