Досега това се правеше единствено чрез купиране - ръчен, скъп и отнемащ време процес

Стартъпът Demetria създаде базирана на AI платформа за данни, която точно съвпада с всеки профил на зърна, в съответствие с индустриалната стандартизация за аромат на кафе. Така производителите могат да управляват по-добре качеството на реколтата си и да увеличат доходите си.

Досега какви са кафените зърна се определяше единствено чрез купиране - ръчен, скъп, отнемащ време процес. Той се провежда от сертифицирани експерти по дегустация в индустрията, разположени в страни, за които кафето се изнася. Следователно производителите и търговците са имали минимална възможност да следят качеството на зърната, които купуват, до много късно в процеса, казват от Demetria.
Освен това купирането е недостъпно за преобладаващото мнозинство от 12,5 милиона дребни фермери, които произвеждат 60% от кафето в света и не могат да определят или управляват качеството на реколтата си. Много от тях не успяват да спечелят надеждна прехрана, заявява израелското новосъздадено предприятие, което наскоро завърши проект за 3 милиона долара за финансиране на семена.

Производителите получават само основна цена на стоките

Според Demetria, световното производство на кафе се определя от множество фактори, които правят качеството на реколтата променливо, а пазарът му нестабилен. Неспособността на фермерите да гарантират постоянно ниво на качество на зърната означава, че значителен брой от тях получават само основна цена на стоката за своята продукция. Едва по-късно в процеса, когато зърната преминават през обширна и сложна верига на доставки, включваща търговци, преработватели и износители, се определя качеството. Следователно фермерите получават средно само 2,5% (0,07 долара) от чаша кафе за 2,80 долара на дребно, обясняват от стартъпа.

Преносими NIR сензори

Това трябва да се промени благодарение на технологията на Demetria. Системата използва преносими, близки до инфрачервените (NIR) сензори за анализ и отпечатък на зелени кафени зърна за биохимични маркери.

„Способността да се открие качеството на зелените кафени зърна е промяна в играта за цяла индустрия, която разчита на примитивна верига на доставки и занаятчийски процеси в продължение на 300 години. Трудно е да се повярва, че най-големите пекари в света ефективно купуват зърна с много ограничени познания за тяхното качество. И че повечето производители на кафе, най-сериозните играчи във веригата на доставки, не разбират качеството на собствените си продукти и следователно се плаща несправедливо. Това заплашва устойчивостта на тази индустрия на стойност 450 милиарда долара“, обяснява съоснователят и главен изпълнителен директор на Demetria Фелипе Айербе.

Според него тяхната технология осигурява жизненоважна интелигентност, за да осигури последователност на културите и контрол на качеството. Това води до преразглеждане на икономиката на веригата за стойност на кафето, за да бъде от полза за всеки ключов играч.

Поредица от приложения

Стартъпът споделя, че успешно е завършил пилотен проект с Carcafe - колумбийското подразделение за кафе на търговеца на селскостопански стоки Volcafe/ED&F Man. Компанията работи също така с Federacion Nacional de Cafeteros (FNC), Колумбийската национална федерация за производители на кафе, за разработване на поредица от приложения. Те помагат на земеделските производители да контролират и проследяват качеството на зърната, както и да го оценят подобаващо.