Това се оказва голямо предизвикателство за повечето стопани

Обикновено, пубертетът или половата зрялост настъпват за първи път при котки на около шестмесечна възраст, но това може да варира леко в зависимост от времето на годината.
Всеки период на разгонване се състои от няколко етапа. Този, наречен еструс, представлява времето, когато женската е сексуално възприемчива.

Женската котка се разгонва сезонно, а освен това може да е многократно, ако не бъде заплодена. Размножителният сезон варира в зависимост от географските и екологични фактори като температурата и броя на светлите часове. В Северното полукълбо обикновено е от февруари до късна есен. Котките, които живеят в по-тропически региони или предимно на закрито обаче, могат да се разгонват през цялата година.

Какви са признаците? 

Не е обичайно да се наблюдава вагинално кървене при разгонена котка. Но най-забележителните признаци на еструс са поведенчески. Повечето екземпляри стават много привързани, дори изискващи - те упорито се търкат в собствениците си (или в предмети/мебели), като непрекъснато търсят внимание. Търкалят се по пода, повдигат задницата си при всяко погалване по гърба, някои може да проявяват липса на апетит. Също стават много гласовити. Тези промени в поведението често се оказват досадни за собствениците, а понякога ги карат да си мислят, че котката им има някакво необичайно заболяване, тъй като звучи сякаш изпитва болка.

Някои женски животни започват да уринират по-често или дори може да пръскат урина върху вертикални предмети (маркиране), когато са разгонени. Урината съдържа както феромони, така и хормони, които действат като сигнали за нейния репродуктивен статус за други котки. Това е причината женските да привличат мъжкарите, а в някои случаи може да е първият признак, че млада котка е достигнала пубертета.

Ще се появят некастрирани мъжки котараци, които никога досега не са били виждани във вашия двор или квартал. Те могат да пръскат урина върху къщата, за да маркират територията (и женската) като своя или дори да се опитат да влязат в къщата, за да се чифтосват с женската.

Колко дълго трае? 

Всяко разгонване обикновено продължава няколко дни, като средната продължителност е шест. Ако женската не се чифтосва по време на еструса, той ще мине за кратък период от време. Следователно, пълният цикъл може да варира от една до шест седмици, като средната продължителност е около три.

Котките преминават през 5 етапа на полов цикъл, като някои от тях настъпват в зависимост от липсата или наличието на мъжкар:

1. Проеструс - женската привлича мъжкия, но не му позволява да я оплоди. Продължителност: 1-2 дни.

2. Еструс – периодът, в който женската може да бъде заплодена. Тя привлича и допуска мъжкари. Продължителност: от 3 до 24 дни (най-често седмица).

3. Интереструс – периодът между отделните разгонвания на неоплодена котка. Липсват промени в поведението. Продължителност: от 4 до 22 дни (най-често 9).

4. Диеструс – периодът след среща с мъжки и след овулация, независимо дали женската е бременна, или не. Котките овулират само по време на чифтосване, което означава, че при липса на мъжки тя не навлиза в тази фаза. Продължителност без бременност: 35-40 дни. Бременността при котките продължава 60-64 дни.

5. Анеструс – времето в годината, когато котката е полово неактивна. Обхваща края на есента и началото на зимата.

Котката може да зачене по всяко време, когато е разгонена. Чифтосването отнема само минута или две и може да се случи няколко пъти за кратък период от време. Освен това женските могат да се чифтосват с няколко различни котараци едновременно, така че е възможно котилото да има няколко различни бащи.