Важно е дори най-скромната да е вкусна и приготвена с любов

Пълноценна и здравословна закуска е най-важното хранене за деня. Тя ни осигурява необходимата енергия и хранителни вещества за нормално протичане на метаболитните процеси.

Това, безспорно, е много важно. Все пак храната е горивото, което храни организма. Също толкова важно обаче е и вашата закуска да бъде вкусна. Така денят ви ще бъде не само енергийно осигурен, но и по-усмихнат. Добрата храна създава както чувство за ситост, така и добро настроение. Ще бъдете и по-работоспособни, защото на празен стомах мислите бягат единствено към храната.

Тук ще намерите рецепти за здравословни или не чак толкова, но пък безспорно много вкусни закуски.

В различните държави по света хората закусват по различно време – от 6 ч. сутринта та чак до 11 ч. Всъщност, времето няма никакво значение. Важно е дори най-скромната закуска да е приготвена с любов!

1. Фритата 

Можете да добавите любимите си зеленчуци, зелени подправки или гъби към класически италиански омлет.

Ще ви трябват: 4 яйца, 1 праз, 1,5 супена лъжица зехтин, пармезан, сол и черен пипер.

Приготвяне: Празът, нарязан на колелца, се запържва в зехтина до омекване. Подправените със сол и черен пипер яйца, заедно с настъргания пармезан, се разбиват интензивно до получаването на пухкава пяна. Изсипете ги към лука, разбъркайте и запържете 10-15 минути на тих огън.

2. Омлет с гъби 

Кладница, печурки или всякакви други гъби са идеална добавка за такава закуска!

Ще ви трябват: 2 яйца, 100 г гъби, 70 мл пълномаслено прясно мляко, 30 мл бяло вино, 10 мл соев сос.

Приготвяне: Запържете нарязаните гъби до полуготовност, добавете виното и изчакайте течността да се изпари. Добавете половината мляко и соевия сос и оставете да къкри още 6 минути.

Разбийте яйцата с останалото мляко и ги сипете в тиган с масло. След като омлетът се стегне, прибавете гъбите и внимателно го завийте с шпатула.

3. Лека от яйца 

Най-леката и въздушна закуска, която можете да приготвите сутрин от яйца!

Ще ви трябват: 3 яйца, 8 суп.лъж. Прясно мляко, масло, сол.

Приготвяне: Разбийте яйцата и солта с тел или с миксер на висока скорост. Добавете прясното мляко и разбъркайте отново. Намажете формата за печене с масло и сипете омлета в него. Печете 20 минути при 200 градуса.

При сервиране поставете отгоре още една филия масло.

4. Оякодон 

Зад изисканото име се крие друга разновидност на омлета. Този път японски!

Ще ви трябват: 300 г пилешко филе, 3 яйца, 1 глава лук, 0,5 чаена чаша ориз, 6 суп.лъж. соев сос, 2 суп.лъж захар, зелен лук.

Приготвяне: Нарежете лука на полумесеце и добавете към врящия соев сос. Поръсете отгоре със захарта и гответе за няколко минути, като разбърквате от време на време. Задушете нарязаното пилешко филе в соса и накрая изсипете разбитата яйчена смес. Гответе още няколко минути. Сервирайте със сварен ориз и нарязан на ситно зелен лук.

5. Шакшука 

Това е традиционно израелско ястие - обилна закуска преди натоварения ден!

Ще ви трябват: 4 яйца, половин глава лук и половин лют пипер, чесън, 200 г смлени домати, 2,5 суп.лъж. доматен сок, 40 г фета, риган, магданоз, кориандър, кимион, сол, черен пипер.

Приготвяне: Нарежете наситно лука, чесъна и лютата чушка. Подправете със зехтин и щипка захар. Добавете пасираните домати и доматения сок. След няколко минути добавете ситно нарязаните зелени подправки. Добавете сол и черен пипер на вкус. В течния сос счупете яйцата, като се стараете жълтъците да останат цели. Наредете отгоре филии фета. Покрийте и поставете във фурната за 3-5 минути. Жълтъците трябва да останат течни. Поръсете със ситно нарязани зелени подправки преди сервиране.

6. Запеканка с извара 

Има десетки рецепти за запеканки, но ние избрахме тази, която определено ще успеете да приготвите от раз!

Ще ви трябват: 450 г извара, 150 г пълномаслена сметана, 5 супени лъжици захар, 2 яйца.

Приготвяне: Към смачканата с вилица извара прибавете сметаната и яйцата, разбити със захар. Объркайте старателно тестото и го изсипете в намазнена тава за печене. Печете 40 минути и сервирайте с плодове.

7. Пълнени домати 

Още една лесна и здравословна рецепта, която ще ви зареди с енергия за целия ден!

Ще ви трябват: 4 домата, 4 яйца, 4 топки моцарела, 2 супени лъжици зехтин, морска сол и провансалски билки.

Приготвяне: Отрежете горната част на доматите и с лъжичка издълбайте сърцевината. В получените доматени чашки сипете разбитите яйца. Подправете, поставете отгоре по топка моцарела и печете 10 минути на 180 градуса.

8. Мързеливи кнедли 

Трудно е да си представим по-проста и бърза закуска!

Ще ви трябват: 200 г извара, 1 яйце, 30 г брашно, захар и сол.

Приготвяне: От изброените съставки пригответе тесто. Количеството брашно трябва да е такова, че тестото да не е много лепкаво. Поръсете масата с брашно, разточете тестото на фитили и го нарежете на хапки. Пуснете ги във вряща, подсолена вода и варете, докато изплуват всички парчета.

9. Ягодов кръмбъл 

Тази рецепта е за тези, които обичат мюсли и леки закуски с ягоди!

Ще ви трябват: 1 чаша замразени плодове, 6 супени лъжици. мюсли, 3 суп. лъж. захар.

Приготвяне: Разбъркайте плодовете (ягоди, боровинки или други плодове по ваш избор) със захарта и ги прехвърлете в съд за печене. Отгоре покрийте с мюсли. Поставете във фурната, на 180 градуса, за 20 минути.

10. Бануш 

Обилната и засищаща закуска се сервира с пържен бекон или извара. Много напомня на нашия качамак.

Ще ви трябват: 1 чаена чаша царевично брашно, 1 чаша пълномаслено прясно мляко, 8 супени лъжици вода, сол.

Приготвяне: Сложете млякото да заври. Добавете водата и бавно, на тънка струйка, прибавете царевичното брашно. Варете бануша, като бъркате интензивно непрекъснато с дървена шпатула, за около 25 минути при най-ниската температура.

11. Брамбораки 

Ако говорим за национални кухни, то чешките картофени палачинки са точно такива.

Ще ви трябват: 600 г картофи, чесън, 2 яйца, 30 мл прясно мляко, майоран, 20 г брашно, сол, черен пипер.

Приготвяне: Настържете картофи, посолете и изцедете добре. Добавете останалите продукти, подправете, разбъркайте. Сипете от сместа в горещо олио като оформите картофена палачинка. Пържете до златисто и прехвърлете върху домакинска хартия, за да отстраните излишната мазнина.

12. Вафли от тиквички 

Ако имате гофретник, то тази закуска определено ще изненада всички членове на семейството!

Ще ви трябват: 400 г тиквички, 2 яйца, 80 г брашно.

Приготвяне: Настържете тиквичките и ги посолете. След 5 минути ги изцедете добре от отделилия се сок. Смесете с яйцето и брашното до получаването на еднородна смес. Намажете гофретника с масло и сипете от тестото. Пържете около 5-6 минути. Сервирайте с кисело мляко или сирене.

13. Грис с мляко 

Убедени сме, че грисът не се харесва на тези, които не знаят как да го приготвят!

Ще ви трябват: 2,5 суп.лъж. грис, по чаена чаша прясно мляко и вода, 40 г масло, захар и сол.

Приготвяне: Кипнете прясното мляко с вода. Подправете и добавете гриса на тънка струйка, като разбърквате непрекъснато. Варете около 5 минути, като не спирате да бъркате, за да не се обръзуват бучки. При сервиране добавете масло, сирене, сладко, мед, плодове или други.

14. Мъфини с шунка и сирене 

Оригинални и много апетитни тарталети - какво друго ви трябва за добро начало на деня?

Ще ви трябват: 200 мл прясно мляко, 4 яйца, 400 г брашно, 125 г масло, сирене и шунка, 1 суп.лъж. захар, 10 г бакпулвер, сол, черен пипер.

Приготвяне: Разтопете маслото и го смесете със захарта и млякото. Добавете яйцата, брашното и бакпулвера. Замесете тесто. Прибавете нарязаните на кубчета шунка и сирене. Разбъркайте. Разсипете сместа във формите за мъфини и печете половин час на 180 градуса.

15. Оризова каша с кондензирано мляко 

Оризът може да не е само гарнитура, но и много вкусна закуска!

Ще ви трябват: 60 г ориз, 350 мл прясно мляко, 150 мл сметана, 40 г масло, 120 г кондензирано мляко, ванилия, настъргана лимонова кора, плодове.

Приготвяне: Смесете сметана с прясното мляко. Добавете малко ванилия и настърганата кора. Оставете да заври. Прибавете ориз, намалете котлона и варете около 15 минути, като от време на време разбърквате, за да избегнете загарянето на ориза. Добавете кондензираното мляко, разбъркайте и оставете кашата да се охлади малко. Сервирайте с плодове.

16. Чийзкейк с кашкавал 

По-скоро това е нещо между запеканка и чийзкейк - но със сигурност е много вкусно!

Ще ви трябват: 300 г пшенично брашно, 400 г сирене, 3 яйца, 75 мл прясно мляко, 200 г масло, чесън, сол.

Приготвяне: Пресейте брашното и го смачкайте със студено масло до получаването на маслени трохи. Добавете млякото, замесете тестото и го поставете за половин час в хладилника. Разточете на кора и поставете в намаслена тава за печене. Смесете настъргания кашкавал с чесъна и яйцата и разпределете равномерно плънката върху тестото. Поставете във фурната за 25 минути.

17. Бананови палачинки 

Каква е закуската без ароматни и пухкави палачинки?

Ще ви трябват: 150 мл прясно мляко, 1 банан, 90 г брашно, 1 яйце, 1 суп. лъж. масло, 1 суп. лъж. захар, 2 ч.лъж. бакпулвер, 0,5 ч.лъж. сода, щипка сол.

Приготвяне: Смесете сухите съставки за тестото. В друга купа пасирайте банана и го разбийте с жълтъка, прясното мляко и разтопеното масло. Обединете двете смеси и старателно разбъркайте. Отделно разбийте белтъка до пухкава пяна и бавно го добавете към тестото. Пържете палачинки в сух тиган!

18. Класически сиренки 

Накрая стигнахме до една любима закуска и споделяме доказана рецепта!

Ще ви трябват: 500 г извара, 2 яйца, 6 суп. лъж. брашно, 2 сул.лъж. захар, 5 суп.лъж. масло.

Приготвяне: Намачкайте изварата добре с вилица и я смесете с яйцата и захарта. Добавете 5 супени лъжици брашно, разбъркайте и оформете на малки топки. Оваляйте всяка топка в останалото брашно и пържете от двете страни.

19. С телешки стек 

Най-нестандартното предложение за закуска в нашата селекция!

Ще ви трябват: 300 г телешки пържоли, 3 яйца, 1 глава лук, 2 авокадо, 1 буркан лечо (млени домати, люта чушка, лук), 2 домата, кантарион, сол и черен пипер, олио.

Приготвяне: Почистеното и нарязано авокадо се запича на скара или с малко олио. Запечатайте телешката пържола върху сух тиган и я поставете във фурната да се допече. През това време задушете всички зеленчуци. В зеленчуковата смес чукнете яйцата, като запазите жълтъците цели. Подправете и гответе на слаб огън. Сервирайте всичко заедно, направо в тигана, и поръсено със свежи зелени подправки.

20. Картофени кюфтета с шунка 

Не можете да изненадате никого с обикновени палачинки, но какво ще кажете за картофени кюфтета с панировка?

Ще ви трябват: 6 картофа, 200 г шунка, 125 г кашкавал, 2 яйца, 1,5 суп. лъж. брашно, сол, черен пипер.

Приготвяне: Настържете картофите. Шунката и кашкавала настържете на същото ренде и добавете към тях яйцата и подправките. Ако сместа е твърде мека, добавете малко брашно и оформете кюфтетата. Овалвайте всяко в брашното и пържете в силно сгорещено олио.