Летният се засажда през втората половина на февруари
Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ
Чесънът е студоустойчива и светлолюбива зеленчукова култура. За да образува скилиди посадъчният материал трябва да е преминал през яровизация - въздействието на ниски положителни температури (5-10°С). Оптималната температура за развитието на листната маса на чесъна е 15°С, а за луковиците - 20-25°С (през периода на зреене).
Чесънът не понася монокултурно отглеждане и на дадено място трябва да се засажда след 4-5 години. Добри предшественици на чесъна са бобовите култури, бостаните, доматите, пипера, краставиците и др. Тази зеленчукова култура се развива добре на глинесто-песъчливи, плодородни, добре аерирани почви. Растенията имат повишени изисквания към влагата в почвата през периода на формиране и растежа на листната маса.
У нас се отглеждат два вида чесън - зимен и летен.
Летният чесън се отглежда за производство на луковици. Скилидките му се засаждат през втората половина на февруари. Основната обработка на площите, предвидени за отглеждане на летен чесън, се провежда през есента, след прибиране на предшественика, на дълбочина 20-25см. Ако не е извършено торене на предшественика, с основната обработка на площите се внасят минерални торове (фосфорни и калиеви) и добре разложен оборски тор (чесънът не понася пресен оборски тор). За площ от 100м2 се препоръчва торене с 4-5 кг суперфосфат, 2-3 кг амониев нитрат, 1-2 кг калиев сулфат.
Преди сеитбата се извършва плитка почвообработка (на дълбочина 10-12см) и се оформят лехи и редове. Разстоянието между лехите е 40-50см, между редовете – 15-20см. Непосредствено преди сеитбата скилидките се отделят и сортират. Те се засаждат на разстояние 8-10см в реда, на дълбочина 4-6см. За 100 м2, в зависимост от едрината им, са необходими около 9-10 кг здрави луковици. След засаждане на скилидките площта се заравнява. При благоприятни условия чесънът пониква след 10-15 дни. През вегетацията основните грижи при отглеждането включват окопаванe (1-2) и плевене.
Летният чесън се прибира обикновено в средата на юли. След изваждане луковиците се изсушават и съхраняват на сухо и проветриво място. При правилно съхранение те се запазват в добро състояние до пролетта.
Зимният чесън се засажда в средата на октомври и се отглежда главно за консумация на зелено (листа, стъбло) през пролетта. Сериозни повреди по него нанася чесновата муха. Възрастните индивиди са насекоми с дължина до 8 мм с ръждивокафяво, силно окосмено, тяло. Чесновата муха има едно поколение годишно и зимува като възрастно насекомо. Вредят ларвите на мухите. Те са бели с дължина до 11 мм. Ларвите се вгризват в стъблото на растението. Повредените растения изостават в развитието си, листата им пожълтяват и увяхват.
За борба с този вредител няма официално регистрирани препарати. Срещу чесновата муха се препоръчва трикратно третиране. Първото се провежда в началото на летежа на мухите през най-критичната фаза на растенията – 2-3 лист, а следващите – през 10-12 дни. Срещу този вредител могат да се използват инсектицидите: Вазтак Нов 100 ЕК- 0,02%, Децис -0,04%, Би-58 Топ (Данадим Прогрес 400 ЕК) – 0,1%, Карате Зеон 5 КС – 0,02%, и др.
Коментари