За мътене използвайте яйца, снесени не по-късно от седмица и не по-леки от 38 г

Освен на тези условия яйцата за инкубация или мътене под жив инкубатор трябва да са

* със здрава черупка;

* правилна форма и

* светло- или тъмнокафява окраска.

Проверете здравинатана черупките

преди да ги сложите за мътене, като ги почукате едно о друго. Ако издават звънтящ звук, не стават за инкубация, тъй като в черупката има малки пукнатини, невидими с просто око.

До залагането съхранявайте яйцата в картонени поставки с тъпия край нагоре или настрани (в такъв случай трябва да ги обръщате 2-3 пъти дневно). Температурата в помещението трябва да е от 0 до 10 градуса.

При мътенето на токачи яйца бъдете търпеливи, защото то

продължава около 28 дни

Инкубацията на токачите яйца може да стане в инкубатор от всякакъв тип при обикновен "кокоши" режим. За отделяне на неоплодените яйца и яйцата със загинали зародиши яйцата се гледат на яйчарска лампа на 26-ия ден от инкубацията.

Традиционен начин на мътене

В този случай може да използвате за мътачка добра кокошка или пък пуйка с неголеми размери: те ще измътят яйцата и ще станат грижливи майки на малките токачета.

Важно! Преди мътенето съхранявайте токачите яйца в специални картонени кутии в помещение с температура от 0 до 10 градуса