Настъпи сезонът, в който трябва да обезпаразитите животните си.
Срещу вътрешни паразити (метил, червеи и др.) са подходящи албендазол, вермитан, абантел и други комбинирани болуси: по 1 брой за овца или коза; по 8-9 броя за крава (400-450 кг). Всеки болус е достатъчен за 50 кг живо тегло.

На подценявайте кърлежите,

които нападат животните. Решението е: пръскане на животните с пръскачка или инжектиране на комбинирани препарати - пандекс, норомектин, екомектин, айвомек супер и други в доза 1-2 мл според препарата - подкожно. Съществуват и нови съвременни препарати, които се поливат по гърба и са ефективни срещу редица вътрешни и външни паразити.

На агнетата и яретата
е наложително да се даде албендазол или друг подходящ препарат срещу мониезия, която води до отслабване на младите организми и значително удължава периода на угояване. В дажбата на агнетата и яретата е добре да се слага сухо мляко - по 50 г дневно на животно, а във водата да се прибавят витаминно-минерални хранителни добавки.

Със сочната зелена трева бъдете предпазливи

- много е вкусна и се приема в големи количества от животните, но често води до подуване на търбуха и до тежки диарии. Към този пролетен "деликатес" трябва да се преминава плавно, а не изведнъж от сухо на зелено.