Започва период на усилена градинска работа и много забавление

Чувате ли вече веселите песни на птичките в градината? Блазни ли ви слънчевото време да излезете и да поработите най-сетне сериозно в градината? Е, започваме активния сезон с доста сериозно напомняне – в най-женския месец всичко е възможно!

Бъдете внимателни и разумни. Не рискувайте излишно добруването на цветята си, колкото и топъл да се окаже месеца.

Отправни точки по отношение на работата в градината са:

1. Първо пролетно подхранване на цветните лехи. Ако разполагате с оборски тор или компост е най-добре да бъдат вкарани в дълбочина в почвата не по малко от 5 см. Ако пък наблегнете на минералните, то изберете такива с бавно освобождаване на хранителните вещества.

2. Осигурете опори на високите и увивните растения още сега. Независимо дали засаждате или вече са налични в градината, монтирането на опора впоследствие е рисково и естетически не изглежда добре.

3. Стига почвата да дава възможност, може вече да се извършва засаждане, пресаждане, преместване и размножаване на някои многогодишни цветя и храсти. Отделете време, за да проучите индивидуалните нужди и възможности на растенията.

Рози и други храсти на гол корен 

Хубавото на периода е, че хем природата се събужда, хем се отварят множество възможности за създаване на нови кътчета, поправка на вече съществуващи, добавяне на нови видове и т.н.

Търговската мрежа вече е залята с рози и други украсни и плодни храсти на гол корен. И да, цената е добра, но трябва да сте много внимателни с покупката и избора.

Уверете се, че растенията са живи и здрави. Това става първо визуално. Всякакви изменения и повреди не са желателни. Огледайте добре пъпките. Те трябва да са набъбнали, но не и разлистени.

Ако се съмнявате, опитайте да огънете леко и внимателно стъблата.

Трябва да са еластични и гъвкави, без да се чупят.

Не се лъжете от ниските цени на луковиците 

Това предупреждение идва малко късно, но се оказва, че има градинари, които все още си купуват незасадени луковици с пролетен цъфтеж, каквито са лалетата, хиацинта, нарцисите и други.

Дали са провокирани от започването на цъфтежа им или причината за заблудата им е друга, не знаем. Факт е обаче, че търговците все още продават посадъчния материал, при това на доста по-ниски цени.

Няма лошо да си купите такива луковици, но трябва да сте подготвени.Цвят няма да има през тази година. Биологията на първенците изисква натрупване на студ, а такъв вече не може да им бъде осигурен. Все пак, ако вече сте ги купили, засадете ги и се погрижете максимално добре за листата. Очаквайте цветове догодина по същото време.

Първи са цветята, които зимуват на закрито 

Цветята, които обикновено обитават балкона, но зимуват на закрито са сред първите в списъка за пресаждане. Това са най-вече мушката, сакъзи, фуксии, дипладении и още много други.

Новите саксии трябва да бъдат поне с два пръста по-широки от всички страни в сравнение със старите. Колкото по-активно и бързо се развива цветето, толкова по-голям трябва да бъде съдът.

Обърнете внимание обаче и на индивидуалните особености. Мушкатата например обичат да им е тясно, докато дипладенията има нужда от масивен контейнер.

Винаги пресаждайте цветята си в качествен субстрат. Залагайте на доказани марки. Ако правите сами смеските си, трябва да ги подготвите поне 2 седмици по-рано, а и да извършите обеззаразяване по един или друг начин.

Подхванете отрано борбата с плевелите 

Всяка година си казваме, че ще бъдем стриктни и упорити, че няма да допуснем намножаване на плевелите. После работата ни затрупва и малко по малко губим контрол.

Започнете отрано битката с конкурентите, докато още не са разцъфтяли и образували семенца. Фугите между плочките в пътеките и алеите може да обработите с хербицид или да използвате оцет и сол. Не ги употребявайте обаче на места, където впоследствие ще отглеждате културни растения.

Ако искате да си направите нова леха, покрийте площта с хартия или платнище за около месец. Така ще изтощите плевелите, а след това спокойно обработвайте и засаждайте.