Това е допустимо, за да си гарантирате добри финансови резултати във фермата по време на криза, съветват британски топконсултанти за стратегическо планиране и реконструкция на маркетинга

1) Управлявайте в краткосрочен план, съветва фермерите Тони Еванс, ръководител на консултантска фирма за млекопроизводство "Dairy Business Consultancy".

Паричните потоци са прякото търсене

Фермерът трябва да провери чувствителността на своите прогнози за идните месеци. Това значи да обмисли евентуалните рискове и да изготвите алтернативни планове. Уверете се, че имате "план Б" за всеки възможен сценарий, е препоръката на консултанта. Ето и други важни мениджърски похвати, които, прилагани навреме, биха довели до подобряване на финансовите резултати във фермата.

Обърнато бюджетиране

Първото нещо, над което трябва да се замислите, е към каква печалба се стремите. Запитайте се какви са вашите разходи, свързани с бизнеса, например данъци, възнаграждения и неотложни нужди. Тогава може да преразгледате своята бизнес характеристика за последните 5 години. И да промените нещата, които е необходимо, за да постигнете поставените цели. Това се нарича обратно бюджетиране.

Поставете си цели и ги постигнете

Трябва да се отчетат ключовите показатели за бизнеса и да сравнявате постигнатите от вас резултати с тях. Бизнесът на млекопроизводството се цели в печалба от 1000 британски лири от хектар, преди плащането на аренда и финансиране. Печалбата би следвало да е от минимум 5 пени на литър. А средната печалба би трябвало да е от 10 пени на литър. Важно е да се знае с какво се сравняваш, така че да може да работиш над това.

Не губете и литър от произведеното мляко

Много производители са сключили договори от вида А или Б. На тях им се плаща по цени, определени на база миналогодишното производство (А) и плаваща цена за допълнително произведеното количество (Б).
Макар и да изглежда привлекателно как паричните потоци са значително стеснени, трябва да се отбележи, че цената за допълнително произведеното количество при договорите от вида Б е доста ниска. По този начин се разводнява възвращаемостта.

2) Чарлз Холт, директор на "Farm Consultancy Group", също с готовност споделя опита си:

Стойте далеч от лъжливи спестявания

В тежки времена изглежда съблазнително да спестявате от скъпи вложения, например от торове и машини за наторяване или за друг вид обработка на почвата. Тревата, която пасат животните, обаче е най-евтината храна за млекодайни крави. А когато е силажирана, е и най-евтината храна за зимата. Поради това няма смисъл да спестявате от този ключов елемент. По-добър начин за спестяване на пари би било тестването на почвите на всеки 3 години. И прилагане на необходимите количества торове, предназначени за стопанския двор, или други компоненти, подобряващи състоянието на почвата.

Пазарувайте от различни места

Проверете каква е цената на всичко, което пазарувате за фермата си - торове, концентрирани фуражи, силажи, ветеринарни препарати и консултации с ветеринарен специалист и пр., поне на три места.

Не забравяйте електричеството, разходите за заплати на персонала. Да получиш квота (количество, дял, процент при разпределяне) от мощни компании, е лесно. Може да ползвате и услугите на брокер. Квоти за работа са подходящи, ако използвате услугите на хора, работещи за себе си, или тези на подизпълнител. Квота за пари означава просто да поддържате комуникация и с други банки, а не само с вашата лична.

3) Ник Холт-Мартин, главен консултант в "Dairy Group":

Заплодете животните едновременно

Вземете предвид системата за стимулиране на едновременното отелване на животните в стадото. А можете ли да ползвате системата, за да постигнете по-интензивна паша през пролетта и есента? Сега е моментът да го направите с възможност да спрете бързото наближаване на периода на размножаване. Поемете нещата в свои ръце, като заплодите животните си едновременно и след това "си починете" - за 3-4 месеца. Завърнете се самоуверено със сексирана сперма - такава, която гарантира, че ще се родят женски телета за юниците, и конвенционална сперма за кравите.

"Издойте" договора си за изкупуване на мляко

Опитайте се да увеличите изкупната цена на млякото си по всеки възможен начин. Възползвайте се от всички възможни бонуси. Те могат да бъдат за масленост на продукта, протеини, хигиена или дистрибуция. Сезонното определяне на цените започва скоро, така че се пригответе да вземете преимущество.

Постарайте се за пасищата си

Ако пасищата ви не изглеждат перфектно, погрижете се да промените това сега, когато все още се намираме в началото на сезона за паша.

Окосете ливадите, направете растителността на бали или ги дайте на животните. Наторете и повтаряйте същото на всеки 30 дни.

Преосмислете късната коситба. Нейното събиране винаги излиза по-скъпо. Дайте на животните да пасат сега или изсушете тревата на бали, за да спестите пари.

4) Джеймс Дън, мениджър-директор на "Promar International":

Време е за действия

Сега секторът на млекопроизводството се намира в труден период. Фермерите не бива да заравят главите си в пясъка. Да, хората биха могли да бъдат проактивни за промените в бизнеса (човек, контролиращ ситуацията чрез моделиране /предизвикване). А не чрез изчакване и реагиране на вече настъпили събития.
Само по този начин ще се справите със спада, на който сме свидетели през последните години - когато се редуваха приливи и отливи. Но сега трябва да сте активни, за да успеете да посрещнете цените. Които вероятно няма да стигнат добро равнище и през идните месеци.

Старайте се винаги да бъдете по-добър

Без съмнение, времената са тежки, но все още можете да се стремите към непрекъснато подобрение. Начинът да го направите е да си определите цели за промени, които искате да направите в бизнеса си. Изберете пет неща, окачете ги на стената и започнете да измервате постигнатото от вас в тази насока. И наблюдавайте развитието си.