Тортата е украса на всеки празник или официално събитие, а скоро всички влюбени, или не чак толкова влюбени ще имат повод да почерпят.

Чудесно е, когато у дома имате десерт за неочаквани, но скъпи гости. За съжаление, обикновено приготвянето отнема доста време. Днес ви предлагаме няколко рецепти за приготвянето на оригинални сладки десерти без печене.

С бисквити, кондензирано мляко и ядки 

Бисквитената торта е позната на мнозина от детството. За този десерт не се притеснявате нито за блатовете, нито за крема.

Необходими са няколко прости съставки: 800-1000 грама бисквити „Закуска“ или други (меки и не много сладки), кутия варено кондензирано мляко, 200 г масло, 150-200 мл прясно мляко, половин блокче тъмен шоколад и 50-100 г орехи за декорация.

Приготвяне: Извадете маслото от хладилника, така че да има време да омекне. Поставете го в блендер, добавете кондензираното мляко и разбийте старателно, така че да се образува пищен, но не твърде гъст крем.

Загрейте леко прясното мляко в микровълнова печка или на огън, но без да го оставяте да заври. Потопете всяка бисквитка в топлото мляко и ги наредете върху плоска чиния. Поставете малко от масления крем върху основата и го разпределете равномерно по цялата повърхност. Покрийте с втори слой бисквити, потопени отново в мляко, и намажете с крем отгоре.

Завършете тортата с последен слой бисквитки и сметана.

За да украсите десерта, можете да настържете няколко парчета черен шоколад отгоре или да натрошите орехи, след като ги изсушите в горещ тиган.

С желатин, плодове и заквасена сметана 

От заквасена сметана и желатин се получава невероятно нежен, но плътен десерт.

Необходими продукти: 3 готови бисквитени блата, портокали, мандарини, круши или други любими плодове, 500 мл сладкарска сметана, 150 г захар, 30 г желатин, половин чаша вода, 100 г пудра захар, ванилия.

Приготвяне: Накиснете желатина в топла вода за половин час. Покрийте тортената форма, в която ще приготвяте тортата със стреч фолио.
Поставете парчетата плодове на дъното на формата.
Разбийте заквасената сметана със захарта и ванилията и изсипете разтворения желатин. Разбъркайте всичко добре, така че да не останат бучки.

Изсипете малко от крема върху плодовете и поставете първия тортен блат отгоре. Поставете в хладилника за час-два, така че желатинът да има време да стегне. След това наредете следващия слой плодове и покрийте с крем. Поставете отгоре втория блат и приберете в хладилника.

Повторете още веднъж.

Когато тортата е готова, внимателно обърнете върху плоска чиния и отстранете прозрачното фолио. Поръсете готовия десерт с пудра захар.

С меденки и банани 
Тортата с меденки и банан може да се приготви за половин час.
Ще имаш нужда: 500 г пресни меденки, 3-4 банана, 400-500 мл заквасена сметана, 3 супени лъжици захар.

Приготвяне: Нарежете меденките по дължина на равни половини и ги наредете на дъното на тортената форма или върху плоска тортена чиния.

За да приготвите крема, разбийте захарта и заквасената сметана до гладка смес. Намажете с нея първия слой меденки.

Обелете бананите, нарежете ги на кръгчета и ги наредете върху бисквитите. Запълнете празните места между меденките с парченца плодове. По този начин трябва да направите още 2-3 слоя.
Украсете последния ред с резенчета банан или някакъв ефектен топинг.

С извара и шоколад 

Тортата с извара ще е бъде чудесно допълнение на всяка празнична маса.

За да я приготвите, ще ви трябват следните продукти: 200 г извара, 300-400 г чаени бисквити, чаена чаша прясно мляко, 150 мл сметана, 200 г захар, шоколад, пакетче ванилова захар, кокосови стърготини.

Приготвяне: Разбийте сметаната със захар и ванилова захар с миксер, до получаването на пухкав крем.

Смачкайте изварата с вилица до гладка смес. Ако е твърде суха, добавете няколко супени лъжици прясно мляко и разбъркайте. Смесете изварата със сметановата смес и разбийте с пасатор.

Покрийте тортената форма със стреч фолио. Потопете всяка бисквитка в мляко и наредете първи слой върху филма. Намажете отгоре с крем и поръсете с кокос.

Направете още 3-4 слоя, като не забравяте да топите бисквитките в млякото.

Приберете десерта в хладилника за една нощ, за да има време да се напои и да стегне.

След като тортата е готова, извадете я от формата, обърнете я и поръсете с настърган шоколад.

Получава се много по-ароматен и засищащ десерт.