Още в ранна пролет превърнете стръмнината в райско място

Наклонените парцели не са проблем, тъй като винаги има възможност да ги организирате добре с терасиране. Неудобният хълм може да бъде устроен под формата на хоризонтални тераси, подсилени с подпорни стени.

Най-благоприятният сезон за терасиране на парцела е есента или ранната пролет. По това време е много по-лесно да се извърши уплътняване на почвата, след работата можете да засадите трева, дървета и храсти.

Възможно е да организирате тераси както с прави линии, така и с извити. Вази с цветя, малки фонтани, декоративни растения и специално осветление могат да бъдат приятно допълнение към терасите.

Терасирането на двора или изравняването на наклона, добавя интерес и създава удобно място, което позволява засаждане на различни отделни нива. Така на по-горните може да засадите зеленчуци, за да са ви под ръка, а по-надолу - храсти и цветя, с които да подобрите външния вид на вашия двор.

СЪВЕТ: Имайте предвид, че колкото по-стръмни са терасите във двора, толкова по-голям риск има от повреда. С увеличаване на височината на подпорната стена, силата, която се опитва да свали стената, се увеличава значително.

По какъв начин ще използвате направените тераси на двора, вие сами преценявате, но имайте предвид, че приложението зависи от размера им. Можете да направите една по-голяма тераса, която да пригодите за място за хранене. Друга опция е да изградите детска зона за игра, но за целта трябва сериозно да я обезопасите.

Терените с денивелация са изключително подходящи за създаването на терасирани градини, пълни с цветя, алеи, статуетки, шадраван и какво ли още не.

Възможностите, материалите и комбинациите са на практика безкрайно много, но има няколко специфични елементи от ландшафтната архитектура, които са изключително подходящи за този тип парцели и могат да превърнат двора ви от обикновена стръмнина в райско място.
Важно е да знаете, че проектът за терасирана градина може да бъде изготвен от специалист и да бъде включен към архитектурния проект на къщата ви.

Естествен релеф 

Преди да направите тераса, струва си предварително да обмислите как тя ще бъде комбинирана със сградите. Важно е оформлението да отчита и разположението на пътеките и големите дървета.

Цялата ландшафтна композиция трябва да изглежда завършена и хармонична. В този случай е желателно релефът да изглежда възможно най-естествен. В зависимост от характеристиките на терена, терасите могат да бъдат разделени на отделни типове.

Стъпаловидни лехи 

Разнообразни цветя и храсти, които изникват едни над други и запълват целия хоризонт пред очите ви - ето как може да изглежда вашият двор.
Лехите могат да заемат цялото пространство или да създават уютни кътчета из тревните площи. Красивите цветове на растенията се подават иззад видими зидове, които поддържат хоризонталните площадки.

Ефектни подпорни стени 

Подпорните стени на терасите обикновено се градят от камъни, дърво, тухли или бетон и вариациите на цветове, форми и текстури са наистина много. Но освен да допринасят за декоративното оформление на двора, те предпазват почвата от свличане.

Наклонени алеи 

Разбира се, всяка градина има нужда от красиви алеи, по които да стигате от едно важно място до друго или просто да се разхождате. Ако дворът ви е изцяло терасиран, алеите ще бъдат водоравни, но може да имат и лек наклон. За някои това може и да е неприятно, но за любителите на натуралните усещания може да прилича на изкачване по красива естествена пътека.

Стълби 

Ако пътеките ви са без денивелация, то непременно ще имате нужда от стълби. Разбира се, те трябва задължително да са в пълна хармония с останалите елементи. В зависимост от особеностите на терена могат да бъдат повече или по-малко стръмни.

Изкуствен водопад 

Изкуствените водопади са изключително ефектни именно в този тип градини. Подскачащите струи изглеждат съвсем на място, докато се стичат по естествените височини на терена.

Вариантите, по които може да изглежда водопадът, са наистина много - от класическите водоскоци, изпълнени от камъни, препятствия и декорации, до стъклени структури в изчистен минималистичен стил, които разкриват красотата на водната струя сама по себе си.