Нищо не може да замени супата по време на пости. Благодарение на нея всекидневното ни меню е пълноценно, балансирано и богато на важни хранителни вещества. Комбинирайки различни зеленчуци, пресни зелени подправки, гъби, зърнени и бобови култури, можете да създадете десетки различни засищащи и доста интересни първи ястия за всеки ден.

С тиквички 

Тиквичките са наистина многофункционален зеленчук, от който лесно и бързо може да се приготви чудесна супа. Първо, сварете морковите, лука и 2 стръка целина. Прибавете дафинови листа и 2-3 зърна бахар.
В друга тенджерка задушете малка глава лук, нарязана на кубчета, и скилидка счукан чесън. Прибавете 3 тиквички, нарязани на едро и като разбърквате често запържете за още 5 минути. След това добавете 2 картофа, нарязани на пръчици. Налейте литър бульон и подправете със сол и черен пипер на вкус. Покрийте тенджерата с капак и оставете да къкри на тих огън в продължение на 15 минути. Внимателно пюрирайте с пасатор.

Нарежете друга тиквичка на кръгчета, натрийте със зехтин, сол и провансалски билки и запържете за кратко от двете страни в сух тиган. Преди сервиране украсете крем супата с запечените резени тиквичка.

С нахут 

По-вкусна от постната грахова супа може да бъде само супата с нахут.

Накиснете 300 г нахут във вода за една нощ. На сутринта прехвърлете в друга тенджера и налейте 1,5 литра прясна вода. Оставете да заври и варете 40 минути на умерен огън.

Докато нахутът се готви, нарежете един средно голям морков на ивици и 2-3 стръка праз - на колелца. Сотирайте всичко в тиган с растително масло до златисто кафяво. Добавете 2-3 супени лъжици доматено пюре и оставете да къкри за няколко минути. Прехвърлете задушените зеленчуци в тенджерата с нахута и продължете да варите супата до готовност.

Нарежете една червена чушка на ивици и добавете в тенджерата. В края на готвенето подправете с 1 ч.лъж. кимион и куркума, дафинов лист, 2-3 пъпки карамфил, сол и черен пипер на вкус.
Преди да сервирате, поръсете супата със ситно нарязан кориандър за още по-елегантен и вкусен резултат.

Зелен борш 

Нарежете на ситно или настържете един малък морков. Задушете го в тенджера с растително масло, заедно с една малка глава лук.

Изчакайте зеленчуците да омекнат и ги залейте с 2 литра гореща вода. Изчакайте да заври. Нарежете 2 средно големи картофа на кубчета и ги прибавете в тенджерата, заедно с 3 супени лъжици ориз. Варете до омекване. Нарежете не много на ситно връзка киселец и по 2-3 стръка магданоз, копър и целина. Прибавете всички пресни зелении почти в самия край на готвенето на супата. По желание можете да добавите малко кокосово мляко.

Подправете с дафинов лист, сол и черен пипер на вкус. Покрийте с капак и оставете супата да се вари още четвърт час.
Сервирайте зеления борш с чесън и крутони от ръжен хляб.

Гъбена с лимон и маслини 

Ароматна гъста супичка с гъби. Какво повече му трябва да човек по време на пости?!

Поставете тенджера с 2 литра вода на котлона и изчакайте да заври. Добавете 2 картофа нарязани на кубчета. Докато картофите се варят в тиган с растително масло направете традиционна запръжка от лук и моркови. Добавете 400 г пресни гъби, нарязани на филийки, 1 супена лъжица доматено пюре и 0,5 чаена лъжичка захар. Задушавайте, докато излишната течност се изпари напълно, и прехвърлете в тенджерата с картофите. Прибавете 3 мариновани краставици, нарязани на ивици. Вместо сол, можете да сипете малко от саламурата - тя ще придаде на супата фин приятен аромат.

Веднага след като картофите се сварят, супата е готова. Гарнирайте чинии с цели маслини без костилки, тънки резенчета лимон и листенца магданоз.

Не може без моркови 

Трудно е да си представим какво готвенето без морковите. Този зеленчук присъства в почти всяко ястие. Предлагаме да опитате лесна рецепта за супа.

Сварете предварително 200 г бял боб в леко подсолена вода. Ако нямате време, можете да вземете боб от консерва. Нарежете 4 средни моркова на дебели кръгове. Пригответе смес от 3 супени лъжици зехтин, 2 смачкани скилидки чесън и 1 суп.лъж. сухи подправки. Разбъркайте добре и полейте морковите. Наредете филиите морков в тава, покрита с хартия за печене и печете в продължение на 20 минути на 200 °C. Смесете печените моркови с варения боб и пасирайте до гладка смес. Добавете малко от бульона, в който сте варили боба, докато получите желаната гъстота. Посолете на вкус и оставете да заври. При желание можете да украсите чиниите с кръгчета чушка и пресни зелени подправки.