Ива Тончева

2021-а бе обявена от ООН за Международна година на плодовете и зеленчуците: годината, в която цял свят обръща внимание на здравословната и устойчива храна. На 7 април - Световният ден на здравето, в Нидерландия започна кампанията „Предай цвят“: целта й е да придаде повече цвят на Нидерландия чрез повече плодове и зеленчуци през следващите 6 месеца. Мнозинството нидерландци не ядат достатъчно плодове и зеленчуци и кампанията цели да променят това.

Инициаторите започнаха с политиците, връчвайки им пакети с плодове и зеленчуци с посланието да работят за по-здравословна хранителна среда. В продължение на месеци ще бъдат предлагани широка гама от пресни плодове и зеленчуци. Търсят се инициативи за регистрация и сътрудничество в „оцветяването“ на Нидерландия.

Най-лошото момче в Европа

Нидерландия е на абсолютния връх в отглеждането и търговията с плодове и зеленчуци, но е някъде в дъното на Европа що се отнася до потреблението. Повече от 80% от нидерландците не ядат достатъчно плодове и зеленчуци. Мнозина от тях биха искали да направят нещо по въпроса, но не успяват. Изследванията показват, че хранителната среда може да играе важна роля при пправенето на здравословен избор.

Ето защо инициаторите на „Предай цвят“ искат да използват Международната година на плодовете и зеленчуците, за да помогнат на нидерландците да се хранят по-здравословно, както и да насърчат компаниите и институциите да привнесат в хранителната среда повече цвят чрез плодове и зеленчуци. През 2020 г. вече е имало 4-процентно увеличение на консумацията на плодове и зеленчуци, така че сега моментът е подходящ да се продължи напред.

Здравословната храна играе важна роля в профилактиката на болестите. „Това, което научихме от Ковид-19, е важността на здравословния начин на живот. А това включва добра и здравословна храна. В болницата виждаме много хора с наднормено тегло и диабет. Затова яденето на достатъчно плодове и зеленчуци е толкова важно. В крайна сметка можете да се предпазите от сериозно заболяване“, казва Дидерик Гомерс, член на екипа за управление на Ковид-кризата.

Политиците да да се ангажират

Още в старта на кампанията "Предай цвят" инициаторите призоваваха депутатите да се ангажират с по-здравословна хранителна среда. В крайна сметка политиката определя много за нашата храна: от данъка върху захарта до правилата за детски маркетинг.
„Повече плодове и зеленчуци в нашата хранителна среда са важни, защото ако плодовете и зеленчуците са в полезрението, хората автоматично ще ги ядат повече и със сигурност по това време на пандемия е доказано, че здравословното хранене е важно“, казва депутатът Петер Валстар. „250 грама зеленчуци и 200 грама плодове на ден: невинаги стигам до това. Винаги е по-изкусително, когато някъде има шкаф с чипс и шоколад. Определено ще направя плодовете и зеленчуците по-видими у дома и политиката, разбира се, също може да промени това".

Кампанията призовава правителството да направи повече за насърчаване на здравословен избор. Например чрез въвеждане на данък върху захарта и намаляване на ДДС върху плодовете и зеленчуците.

Амбициите на "Предай цвят"

Кампанията призовава Нидерландия да започне инициативи, за да направи плодовете и зеленчуците по-достъпни. Например добре познатите автомати на обществени места, пълни със сладки, солени и мазни продукти, да бъдат заменени с широка гама от плодове и зеленчуци. Да бъде обърнато внимание и в супермаркетите: с тест инициаторите на кампанията са видели, че това работи. Другите места са болниците и училищата.

На сайта на кампанията могат да се регистрират различни инициативи, както и да бъдат намерени съвети как всеки може да започне да яде повече плодове и зеленчуци.