Фермите за риба могат да помогнат в изхранването на увеличаващото се население на планетата

Възможно ли е да бъдат заменени застрашените диви видове или вносната замразена риба с висококачествен продукт, произведен в акваферми?

Европейските рибовъди са на път да спечелят доверието на потребителите, които са свикнали да смятат изкуствено отгледаната риба за безвкусна, съобщава Euronews.

С усъвършенстване на технологиите аквафермите в ЕС стават все по-екологични. Пример за това е едно испанско стопанство. Педро Санчес е търговски директор на ферма, която вече 40 години се занимава с аквакултура на Гран Канария и е испанският пионер в този бизнес. Още през 1989 г. стартират отглеждането на

морска риба в садки

Отглеждаме рибата на дълбочина 50-60 м, така че тя разполага с достатъчно вода, обяснява Педро Санчес. Садките са разположени в открито море. Това е една океанска "офшорна" ферма. Водата в нея постоянно се обновява, а качеството й в тази част на острова е много добро.

Иновационен дизайн предпазва отдалечените от брега садки от разразяващи се бури. А атлантическите течения осигуряват на фермата чиста вода. Рибата се движи много и това подобрява състоянието и вкуса й.

“Обикновено времето тук е много сурово - има силни течения и вълни. Наложи ни се много стабилно да фиксираме садките. Но дори и в най-силната буря сме сигурни, че фермата ни ще остане на мястото си”, казва Педро Санчес.

Посетителите на аквафермата могат да видят садките, които на повърхността си имат пластмасови плаващи кръгови съоръжения, които удържат цялата структура, а надолу - в дълбочина, се спуска мрежа. Фермата се състои от 24 садки и годишно от тях получават 500 хил. тона риба. С усъвършенстване на технологията садките се преместват все по-далече от брега.

Рибата се чувства много добре в открити води

Отглеждането й е по-сложно, но пък е много по-полезно, обяснява Санчес.

В аквафермата са се специализирали в отглеждането на лаврак, в диапазона 1-4 кг. Този вид е известен като морски вълк още от римско време заради скоростта и ненаситността, с които хищникът атакува жертвите си. Любимата му храна се състои от дребни ракообразни и скариди. И благодарение на тази диета месото на лаврака има уникален вкус.

Отглежданият в испанската акваферма лаврак се радва на здравословна и балансирана диета, а екосистемата, която обитават на 2 мили от южния бряг на Гран Канария, е сертифицирана като среда без паразити (нематоди от рода Anisakis).

Не се намесваме в естествения живот на морето

Произвеждаме си зарибителен материал, прехвърляме го в садките, отглеждаме го и след това ловим рибата. Това е затворен цикъл, така че не вземаме дива риба, обяснява Педро Санчес.

А по време на риболовния процес във фермата се опитват да генерират възможно най-малко стрес за рибата, за да запазят качеството и вкуса й. Изнасят продукцията в 22 държави. И тя винаги е прясна, тъй като я доставят със самолет.

Целта на амбициозните испански рибовъди е да станат

производители на най-добрия лаврак в света

Според известни майстори-готвачи на Канарските острови те вече са я постигнали.

Работя с отгледана риба 25 години, казва известният майстор-готвач Нелсън Перес. В миналото рибата, отгледана във ферми, имаше един и същи вкус и еднакво силна миризма на рибна мазнина. Сега вече не е така. Всеки вид риба има своя "правилен" вкус.

(По материали на Euronews)

 В европейската аквакултура са заети 80 хиляди души. Това е особено важно за отдалечените райони, където липсват работни места. Отрасълът расте бавно, но сигурно и има огромен потенциал.
В европейската аквакултура са заети 80 хиляди души. Това е особено важно за отдалечените райони, където липсват работни места. Отрасълът расте бавно, но сигурно и има огромен потенциал.