Отнема минутки, а предимствата са повече

В предния брой ви показахме няколко варианта на поставки за разсад от непотребни материали. Но има и с пластмасови бутилки, който се самополива.

Просто трябва да разделите бутилките наполовина. Горната държи семената. Тя е поставена в долната, която поддържате пълна с вода. Така имате поставка за семена, която е и от рециклиран продукт, и никога няма да изсъхне, защото поддържа атмосферата за семената влажна. А направата й отнема около 2-3 минути.

 Как да я направите

1. Намерете пластмасова бутилка от литър и половина или 2 литра. Отлепете етикета. Постарайте се да свалите и лепилото, възможно е с препарат за отстраняване на лак. 

2. Стерилизирайте бутилката с разреден разтвор на белина (1 част белина на 9 части вода). Измийте бутилката със сместа и не забравяйте да изплакнете добре след това с вода. Вариантът с гореща вода не е препоръчителен. Горещата вода и пластмасата също отделят опасни бисфеноли, които не са полезни за нас и нашите малки растения. 

3. Изрежете горната част на бутилката - около 1/3 от цялата. След това отрежете допълнителни 5 см от голямата половина с цел гърлото на бутилката да се допира почти до дъното на основата. Първата  снимка е това, което искаме да имаме. Втората - вдясно е как изглежда, ако не отрежете допълнителните 5 см. 

4. Направете няколко дупки в бутилката близо до гърлото, за да помогнете на водата да проникне в пръстта. Махнете капачката. 

5. Поставете малко парче хартиена кърпа, която покрива дупката на гърлото на бутилката, за да задържа пръстта. Когато растенията изразходят водата, можете да вдигнете върха и да добавите още в основата, вместо да поливате почвата. Когато почвата изсъхне, хартията ще придвижи още вода, нужна за растенията.
Друг вариант е да използвате капачката, на която сте пробили дупка, и да прекарате връв от попиваща материя – вълна, памук, през която растенията да изсмукват вода. 

6. Напълнете основата с вода - около 5 см. Напълнете с пръст и горната част на бутилката, която играе роля на саксия. 

7. Засадете семената. Първия път трябва да полеете почвата отгоре, за да гарантирате, че е равномерно навлажнена и че връвта също е мокра. В противен случай повърхностното напрежение на водата ще попречи на системата да работи правилно. Поставете на слънчев прозорец. По желание украсете саксията – бутилка.

*Снимки: http://www.desperategardener.com/