В сезона на настинките, когато във въздуха има твърде много вируси и имунната система е отслабена, тялото има нужда да бъде подкрепено. Това разбира се може да стане с помощта на фармацевтични препарати и витаминни комплекси, но много по-добре е да промените диетата си и да включите в храненето си някои от следните храни.

Натурален мед 

Можем да говорим до безкрай за полезните свойства на меда. Той е ценен продукт, който съдържа почти всички микроелементи, необходими за поддържане на имунитета. Той е естествен антибиотик, антисептик, средство, което бори кашлицата, както и успокоително.

Медът лекува рани, чревни и стомашни заболявания, захарен диабет. Освен това този продукт повишава съпротивителните сили на организма, повишава жизнеността и енергията на човек.

Кисело зеле 

Киселото зеле съдържа повече витамин С от цитрусовите плодове. Ето защо то трябва да бъде включено в менюто не само през зимата, но и извън сезона (ако имате тази възможност). Това не само ще помогне да избегнете честите настинки, но и ще нормализира работата на храносмилателния тракт, ще подобри метаболизма и функционирането на пикочно-половата система.

Чесън 

Чесънът има подчертан антибактериален ефект и е незаменим по време на настинки или заболявания. Добавете го към зеленчукови салати или основните ви ястия, поставете го в стаята за дезинфекция, дори можете да го носите в джоба си или в торбичка на врата си, ако ситуацията е взела сериозен обрат. Между другото, фитонцидите, открити в чесъна, ще помогнат да се избегнат проблеми със стафилококи, стрептококи и дифтериен бацил.

Пилешка супа 

Хранителният, бистър и ароматен пилешки бульон е първият лек при обикновена настинка. Той ще прочисти белите дробове от храчки, ще укрепи имунната система, костите и мускулите, а също така ще подобри метаболизма.

Червено месо 

Ако се откажете от червеното месо, значи правите голяма грешка. Пилешките гърди са добри, но свинското или телешкото месо са с високо съдържание на цинк. И този елемент не само нормализира нивото на хормоните и възстановява мускулната тъкан, но и се бори с настинките. Освен това това червеното месо е в състояние да преодолее развитието на онкологични заболявания.

Киви 

По някаква причина кивито е пренебрегвано и се търси значително по-малко в сравнение с портокалите или мандарините. Напразно. Този екзотичен плод е богат на витамин С и следователно помага на организма да устои на настинки. Кивито облекчава стреса, енергизира и изгаря мазнините.

Лимон 

Лимонът съдържа почти 50 вида хранителни вещества и е изключително богат на аскорбинова киселина. Той е много полезен за здравето и е в състояние да потисне всяка инфекция в зародиш. Няма по-добро средство за профилактика от чая с лимон.

Овесена каша 

Привържениците на правилното хранене твърдят, че е много полезно да започнете деня с овесени ядки. Те засищат глада, нормализират метаболизма и осигуряват необходимата енергия. Овесените ядки съдържат и много антиоксиданти, които повишават устойчивостта на организма към инфекции и вируси. Ако към кашата добавите цитрусови филийки, ядки или сушени плодове, ще увеличите многократно полезните качества на храната.

Зелен чай 

Една чаша зелен чай на ден ще подобри кръвообразуването, ще подобри метаболизма и ще предпази от чести настинки. Флавоноидите, аминокиселините и високата концентрация на витамини В и С ще предпазват от инфекции и вируси, както и ще повишат защитните сили на организма.

Джинджифил 

Джинджифилът е уникално лекарство, което може да бъде не само профилактика при настинки, но и цялостно лечение при възникнали. Ценните вещества, които коренът съдържа, потискат болестта, дори и да е в разгара си. Джинджифилът облекчава болката в гърлото по-добре от всяко лекарство.