Пазарджишката фирма „Агро ММ“ получи автоматично газово оръдие за опазване на реколтата

Светът се променя във все по-неочаквана посока, но има традиции, които устояват. И ние от „Български фермер“ правим всичко по силите си да запазим своите. Така, както всяка година, дойде време да дадем голямата награда от томболата на един от годишните си абонати - пазарджишката фирма „Агро ММ“. Компанията, създадена през 2007 г., се занимава с отглеждане на маслодайни и зърнени култури. Въпреки че нямат овощни дръвчета и лозя, те ще използват автоматичното газово оръдие за плашене на птици и други животни Gepaval Guardian-2 Single Rotary в селскостопанския си двор.

„Както във всяка зърнобаза, и при нас има много птици, идващи за храна“, разказва Димитър Йорданов, който получи наградата от името на „Агро ММ“.

Машината, предоставена от „Агроин“

се отличава със своя силен звук във всички посоки. Тъй като въпросният модел е ротационен, звукът се изстрелва в една посока, но машината се завърта от инерцията. И следващия гърмеж е в друга посока. Оръдието покрива между 35 и 40 дка, защитавайки ги от птици и диви животни.

„Машината е много ефективна – слагаш бутилка газ, отваряш я и започва да се пълни камерата. Когато тя се надуе, едно чукче удря върху пиезокристал и дава искра“, обяснява Румен Георгиев, управител на „Агроин“.

Интервалът на гърмежите се регулира с клапан, който редуцира скоростта на подаване на газа.

Времето на регулиране е от 3 до 30 минути

Когато газовият клапан е затворен, не гърми. С една газова бутилка може да се изкара около месец. Единственото важно е, когато свърши сезонът, машината да се съхранява на място, където няма мишки и други гризачи.

„Коефициентът на надеждност на една машина е произведение от коефициента на надеждност на всеки възел от нея. При оръдието на Gepaval има един възел, който гърми, друг, който регулира интервала. Също така има възможност да се сложи фотооко“, добавя Георгиев.
„Искам от името на „Български фермер“ да поздравя „Агро ММ“ с наградата. Искрено се надявам, че ще я ползвате със здраве и благодарение на нея, ще съхраните по-добре реколтата си. За нас това е начин да изразим своята признателност към хилядите ни читатели – професионалистите в земеделието. Те са с нас и в добри, и в трудни времена, както правят истинските приятели“, каза Тихомир Тончев, главен редактор на „Български фермер“.