През втората половина на февруари и в началото на март се сеят разсадите за т. нар. средноранно производство, което е най-масово застъпеното в дворните градини. Разбира се, сроковете са различни в отделните райони на страната, но също така и зависят от климатичните условия за периода.

Факт е, че добра реколта може да се получи само от качествени семена. А преди да пристъпите към покупка на семена, проверете какви са ви останали от предходния сезон, както и ако сте събирали семена от сортове от градината.

А още преди това, направете списък на зеленчуците, които ще отглеждате, а също и на сортове, например при домати, краставици, пипер и някои др., от които по принцип се отглежда по-голямо разнообразие.

Ако имате по-стари семена, препоръчително е да направите тест за кълняемост. За целта се вземат няколко семена, които се поставят върху влажна кухненска хартия. Периодично хартията се навлажнява, за да не изсъхне. В зависимост от това, колко семена са поникнали се преценява дали да се засяват или не. При всички случаи обаче трябва да увеличите посевната норма.

Обеззаразете

Като превенция срещу някои болести, може да обеззаразите семената, които сте събрали от градината. Най-лесен и безопасен начин е да ги обработите с калиев перманганат.

За целта пригответе 1%-ов разтвор - 10 грама калиев перманганат на 1 литър вода.

Пуснете в разтвора семената на краставиците и домати за 20-30 мин., след това ги промийте с чиста вода и изсушете.

Против вирусни болести може да обработите семената и с кислородна вода.

Под въздействието на високите температури загиват много от болестите, които се намират в семената. Освен това по този начин се съкращава и периодът на покълването им.

* В гореща вода (при температура 55 градуса) поставете семената на краставиците за 2 часа, а на зелето за 20 мин. след това ги пуснете за 2-3 мин. в по-хладка вода.

* Семената на почти всички зеленчукови култури може да поставите в близост до отоплителен уред - при температура 25 градуса.

Съществуват и други методи за обработка с високи температури, за които сме писали нееднократно, и които също може да прилагате.

Обработка с кислород

Ако обогатите семената с кислород, значително ще увеличите тяхната свежест, а съответно и жизненост.

За целта вземете стъклен съд, в който налейте вода и пуснете семената. Температурата на водата трябва да е около 20 градуса.

За да вкарате кислород във водата, може да използвате помпичка от аквариум. Краят й трябва да се намира на дъното на чашата, за да е близо до семената.

За отделните семена продължителността е различна – между 10 и 24 часа.

След като обработите семената с кислород, просушете ги при температура не повече от 25 градуса.

Ако сте събрали семена от градината, те се проверяват за кълняемост и обеззаразяват