Те не само тормозят любимеца ви, но заразяват и дома ви

Бълхите са напаст. Тези малки кръвосмучещи паразити дразнят вашия любимец и заразяват дома ви - често преди да разберете, че са се нанесли. Много кучета са алергични към ухапвания от бълхи, което може да причини интензивно чешене, зачервяване и лющене на кожата, струпеи, горещи точки и косопад. Също така могат да причинят тения и анемия.

Ако се чудите как да се отървете от паразитите, попитайте ветеринарния си лекар. Той би трябвало да е в крак с най-новите лечения и профилактика и може да ви помогне да намерите най-добрата и безопасна опция за вас и вашето куче. Ето все пак няколко стъпки, които трябва да предприемете, ако се окажете нападнати от неприятните гадинки.

Разберете жизнения им цикъл 

Първата стъпка е опознаването на врага. Бълхите преминават през четири етапа на жизнения цикъл:

* яйце;

* ларва;

* какавида;

* възрастен индивид.

Възрастните живеят върху животни като вашето куче, където смучат кръв и снасят яйцата си. Една женска бълха може да снесе до 2000 яйца. Те се излюпват за 1-10 дни. След това ларвите започват да се движат по гостоприемника и да се хранят с кръв. Същевременно се разпространяват в дома и двора ви всеки път, когато кучето ви се почеше, изтръска или легне.

По време на какавидната фаза ларвите образуват пашкули, където чакат от няколко дни до една година. Докато се появи гостоприемник с топло тяло, бълхите предпочитат уюта на вашия килим, диван или легло. След това се излюпват, стават възрастни и заразяват своите животински гостоприемници - като вашето куче.

Важно е да знаете за тези етапи, тъй като различните лечения за бълхи за кучета се отнасят до различни части от жизнения цикъл на бълхите, така че не забравяйте да прочетете етикета на всички продукти за елиминиране на бълхи и да следвате указанията преди употреба.

Профилактика и лечение 

Най-добрият начин за справяне е превенцията. Средствата срещу бълхи и кърлежи убиват тези, които влизат в контакт с вашето куче, като на първо място пречат на любимеца ви да вкара паразитите у дома. Има няколко възможности - от нашийници за бълхи до капки за обезпаразитяване и хапчета. Говорете с ветеринар за превенцията, която е най-безопасна и подходяща за вашия любимец.

Ако кучето ви вече има бълхи, тези средства ще ги убият, но е възможно да се наложи да предприемете по-агресивни действия, като нещо по лекарско предписание. Можете също да използвате шампоан против бълхи или бързодействащо химическо третиране, като хапче, което ги убива в рамките на часове. Отново, важно е да попитате ветеринарния си лекар за препоръки.

Махнете ги от дома си 

Убиването на бълхите върху вашето куче е само една част от проблема. Също така трябва да решите как ще се отървете от бълхите в дома си. Това изисква търпение. Може да се проточи до три-четири месеца, тъй като отнема толкова време, докато всички бълхи в дома ви преминат през жизнения си цикъл.

Ето стъпките, които трябва да предприемете:

* Изперете всички кучешки легла и меките играчки с гореща сапунена вода. Повтаряйте това често, докато заразяването приключи.

* Изперете собственото си спално бельо, накиснете килими, постелки за баня и всяко одеяло или възглавница, където вашето куче обича да спи, в гореща вода.

*Почистете с прахосмукачка всички килими, подове от твърда дървесина, линолеум и подове с плочки, завеси и мека мебел и незабавно изхвърлете торбата във външен кош за боклук. Ще трябва редовно да минавате с прахосмукачката, за да сте сигурни, че всички жизнени цикли са минали.

* Изберете и нанесете екологичен спрей за борба с бълхи или се обадете на местен унищожител.

* Изберете и приложете спрей, пелети или нетоксично лечение на бълхи за вашия двор. Поддържането на тревата и храстите окосени също ще направи двора ви по-малко привлекателен за бълхи и кърлежи. Поправете оградите, за да попречите на дивите животни, които носят паразитите, да влизат във вашия двор.

* Ако кучето се е возило напоследък в колата ви, трябва да почистите седалките с прахосмукачка.

* Продължете с ежемесечна профилактика на вашия любимец.

* По време на сезона на бълхите, не позволявайте на вашето куче да взаимодейства със странни себеподобни и бъдете сигурни, че приятелите му за игра нямат бълхи.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, бълхите предпочитат животни, но когато те са недостъпни, ще прибягват до ухапване на хора.